12 Август, 2009 00:00 582 0

арх. Петър Диков: „Кремиковци трябва да работи още четири-пет години”

  • трябва-
  • години-
  • софия-
  • преди-
  • всички-
  • много-
  • терени-
  • защото-
  • всеки-
  • държавата-
  • кремиковци-
  • мрежа-
  • обществото-
  • столичната-
  • община-
  • законите-
  • амнезия-
  • общината-
  • какво-
  • тогава-
  • комбината-
  • всичко-
  • прави-
  • мисля-
  • частник-
  • които-
  • метрото-
  • доста-
  • дискотека-
  • морал

Арх. Диков, името ви се спряга за евентуален кандидат на ГЕРБ за кмет на София. Предлагано ли ви е да се борите за креслото на "Московска" 33?
- Не. Нито ми е предлагано, нито имам желание. Работата, която върша в момента, ме удовлетворява. Освен това смятам, че има доста неща, които трябва да се свършат в моята област.


Да разбирам ли, че няма да се кандидатирате, дори и да ви предложат?
- Така го разберете.


Първата задача, която Бойко Борисов ви постави като премиер, е да разработите варианти за бъдещето на "Кремиковци". Кой е по-добрият проект: скъп квартал или технологичен парк вместо комбината?
- Аз не съм си сменил мнението от преди две години. За мен, от позицията на гражданин, най-добрият вариант продължава да бъде преструктурирането на "Кремиковци" по възможно най-бързия начин: но да остане една малка работеща част, защото към момента ще бъде груба грешка, ако целият комбинат се ликвидира, тъй като проблемът с работните места е много тежък. Това го обявих през ноември миналата година и даже някои ме обвиниха, че съм отстъпил от първоначалните си идеи. Не. За мен е актуална тезата, която Бойко Борисов лансира няколко пъти, докато беше кмет: "Кремиковци" трябва да се преструктурира така, че в разстояние от три-четири години да се самоизяде, т.е. да се свършат две полезни неща - да се очисти всичкият ръждясал метал, който се е натрупал на площадката и да се осигури работа за 2500-3000 души.


А след тези три-четири години?
- Тогава се надявам икономическата ситуация да е различна, а от остатъка на "Кремиковци" да имаме едно сравнително добре работещо предприятие, една изчистена площадка… Така много по-спокойно и по-разумно може да се вземе решението за съдбата на комбината. Най-грешно е, когато важните решения се вземат при екстремни условия и ситуации, защото е малка вероятността те да са правилни. Яд ме е, че преди две години, когато се лансира идеята за преструктурирането на "Кремиковци", не се пристъпи към нейната реализация. Защото икономическата обстановка беше друга. Друга беше обстановката на пазара на труда, на пазара на металите, в държавата и дори в света. И тогава без болезнени промени и при изгода за всички щеше да се реализира. За съжаление възможността се пропиля: или от недооценяване на обстановката, или за да могат някои хора да продължават да източват комбината.


Старото ръководство на Министерството на околната среда и водите прие общия устройствен план на София. Какво следва оттук нататък?
- Миналата седмица официално съм внесъл плана в Столичния общински съвет и след ваканцията съветниците ще започнат да го разглеждат и гласуват. След това по Закона за устройство и застрояване на Столичната община планът трябва да бъде приет от Министерския съвет и да влезе в действие.


Какво променя новият устройствен план?
- Като обща концепция няма особени разлики: актуализацията изпълнява изискванията на самия закон. Новият план защитава зелените площи: с активното участие на гражданските сдружения бяха издирени и отразени всички налични зелени площи, което им дава максималната степен на устройствена защита. Освен това са отстранени редица грешки, които ги имаше в стария план; подобрен е балансът между териториите за обществени нужди и тези за жилищно строителство - всички налични и предвидени детски градини и училища са отразени като терени за развитие на такъв вид дейности, а преди бяха в жилищните зони и това даваше възможност да продължават да се унищожават. Промените дават възможност и за нови терени за производствени зони и логистика - това е предпоставка планът да бъде актуален в следващите 10-15 години. Според мен този план ще стабилизира устройствената обстановка в София и ще даде гаранция на инвеститори и граждани, че това е нормата, по която ще се работи в един дълъг период от време. Искам да отбележа факта, че Законът за устройство и застрояване на Столичната община, който беше приет през 2006 г., не е променян. Ако направите една справка за българските законите в последните 20 години, ще видите, че са единици тези, които не са актуализирани.


Трябва ли да се направят промени?
- Според мен законът трябва да бъде стабилната и непроменяема част от устройството на София. Това създава една гаранция за всички, че развитието на града е прогнозируемо, а не е въпрос на конюнктура. Не може всеки, който дойде на власт, да почне да променя в зависимост от неговите интереси и съображения и да стане един тюрлю-гювеч, на който сме свидетели в голяма част от законите у нас.


Често казвате, че застрояването на София трябва да е "в рамките на нормите и морала". Законовите граници са ясни, но докъде се простират тези на морала?
- Тези граници са доста обтекаеми, тъй като моралът е условно понятие, особено в днешно време. Аз мисля, че всеки професионалист, който се занимава с градоустройство, знае къде са границите на морала. За мен те са, когато всеки частен инвеститор върши своята работа и постига основната цел на бизнеса си - печели, но тази печалба е реализирана така, че не пречи и не уврежда интересите на останалите. Още в началото на прехода казвах: "Ние сме народ, който поставя махалото в крайни положения". Преди 1989 година махалото в устройството на територията беше поставено в крайно ляво - държавата можеше да прави всичко, частникът беше никой. След 90-та година ние умишлено го поставихме в крайно дясно - т.е. държавата и общината изчезнаха и всеки частник можеше да прави това, което си поискаше. Така стигнахме до положението не да пазим частника от държавата или общината, а да пазим слабият частник от силния. Силният мачкаше и слабия частник, и редовия гражданин както си поиска в името на прекомерните му печалби, а властта седеше настрана. Сега мисля, че отиваме към положение в което и държавата, и общината започват да си изпълняват социалните функции: да защитават слабите, да подпомагат силните в рамките на законите и морала, защото икономиката се крепи на бизнеса, а обществото - на редовия гражданин.


След убийството на Стоян Балтов Столичната община направи проверка на всички обекти в Студентския град. Тогава стана ясно, че част от терените са отдадени на скандално ниски цени, а някои заведения са без разрешителни и заваляха закани за санкции. Единственият резултат до момента е затварянето на дискотека "Амнезия" и в обществото остава усещането, че всичко е било предизборно…
- Нищо предизборно няма. Общината започна да работи по плана на Студентския град преди тази трагедия. Убийството на Стоян Балтов няма нищо общо с устройствените проблеми на района. То е видима проява на по-дълбоки язви в обществото. Що се отнася до това, че нищо не се направи: ние направихме всичко, което беше във възможностите и правомощията ни.


Къде е резултатът тогава?
- Почти всички актове за премахване на незаконните заведения и обекти, включително и за дискотека "Амнезия", са обжалвани и чакат решението на съда. Силно се надявам, че магистратите ще отсъдят както обществото иска и както нормите повеляват, за да може да се покаже, че на практика законите действат. Много е важно какво решение ще вземе съдът по отношение на дискотека "Амнезия": ако тя бъде обявена за преместваем обект (б.а. - собствениците имат разрешение за такъв), отново ще покажем, че всеки в България може да прави, каквото си иска и след това да си живее спокойно. Ако решението на магистратите потвърди нашите проучвания, че "Амнезия" си е един завършен строеж и е в нарушение на нормите и правилата, и ние успеем да я премахнем, това ще бъде ясно доказателство, че стъпваме на нормални релси.


Ще има ли Софияленд 2 в столицата?
- Надявам се. Аз съм се договорил с дирекция "Обществени поръчки" да продължат процедурата за концесията на Западен парк. Както знаете, внесох доклада преди две години и все още не сме приключили с подготовката на документите за обявяване на търг за концесия. Това е нашата административна скорост, за съжаление. Иначе аз мисля, че ще имаме не един, а още няколко увеселителни комплекса, както е във всички столици.


На какви терени?
- Терени има - в източна посока, по поречието на Искър, на изхода от София по "Цариградско шосе", в парковете. Терени има. Просто трябва да се намери точният механизъм и да се действа максимално бързо.


С терена на затворения Софияленд какво ще се случи?
- По плана там е предвидена смесена многофункционална зона. Тук доста спорих с гражданските сдружения, защото според мен не можем да продължаваме да твърдим, че това, което се е случило там преди десет години, не е било. Факт е: направени са маса далавери и теренът е бил застроен. Не можем да продължаваме да си затваряме очите. Застрояването е станало извън закона, но ще опазим останалите зелени площи. Аз предпочитам правилата да са ясни: територията става многофункционална зона, независимо дали на някого не му харесва.


Кой е проектът, който Столичната община спешно трябва да завърши?
- Метрото. Няма по-приоритетен проект от метрото и свързаното с него развитие на трамвайната мрежа. Няма град в света, който да си е решил транспортните проблеми с разширяване на уличната мрежа. Автомобилният транспорт е като водата - движи се по посока на общото съпротивление. Когато правиш подобрения по улиците, те засмукват допълнително движение. И бързо се оказва, че тези подобрения са изчерпани и трябва да се правят нови. В София имаме добро наследство - идеално развита трамвайна мрежа. Преди 15 години един холандец, който беше консултант в Министерството на регионалното развитие, казваше: "В София ми харесват най-много две неща: жените и трамваите". Трябва да доразвием трамвайната мрежа - подземната железница е бързият транспорт на дълги разстояния, а мотрисите - връзката до него.


А кой е проектът, който си мечтаете да реализирате в града?
- Мечтая да реализирам това, което е заложено в устройствения план. Амбицията ми обаче е да направя подземната улица под Ларгото. С това София ще скочи в XXI век с визия си от I век. За мен ще бъде уникално градско решение не само за нашата столица, но и за света. Да можеш да разкриеш на хората два пласта на един град с разлика от 2000 години - това е много ценно, уникално. Започваме другия месец, докато центърът е строителна площадка заради метрото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА