Last news in Fakti

10 Август, 2009 00:00 623 0

Морските заменки по-скандални от горските

  • министър-
  • борисов-
  • младенов-
  • варна-
  • премиерът-
  • отбраната-
  • министерството-
  • въпрос-
  • вчера-
  • бойко-
  • военните-
  • военния-
  • бойко борисов-
  • премиерът бойко-
  • премиерът бойко борисов
Премиерът Бойко Борисов и двамата министри Николай Младенов и Цветан Цветанов поздравиха военните моряци по случай 130-годишнината на флота.

Земи във варненския кв. "Галата" и имотите на техникуми и училища са били заменяни и продавани за жълти стотинки. Тези сделки са по-скандални дори от заменките с гори, каза вчера премиерът Бойко Борисов, запитан за продадените в "12 без 5" 118 дка от Морската градина.

Вчера той пристигна на Морската гара във Варна с катер на Гранична полиция, за да поздрави военните моряци със 130-годишнината на флота. "Съдебната система разбра какво иска от нея Европейският съюз. Тя може и да е независима власт, но не е независима от народа", обяви още премиерът Бойко Борисов, след като разговаря на борда на военните кораби „Смели" и „Цибър" с екипажите им.

"Говореха ни за огромни бюджетни излишъци, а намерихме 3 млрд. лева пасиви. Не съм съдия, но ще има осъдени за безобразията и за заменките", каза още той. Министър-председателят увери, че ще възроди корабостроителната програма на военния флот. Най-вероятно следващите корвети за ВМС ще бъдат строени в бившата военна корабостроителница „Терем". Закупените две фрегати втора ръка от Белгия били изключително мореходни. Екипажът на „Цибър" разказал на премиера, че в Аденския залив при 6 бала вълнение корабът се държал изключително добре и предлагал чудесни условия за работа и живот на море, въпреки че е втора ръка. Първо обаче трябвало да се намерят пари, за да се поръчат нови кораби за модернизацията на военния ни флот.

Пожелах на моряците да носят до сърцето си икона на свети Никола, както аз нося със себе си иконата на света Богородица, каза още Борисов и показа от вътрешния си джоб иконка на божията майка.

На въпрос на „Монитор" кога Варна ще си има нов областен управител, премиерът обясни, че е въпрос на дни. Спряганият като фаворит за поста член на ГЕРБ Данчо Симеонов бе забелязан плътно до министър-председателя заедно с част от групата депутати от партията. Освен него шансове имал и бившият директор на РДВР - Варна, ген. Веселин Петров, както и адмирал Петър Петров. Последната дума обаче ще има Борисов, заявиха на военния парад на Морска гара членове на ГЕРБ, които предложили четири имена за поста.

Режат дублираните щатове в МО

С оптимизация на щата на Министерството на отбраната и на Генералния щаб ще бъдат ликвидирани кадрови дублажи там. Това заяви вчера във Варна министърът на отбраната Николай Младенов, който връчи пагоните и офицерските звания на завършилите Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров". 1440 са работещите във военното министерство, а само социалната дирекция наброява 800 души. "Как мислите? Дали това е нормално?", попита риторично военният министър. Той уточни, че търси 65 млн. лв., за да върже бюджета на ведомството. Младенов беше категоричен, че заради сериозните дефицити в бюджета на министерството се рискуват дори заплатите на служителите.

Първият приоритет на Младенов ще е да не позволи спад в доходите на служещите в системата, а вторият да гарантира успешните мисии на българския военен контингент зад граница.

На въпрос на „Монитор" дали има и личната амбиция да стане първият военен министър, който ще се запише с покупката на чисто нов кораб за Военноморските сили, Младенов заяви, че първата му лична амбиция като министър е да върне основната функция на министерството - отбраната. МО е било нещо като строително-предприемаческо дружество, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА