Last news in Fakti

24 Януари, 2015 19:53 2 656 6

Програмите за саниране са две

  • саниране-
  • програми
Програмите за саниране са две - 1
Снимка: М. Богданова ©

Програмите за саниране са две. Едната е европейската „Енергийно обновяване на българските домове“, а другата Националната програма за обновяване на многофамилни жилищни сгради. Причината за това уточнение на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) е продиктувано от излъчен днес сутринта репортаж по Нова телевизия със заглавие „Защо луксозни сгради в центъра на София получават 100% финансиране за саниране”. „Представената в репортажа информация е неточна, тъй като в нея са смесени критериите за участие по две различни програми”, завяват от МРРБ и допълват: „Показаната като „луксозна“ сграда в столицата е одобрена за участие по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ през 2013 г. Към онзи момент собствениците са осигурили съфинансиране от 25%. Въпросната сграда отговаря на изискванията за допустимост в проекта, финансиран със средства от ЕС по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Каква е разликата между двете програми?

Първата програма се финансира със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Тя изисква участие на сгради или отделни входове (блок секции) с поне 6 самостоятелни обекта (апартаменти), проектирани преди 1999 г. и минимум на три етажа. Собствениците трябваше да осигурят съфинансиране в размер на 25% от стойността на обновителните дейности, а останалите 75% се осигуряваха от европейската програма. По предложение на МРРБ съфинансирането от страна на собствениците в размер на 25% занапред ще бъдат поети от държавата, след официално одобрение от Министерския съвет. Целта е да се постигне равнопоставеност на участниците в двете програми за енергийна ефективност.

В Националната програма могат да участват само сгради с поне 36 апартамента в тях, строени по индустриален способ (ЕПЖС, ЕПК, ППП). Това означава, че сгради с този брой апартаменти са допустими за участие в проекта, който очакваме да стартира в началото на февруари. Необходимо условие за участие в тази програма е и всички собственици да са съгласни да бъдат изпълнени предписаните в резултат на проведени обследвания обновителни дейности и за тази цел да учредят сдружение, което да ги представлява по време на изпълнението на проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Landlord

    0 0 Отговор
    Браво на МРРБ, че е предложило да поеме 25% самоучастие на собствениците на тухлени жилищни сгради. Това обуславя равнопровност, тъй като не само бедняците от крайните квартали живеещи в компрометирани бетонови блокове ще могат да се възползват от финансиране за обновяването на сградите. Хубво е възможност за "безплатно" обновяване на сградите да имат и жителите на елитните, доколкото има такива в нашата родна действителност, квартали като Център, Докторски Паметник, Изток, Изгрев, Яворов, Иван Вазов и Лозенец.
    Надявам се съседите в по- добрите квартали на София и в страната да успеят да се възползват от тази програма, защото много сгради в централните градски части са занемарени. Дано успеем да покажем по- добрата си страна в контекста на тази програма и да постигнем нови, по- високи нива на разбираелство помежду си, а не да се караме за глупости като си пускал котката на двора, кой бил закачил люлка на детето си на клона и кой да си спира колата на местото пред входа!

    Коментиран от #4

  • 2 Измама

    0 0 Отговор
    Сдружението, т.е. фирмата, която е юридическо лице с нестопанска цел, естествено, може да бъде и ще бъде фалирано (това е и целта на стръвта "безплатано саниране"), а апартаментите на хората - разпродадени от частен съдебен изпълнител.
  • 3 АЛА

    0 0 Отговор
    Не го правете. Това е опит на държавата да напълни тотално гушките на съдия - изпълнителите, както наричаме новите мутри. Ще облекчим службите в прибирането на вземания и ще ни се види тесен света, а те това чакат. Безплатен обяд няма, безплатно е само сиренцето в капана на мишките. Безплатно саниране - що за наивност?
  • 4 Ник

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Landlord":

    Какви котки, какви деца? Утре ще ни фалират сдруженията и като ни вземат къщите, ще те питам аз тебе браво ли ще викаш на МРРБ. Неграмотник!

    Коментиран от #5

  • 5 Ленд Ровър

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ник":

    Кой ти е виновен на теб, че си неграмотен и не знаеш кога се употребява думата "неграмотник", нямаш кола, нямаш деца, и дори нямаш пари да изхранваш котка, та скачаш на нормалните хора. Щели да му фалират сдружението- ма ти търговия ли ще развиваш, че ще те фалират? Боже, слезни да си събереш вересиите! Ще ти вземат къщата, дето сигурно си наследил от баба си панелна гарсониера в Облеля 10- ми дано да ти я вземат, то с нея и без нея ще си все кръгла нула като гледам до къде ти се свежда мирогледа!
    Изобщо КАКВИ СА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ, които са писали последните трима коментатори, предполагам, че зад всичките или седи един и същи клавиатурен воин или са платени я по 15, я по 30 ст.- все пак сиренето е с пари. Не съм фен на Бате Бойко от Банкя, нито на министърката му, която не веднъж съм подчертвал, че няма нито визията на министър, а на ниско квалифицирана отрудена провинциалистка, изкараваща си заплатата с тежък физически труд, нито нужния образователен ценз да е управлява МРРБ предвид икономическото и образование. Но последните коментари тук са в абсолютен унисон с теза, която развих при предишна моя интернет изява в сайта- а именно, че макар "безплатно" санирането няма да се състои, поради натюрела на живеещите в построените по индустриален метод сгради и техните вечни самоунищожителни вътрешни терзания!
  • 6 ел майор класико

    0 0 Отговор
    Измама от две ще измислят още 2,3 не им вярвайте без платен обяд няма.
    вън от БЪЛГАРИЯ искат само да крадат .
    Когато симион деянков евреин с несъществуващо име върне сребърния пенсионен фонд 4.5 мляр аз тогава ще си санирам жилището