Last news in Fakti

20 Август, 2009 00:00 647 0

Нов орган ще контролира сделките с недвижими имоти

  • имоти-
  • сделките-
  • касата-
  • парите-
  • държавата-
  • недвижими-
  • недвижими имоти
Депозитна каса, създадена от държавата, ще контролира продажбите на недвижими имоти. В нея ще постъпват всички суми по нотариалните сделки, дължимите такси и парите, които събират съдебните изпълнители по изпълнителните дела. Идеята е държавата да упражнява строг контрол върху движението на тези средства, да се предотвратява прането на пари, както и да се гарантира сигурност на сделките. За създаването на такава каса се договориха вчера зам.-министърът на правосъдието Жанета Петрова и председателят на съвета на нотариусите Димитър Танев.

Подобна финансова институция има във Франция. Става дума за държавна финансова, но небанкова, институция, през която минават всички плащания по сделки с недвижими имоти.

Купувачът ще внася парите в касата и най-много за 20 дни там ще се проверява произходът им. След като се изповяда сделката, парите се превеждат по банковата сметка на продавача.

Ще се проверява и дали имотът няма скрити тежести. Засега не е ясно дали касата ще разполага с механизми да изкара на светло реалните цени на недвижимите имоти. Сега по-голяма част от сделките минават по данъчна оценка на имота, за да се плащат по-ниски такси.

През депозитната каса нотариусът ще контролира изпълнението на задълженията към продавача и фиска. Изпълнителните й директори ще се назначават директно от парламента. Предлага се също касата да гарантира не само финансовата, а и оперативната сигурност на сделките с имоти, плащанията чрез синдиците, събирането на държавни вземания.

Държавата фактически ще поеме контрола върху сделките чрез депозитната каса. Предполага се, че по този начин ще бъдат свити сивият пазар на недвижими имоти, както и покупките с неясни средства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА