Last news in Fakti

17 Август, 2009 00:00 375 0

Жилища за €2,5 млрд. продадени в Румъния

  • имоти-
  • сделките-
  • млн евро-
  • първите шест месеца-
  • през първите шест
Стойността на сделките с жилищни имоти и земя, сключени през първите шест месеца в Румъния, е около 2,5 млрд. евро, съобщава ZF. Тя е изчислена на базата на платените данъци с равностойност от 2% от цената на сделките. По-голямата част от транзакциите са осъществени със собствени средства на купувачите, сочат данни на Националния съюз на нотариусите и Националната банка на Румъния (NBR).

Стойността на данъците върху сделките с имоти през периода е достигнала 214 млн. леи, или 51 млн. евро. По данни на NBR обемът на ипотечните кредити е отчел незначително повишение от 60 млн. евро, а плащанията по главницата на кредитите са били на стойност 130 млн. евро.

Няколко от големите компании за имоти в страната през първите шест месеца са влезли в ролята на кредитори за своите клиенти, тъй като банковото финансиране е останало значително ограничено.

Очакванията са, че ипотечното кредитиране през втората половина на годината ще се повиши благодарение на програмата „Първи дом" на румънското правителство, по силата на която то може да гарантира кредити за покупка на жилища на обща стойност 1 млрд. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА