Last news in Fakti

7 Август, 2009 00:00 477 0

Луксозните имоти запазват цените си въпреки кризата

  • имоти-
  • цените-
  • стоянов-
  • пазара-
  • луксозните
Луксозните имоти запазват цените си въпреки кризата. Купувачите чужденци не се завръщат на пазара на елитни имоти у нас, както твърдят чужди медии. Това съобщи за в. Пари Никола Стоянов - управляващ директор на Агенцията за луксозни имоти в България и чужбина Лукс имоти.

Качество

Продавачите не свалят цените, защото искат предлаганият висококачествен имот - като материали и довършителни работи, функционалност, уникална архитектура и локация, да бъде продаден за сума, която реално заслужава. Рядко има намаляване на цените с 10-15%, но това по-скоро е изключение, коментира Никола Стоянов.

Освен това на пазара на луксозни имоти няма пренасищане както при жилищата от нисък и среден клас на изпълнение и това е още една причина те да държат цени.

Апартамент от 240 кв. м в нова сграда в квартал Морска градина във Варна се продава за 800 000 EUR. Панорамен мезонет от 192 кв. м в нова модерна сграда в квартал Бояна в София се продава за 351 хил. EUR, показва справка в сайта на Лукс имоти.

Застой

Все още чуждите купувачи не се връщат на пазара у нас, защото няма достатъчно икономически индикации за отминаване на кризата. Ако положителните сигнали, които идват от САЩ и Западна Европа, продължат, другото лято може да се възстанови пазарът на елитни имоти. Дори е възможно да има 10% ръст в цените на този сегмент, но само за най-качествените и луксозните, прогнозира Стоянов.

От ваканционните имоти по Черноморието към тях спадат имоти на първа линия до морето и край плажа, около яхтени пристанища и в близост до центъра на курортите, а в планинските курорти - такива до ски пистите, лифтовете и в централните части. Уникалната архитектура е един от белезите на луксозните имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА