Last news in Fakti

18 Юни, 2009 00:00 576 0

Инвеститорите получават още преференции

  • държавата-
  • инвеститори-
  • април-
  • обаче-
  • вложенията-
  • според-
  • млн евро-
  • млн евро докато
Държавата става още по-щедра към големите инвеститори и вече е готова да поема част от вложенията им в българската икономика. Това обяви вчера икономическият министър Петър Димитров.

Според шефа на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев бонусът ще е само за т.нар. "приоритетни инвеститори", на които държавата ще поема до 10% от вложенията. Тези инвеститори могат да са от всички сектори на икономиката, но трябва да отговарят на определени изисквания: да вложат поне 50 млн. евро, да инвестират в изостанали региони или да изграждат високотехнологични паркове.

До миналата година държавата поемаше само разходите за инфраструктура на големите инвеститори и им продаваше земя без търг. С промените на закона преди две седмици бе осигурена доста спорната възможност приоритетните инвеститори да получават земя на цена, равна на данъчната оценка. Те могат също така да заменят или купуват без търг имоти от държавни или общински дружества.

Новата възможност се изразява в това бюджетът да отпуска примерно пари за изграждане на определена производствена постройка или за купуване на машини на даден инвеститор, обясни Сталев. Във Великобритания и Германия според Петър Димитров държавата даже давала до 50% от сумата. Основанието у нас според двамата се давало в последните промени на закона, където е записано, че "МС може да реши да подпомогне приоритетен инвеститор и с други помощи". Там обаче не пише, че помощта трябва да е до определен процент от инвестицията.

Преките чуждестранни инвестиции в България са намалели с 50% за първите четири месеца на т. г. в сравнение със същия период на м. г., сочат данните на БНБ. От януари до април т. г. у нас са влезли 955 млн. евро, докато сумата през м. г. е била 1.9 млрд. лв. Големият срив на чуждите вложения обаче е настъпил през април 2009 г. Тогава у нас са влезли едва 205 млн. евро, докато за същия месец на 2008 г. инвестициите у нас са били 722 млн. евро. Това е спад със 71.6%.

Една част от намалението идва заради спада на вложенията на чужденци в недвижими имоти , които са намалели от 447 млн. евро за януари-април м.г. на 187 млн. евро. В другите сфери на икономиката обаче също има значително намаление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА