Last news in Fakti

3 Август, 2009 00:00 697 0

Губим 6 млн. евро без ремонта Владая - Перник

  • заради-
  • бучино-
  • проектът-
  • трасето-
  • голямо-
  • обаче-
  • владая-
  • проекта-
  • ремонтът-
  • софия-
  • въпреки
Шест милиона евро може да загуби страната ни, ако бъде спрян ремонтът на пътя от Владая до Перник. Средствата, с които се разширява участъкът от направлението Кюстендил - София, са договорени по програмата "Транзитни пътища IV". Ако парите не бъдат усвоени до края на годината, те ще бъдат загубени. Въпреки че проектът стартира отдавна, едва в събота започна реалната работа по трасето. Загубени са повече от три години. Ако заради недоволството на чакащите блокирани коли по трасето ремонтът отново се замрази, проектът вероятно няма да види реализация в близко бъдеще.

Пътният участък Княжево - Владая - Драгичево е един от най-натоварените и опасните в страната. Проектът предвижда освен ремонт на съществуващото трасе пътят да бъде разширен. Третата лента е предвидена за реверсивно движение - тя ще се ползва от водачите и в двете посоки, според натовареността на трафика. Със завършването на проекта в края на септември ще се решат и проблемите с отводняването и свлачищата по трасето, заради които редовно се образуваха километрични колони от автомобили. Едновременно с рехабилитацията на 11-те километра от Княжево до Драгичево фирмата "Булстрой инженеринг" и подизпълнителят ИСА София ремонтират и трасето от Мало Бучино през Голямо Бучино до магистрала "Люлин" и първите 5 готови километра от нея. На 17 август, когато се очаква да бъде готов и свързващият пътен възел, ще бъде облекчен и трафикът между столицата и Перник. По сегашното трасе ще се движат автомобилите в едната посока, а през Мало и Голямо Бучино - в обратната. Безспорно ремонтът причинява неудобства на пътуващите и задръствания. Август обаче е най-подходящото време това да се случи заради намалелия трафик, категорични са пътищари. Затова и работата започна през най-горещия летен месец, който традиционно българите избират за ваканцията си. Ако рехабилитацията бе стартирала в средата на септември, положението щеше да е в пъти по-черни краски, категорични са пътни експерти. Завършването на двата участъка е от огромно значение и предвид забавените срокове на работата по магистрала "Люлин". Аутобанът е като вълчи капан, завещан от предходната власт. Въпреки че сроковете за работа по магистралата не се спазват, а съоръженията не се строят качествено според родните пътищари, голяма част от средствата по договора за аутобана вече са усвоени от турския консорциум "МАПА-Ченгиз". Пътните експерти дори коментират, че за да завърши проектът в срок и да не загуби финансирането по програма ИСПА, може да се наложи оскъпяване на проекта. Договорът със съседите обаче трудно може да бъде прекратен, защото ще изтървем сроковете и ще загубим парите от Европа. Затова като компромисен вариант бе включен роден подизпълнител в проекта, който да помогне аутобанът да бъде построен качествено и в срок.

Заради ремонта и интензивния трафик и вчера входът на София бе блокиран. В 18 часа задръстването по шосето достигна 10 км. Хилядите българи, прибиращи се от Сандански и Гърция, се движеха с 10 км/ч. Така за втори пореден ден разстоянието от Владая до бул. "Цар Борис III" се взимаше за час в най-добрия случай. За да следи редът на пътя, вчера на място бе шефът на Столичния КАТ Ваньо Стоевски. Той обясни, че през целия ден катаджиите са отклонявали тировете през Дупница и Самоков, а леките автомобили - през Мало Бучино или Бистрица. Въпреки това обаче няколко леки катастрофи причиниха още по-голямо задръстване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА