Last news in Fakti

25 Февруари, 2015 09:01 15 471 11

Плочките не са само настилка

  • хаусмайстер-
  • плочки

Те са вероятно най-популярното и най-разновидното подово покритие – и съвсем не само като дизайн, но и разнородни като материя и съответно като качества. А това означава многообразие от възможности и идеи за интериора. Като функция:

- най-популярната от всичките им функции: те могат добре да защитят пода ви от влага и да осигурят лесното му и бързо поддържане;

- но могат да се използват и като средство за функционално зониране на жилището, особено в случаи на открито планиране, когато в едно помешение имаме дневна, кухня и място за хранене, например;

- могат да се използват като средство да се обединят различните цветове в елементите на даден интериор;

- както и стените в интериора  те могат да се използват за зрително уголемяване на помещението или балансиране на размерите му.

Всичко това са само част от многобройните възможности, които специалистите от Хаусмайстер ще използват, за да направят жилището ви максимално удобно, красиво и приятно.


Сн. Surfacetiles

Но изборът ще бъде ваш. Какво трябва да знаете, когато избирате плочките за вашето жилище?

Плочките се произвеждат на партиди и е важно да закупите всички плочки, които са ви необходими, от една партида, за да избегнете малките разлики в нюанс и калибър, които неминуемо възникват при различните партиди. И не забравяйте да си осигурите около 15% резерв. Той ще ви помогне при непредвиден брак или ремонт по-късно.

Важно е също така да подберете плочки, които отговарят на класа на изтриваемост, необходим за вида на помещението, където ще се използват. Тук, разбира се, говорим главно за керамични и теракотени плочки, но и гранитогресът спада към керамичните плочки, а неговата устойчивост е доста по-голяма. Освен това можем да използваме и плочки от мрамор или гранит, от стъкло или линолеум – всички те имат своите особености и характеристики, за което е необходимо да се посъветвате със специалист.

Плочките могат да бъдат матирани, гладки, полирани, релефни и най-често ги избираме според личните си предпочитания, но плочките за под имат и друг особено важен показател, по който задължително се избират – те трябва да са безопасни, да не се хлъзгат, особено в помещения като банята.

Интересна тенденция – въпреки, че все още се  търсят полирани и гланцови повърхности, все повече нараства търсенето на плочки с по-мека текстура, наподобяващи текстил, дърво или дори хартия. Особено предпочитани са плочките, имитиращи дърво, но също така и със специални ефекти, например създаващи представата за състарено дърво:


Сн. Designaddicts

Според някои наблюдатели, особено актуални през тази година ще са шестоъгълните плочки или мозайки:


Сн. Nicety livejournal

Интересно явление през последните години е възвръщането на интереса към циментовите плочки. Видяхме много от тях миналия септември по време на изложението Cersaie, имитиращи като дизайн тези, използвани в дворците в края на 19 и началото на 20 век, но реализирани с помощта на модерни цифрови технологии:


Дизайн на Jaime Hayon, Сн. Bisazza

Друга интересна тенденция – стремеж към триизмерност в дизайна на модерните плочки: с реални релефни повърхности или с графичен дизайн, който създава илюзията за триизмерност: 


Сн. Mutina

Те също могат да се използват за визуална промяна на размера на стаята чрез създаване на усещане за дълбочина или насочване на погледа, както е на снимката по-горе.

Теменужка Захариева


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Последната снимка, спалня от европалити вярху теракот. Не е за вярване. Дизайнерите се чудят с какво да си запълват времето.
  • 2 554236

    0 0 Отговор
    Аз па освен увяхналите жълти цветя, се чудя, какво е предназначението на тръбата дето стърчи долу вдясно от шкафчето. За палетите си прав, хич не им е място там и на мен не ми прилича да е в стил Лофт...

    Коментиран от #3

  • 3 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "554236":

    Наблюдателен си. Сигурно е останка от парно.
  • 4 666

    0 0 Отговор
    това дето стърчи долу вдясно на шкафчето се нарича "door stop" и служи да попречи на вратата да се блъсне в стената :)
  • 5 666

    0 0 Отговор
    а цветята най-вероятно са изкуствени - много популярно в северна америка
  • 6 наско

    0 0 Отговор
    стопер за врата е тръбата....
    Палетите са удобни ако си 350кг. че да те извозват направо с леглото....
  • 7 666

    0 0 Отговор
    това не е тръба бе пич - в БГ не се ползват - в Северна америка ги имат - нарича се "door stop" . напиши го в google и ще разбереш :)
  • 8 666

    0 0 Отговор
    тези палети са оригинално решение да спестиш пари вместо да купуваш т.н. "box spring" - също популярно решение в северна америка. напиши го в google и ще видиш какво представлява :)
  • 9 ИРИ

    0 0 Отговор
    Хм, виждал съм различни решения за "стопери" ама в случая ми се струва много неудобно. Идеята е вратата да не се блъска в стената, нали? Значи трябва да се компенсира и дръжката (от 6 до 12см. в зависимост от бравата). Отдавна има магнитни стопери и такива панти, които се настройват с пластини или амортисьори за близост. Този стопер ми е меко казано гаден, че трябва да стърчи повече от бравата, че и го сложили баш на мястото на ахилеса- гениално!
  • 10 digu

    0 0 Отговор
    Пише се "door stopper"
  • 11 digu

    0 0 Отговор
    Или "doorstop", също може и "door stop". Сори :)