Last news in Fakti

22 Април, 2009 00:00 688 0

Първия соларен град правят във Флорида

  • енергия-
  • милиона-
  • киловата-
  • испания-
  • германия-
  • батерии-
  • панели-
  • слънчеви-
  • милиона киловата-
  • милиона киловата енергия
Енергийната компания Florida Power&Light разработва проект за изграждане на Бабкок Ранч - първия град в света с изцяло захранване от слънчеви батерии, съобщава Newsru.com.

Слънчевите панели ще бъдат монтирани навсякъде, където е възможно из селището и ще произвеждат 75 мегавата електричество. По улиците на Бабкок Ранч ще бъдат монтирани устройства за зареждане на електромобили.

Проектът предвижда в слънчевия град да има около 20 хил. жилища и 500 хил. квадрата други сгради, включително и лаборатории за иновации в сферата на екоенергията.

Германия, Испания и Япония са световни лидери в използването на слънчева енергия, сочи доклад на глобалната мрежа от организации в областта на възобновяемата енергетика през 21-ви век REN21. Миналата година в Германия 5,4 милиона киловата енергия е била произведена от слънчеви батерии. На второ място е Испания - 2,3 милиона киловата, а трета се нарежда Япония - под 2 милиона. До 2005 г. Токио бе абсолютен лидер в тази сфера, но в последно време бързо губи позиции. Испания обаче бележи впечатляващ напредък - там слънчевите батерии, въведени през 2008 година, са произвели 1,7 милиона киловата енергия, което е повече от голяма атомна електроцентрала. На второ място по внедряване на такива обекти е Германия, а трета позиция заемат САЩ. Тези две страни са и световни лидери в използването на вятърна енергия, се посочва в доклада.

Междувременно стана известно, че пристанището на Лос Анджелис ще започне да генерира 1 мегаватчас електроенергия чрез 71 500 квадратни метра на слънчеви панели на покрива на световния Круиз център до края на 2009 г. Договорът със строителите беше одобрен наскоро. Това е само първата фаза на дългосрочна инициатива за използване на екоизточници на енергия. В рамките на следващите 5 години ще се реализират 3 проекта и в крайна сметка ще се произвеждат по 10 мегавата, за площта на соларните панели ще достигнат 1,16 милиона квадратни метра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА