Last news in Fakti

5 Март, 2009 00:00 380 0

Испанските имотни гиганти рухват

  • colonial-
  • martinsa-
  • млрд eur
И мотният сектор в Испания беше подложен на сериозни сътресения през 2008 г. Свидетелство за това са годишните финансови резултати на две от водещите компании в сектора - Martinsa Fadesa и Colonial. Martinsa, която е представена и на българския пазар, отчете загуба за миналата година в размер на 2.47 млрд. EUR. Приходите на компанията за разглеждания период се свиват до 626 млн. EUR. Обезценяването на имотите изправи Martinsa пред опасността да обяви фалит през юли.

Colonial приключи 2008 г. с нетна загуба от близо 4 млрд. EUR заради парализирането на пазара и затегнатите условия за отпускане на ипотечни кредити. Дружеството притежава друга испанска компания - Riofisa, която също оперира в България. Colonial е намалила задълженията си с 1.6 млрд. EUR през 2008 г. чрез продажбата на активи. Наемната дейност на компанията съставлява 85% от бизнесa й. В същото време тя продължава да продава свои терени и жилищни проекти в процес на изграждане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА