Last news in Fakti

15 Май, 2009 00:00 1 073 0

И София е на път да се сдобие с наклонена кула

  • център-
  • елипс-
  • строителството-
  • обаче-
  • сградата-
  • проекта-
  • площи-
  • района-
  • сграда-
  • години-
  • елипс център
Строителството на уникална като архитектура офис сграда започна българската компания с белгийско участие Илпа дeвелопмънт на столичния бул. Цариградско шосе. Елипс център трябва да бъде завършен до края на 2010 г. на 7-и километър по булеварда в района на магазините Метро и Техномаркет.

Визия
Уникалността на сградата ще идва най-вече от уникалната й конструкция - наклонена елипса, както и от фасадата от стъкло и алуминий с формата на диамант и ефектно нощно осветление. Отклонението от основата до върха на 12-етажния билдинг ще е 5 метра, приблизително колкото и това на кулата в Пиза (5.6 м). За разлика от нея обаче при Елипс център ефектът е търсен, а според инвеститорите сградата ще е един от малкото опити за съвременно наклонено строителство в света. Преди две години италианският архитект Данте Оскар Бенини обяви, че ще строи подобие на кулата в Пиза. Сред емблематичните и високобюджетните проекти в тази област се нареди и небостъргачът Capital Gate в столицата на ОАЕ Абу Даби, чиито автори дори подадоха заявка за „най-наклонена сграда в света” за рекордите на Гинес.

Концепция
Проектът на наклонената елипса в София е разработен от архитектурно бюро Сектор Арх, а изпълнител на строителството е Арго груп. Реализацията на сградата ще струва 25 млн. EUR, като се очаква строителството да е с 15% по-скъпо спрямо конвенционалното заради специфичната конструкция. По тази причина се очаква и наемите на офис площите в Елипс център да са над средните оферти за района от 10-12 EUR/кв. м. По-високата цена обаче ще се компенсира от модерната система за управление на бъдещата сграда и оборудването на фасадата й с висок клас топло- и шумоизолация, които ще пестят енергия. От Елта консулт, която консултира проекта и е агент по отдаването му, съобщиха, че вече е заявен интерес към 20% от площите. В момента приоритетно отдаваме шоурума на партера, като преговаряме с няколко компании, обясни Олга Стоичкова, мениджър Офисни и индустриални площи в Елта консулт. Тя обясни, че строителството на Елипс център е финансово подсигурено със собствени средства и кредит. От Илпа дeвелопмънт, която преди две години предлагаше проекта и земята за продажба, обаче не изключват възможността да пуснат и друг инвеститор в проекта. Като вариант за изход от инвестицията от Илпа посочват и т.нар. предварителна продажба (forward purchase), при която се купува актив в строеж при ангажимент от продавача за неговото изграждане в срок.

Емблема
Със завършването си Елипс център се очертава като една от емблематичните сгради в София, а в района около нея вече има и други подобни примери. Сред тях е строящият се бизнес център на БенчМарк фонд имоти до Международния изложбен център и планираният 140-метров небостъргач на Форт нокс до магазина на Метро. Според брокерите недостатък на тази част от Цариградско шосе е все още слабата транспортна достъпност. С очакваното в близките години продължение на метрото и на трамвайна линия № 20 обаче и комуникациите значително ще се подобрят.

В цифри
Разгъната застроена площ - 19 820 кв. м с включени подземни гаражи

Площ на партера - 1760 кв. м със самостоятелни подходи от изток, югоизток и северозапад

Светла височина на партерния етаж - 5.5 м

Офис площи - 10 000 кв. м

Площи за ресторанти и заведения - 1000 кв. М

Заседателна зала - 400 кв. м

24-часова охрана и видеонаблюдение, дизелов генератор, BMS - система за управление на сградата, централна климатизация


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА