Last news in Fakti

8 Април, 2009 00:00 494 0

Луксозните имоти в Лондон с една четвърт надолу

  • имоти-
  • цените-
  • сравнение-
  • паунда-
  • имотите
Цените на луксозните имоти в Лондон са се понижили за четвърто поредно тримесечие, което е инициирало повишение на броя на продажбите, сочат данни на консултантската компания Knight Frank LLP, цитирани от Profit.bg. Средната цена на жилищата на стойност над 1 млн. паунда в британската столица се е понижила с 6,7% през първото тримесечие на годината. На годишна база понижението възлиза на 24%, или най-голямото такова от началото на статистиката през 1976 г., сочат още данните.

Съкращенията във финансовата сфера до голяма степен са допринесли за намаляването на цените на имотите от най-висок клас. Понижението е по-голямо от общото на цените на имотите във Великобритания, възлизащо на 18% на годишна база за трите месеца до март, според данни на Halifax. Спадът в цените на имотите в съчетание с поевтиняването на паунда спрямо еврото и долара прави покупката на недвижими имоти в Обединеното кралство относително изгодно за чуждестранните купувачи. Това е довело и до повишение на броя на сключените сделки, които през последните няколко месеца се бяха свили значително.

Близо 250 имота на стойност над 1 млн. паунда са били продадени в Централен Лондон през изминалия месец в сравнение с 200 през същия месец на предходната година, съобщават от агенцията за имоти. Огледите на потенциални купувачи са се повишили с 38% през март в сравнение с предходната година. Намалява и предлагането. Броят на обявените за продажба имоти през март се е свил с 42% в сравнение с 2008 г.

Според брокери в британската столица една от големите надежди за съживяване на сегмента на луксозни имоти е връщането на руските олигарси на пазара. Някои местни експерти твърдят, че това вече е станало, а други са на противоположното мнение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА