Last news in Fakti

14 Май, 2009 00:00 798 0

Цехове и складове носят 13% доходност

  • площи-
  • доходност-
  • казва-
  • имоти-
  • момента-
  • пазара-
  • бизнес-
  • офис площи
Индустриалните площи се очертават като абсолютен лидер на пазара на бизнес имотите в момента, като този сегмент е най-слабо засегнат от негативното влияние на кризата, се казва в анализ на "Фортън интернешънъл".

Продължаваме да имаме запитвания от международни компании, които целят оптимизация на разходите чрез релокация, казва Александър Танев, мениджър във фирмата. В сектора на складовите и логистичните площи все още липсва сериозна конкуренция, което превръща новите проекти в изключително успешни на фона на общия спад в сектора на недвижимите имоти. Поради тази причина наемните нива на складове са отстъпили с не повече от 10% в рамките на първото тримесечие на годината, като най-мащабните проекти дори задържат нивата си, като предпочитат да предоставят на клиентите си допълнителни бонуси, допълва той.
Според проучванията има потенциален интерес за над 6000 квадрата, които дават възможност за сключване на значителни за размера на нашия пазар сделки. Наемните нива се запазват в границите на 5-6 евро за кв. м. Доходността от инвестиция в индустриални площи продължава да расте и достига 13%. Въпреки това дори при тези високи нива инвеститорският интерес не е съществен.

Запазва се ограничената активност на пазара на офис площи, се подчертава в анализа на "Фортън". Като нова тенденция сред клиентите се очертава оптимизацията на разходите за наем чрез предоговарянето им, преотдаване на част от вече наетия офис или релокация в сгради с по-ниски наеми. В допълнение наемателите стават все по-взискателни - освен на качеството на изпълнение все повече фирми държат на добрата локация и лесния достъп до своите офиси.

Най-голямо предлагане на офиси има по основните булеварди и на Околовръстния път в близост до "Бизнес парк София". През първото тримесечие на годината на пазара са излезли 19 135 кв. м нови офис площи.

Въпреки занижената активност на офис площи се сключи знакова сделка с наемането на нов офис с площ от 23 000 кв.м от страна на БТК.

Продавачите на бизнес имоти в България трябва да имат предвид, че в момента чуждите инвеститори сравняват предлаганата доходност на имотите тук с тази на сходни имоти в Западна Европа, където наемите са значително по-дългосрочни и има работеща съдебна система, казва Михаела Лашова, мениджър във "Фортън". В момента международните инвеститори могат да купят индустриален имот в Манчестър с годишна доходност от 9,45% или офис в Централен Лондон с 8,75% доходност, което прави инвестиция в София на подобни нива нелогична и това, което се търси в България като компенсация за пазарния риск, е в порядъка на 12-15% годишна доходност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА