Last news in Fakti

15 Април, 2009 00:00 546 0

Обновяват с 50 млн. летище Пловдив

  • пловдив-
  • терминал-
  • новия-
  • летище-
  • новия терминал-
  • летище пловдив
Нов пътнически терминал с площ 5 дка вече се издига на летище Пловдив. Металната конструкция е готова, сега се монтира покривът. Това обясни шефът на аеропорта Андрея Андреев. На 20 април пристигат багажните ленти, рентгените и останалото оборудване. Терминалът ще обслужва 1000 пътника в час пик - 4 пъти повече от стария, и то по високото "С" ниво на обслужване на IATA.

Инвестицията в новия терминал е 15 млн. лв. С него летище Пловдив ще се превърне в модерна врата за бизнеса и туризма в Тракия и Родопите. Как Пампорово, Хисар и местната индустрия чакат новия терминал, ще стане ясно на кръгла маса днес, организирана от "Стандарт" и Министерството на транспорта. Тя ще се проведе в Конгресния център на Панаира в Пловдив. С 6 самолетни стоянки се разширява и летищният перон, с което общият им брой ще стане 14. Разширението включва и нова пътека за рулиране. Инвестицията от 9 млн. лв. се прави от Главната въздухоплавателна администрация. Заедно с това тече и реконструкция на електрическата и осветителната системи, изграждат се и нова ВиК система и дори пречиствателна станция.

До дни ще бъде обявена и процедурата за избор на изпълнител на паркинга за новия терминал. Общата инвестиция, която ще обнови летище Пловдив, е над 50 млн. лв., уточни Андреев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА