Last news in Fakti

12 Август, 2009 00:00 695 0

Пет логистични центъра строят край София

  • площи-
  • около-
  • софия-
  • индустриални-
  • фирми-
  • които-
  • могат-
  • квадрата-
  • остават-
  • сегмента-
  • индустриални площи
Независимо от кризата 5 логистични проекта са в процес на реализация в околностите на София, се казва в анализ на пазара на Forton International. Въпреки негативните за бизнеса тенденции, нивата на възвръщаемост при индустриалните имоти остават стабилни - около 13%. Причината е в по-слабото предлагане на готови проекти в този сегмент.

С най-голям площ е проектът за изграждане на "Индустриален парк София - Изток". Площта му ще е около 118 000 квадратни метра. Паркът ще се намира в района на Нови хан. Най-малко индустриални площи - близо 9000 квадрата, са предвидени в района на Sofia airport center, който се смята за най-амбициозният логистичен проект в София. Той се намира около столичното летище и е най-близо до центъра на града. Не е започнала реализацията проекта за изграждане на логистичния парк край Божурище, който ще бъде с площ от 420 000 квадрата.

Логистичните площи остават може би единственият сектор, в който няма нито свръхпредлагане, нито неоправдани очаквания, се казва още в анализа. В сегмента все още има потенциал за развитие на правилния продукт на правилното място.

Най-предпочитани от наемателите си остават зоните с добра транспортна инфраструктура в периферията на столицата. Затова повечето проекти са недалеч от автомагистрала "Тракия", шосето за Белград, жп линиите около София и до аерогарата. По този начин производствените фирми пестят време и средства за извозване на готовата продукция и доставки на суровини и материали.

Спадът на наемните нива не подмина и този сектор, появи се вакуум между цените на търсене и предлагане. Под натиска на кризата въпреки реалната липса на качествени площи наемателите не са склонни да плащат наемите от края на 2008 г., които бяха на нива от 30-40 евро за квадрат. Инвеститорите от своя страна знаят, че конкуренцията е ограничена и предлагането не е голямо и се стремят да поддържат офертните нива високи. В крайна сметка реалните сделки се сключват на нива 15-20% по-ниски от исканите.

Според експерти в момента свободните индустриални площи могат по-лесно да намерят наемател, отколкото купувач. Това е проблем на българския пазар в сегмента, защото 80 процента от цеховете са собственост на производствените фирми. В случай че им се наложи да свият дейността си, както сега, в момента на криза, те трябва да търсят наематели за освободените площи. Имот с наемател с дългосрочен договор би се продал по-лесно. Чуждите фирми, които отварят производства у нас, предпочитат да наемат помещения и така са по-гъвкави и могат по-ефективно да управляват парите си.

В закупуване или строеж на индустриални площи инвестират главно фирми със специфични производства, които не могат да се настанят в каквито и да е цехове - фармацевтични компании и такива от тежката индустрия. За първите трябва специална среда, а за вторите - големи пространства. Най-непретенциозни са шивашката промишленост и производството на нискотехнологични резервни части. Едва 20 на сто от имотите от сегмента се използват за производство. В София съвременните индустриални площи са около 1,5 млн. квадрата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА