29 Декември, 2009 00:00 519 0

С още 5-10% поевтиняват жилищата в началото на 2010 г.

  • имоти-
  • много-
  • искров-
  • действително-
  • възможност-
  • средства-
  • цените-
  • след втората половина
Възможно е през първите три-четири месеца на 2010 година да се отбележи допълнителен спад в жилищния сегмент между 5-10%, което ще зависи в голяма степен от качеството на съответните имоти. Това прогнозира Лъчезар Искров, председател на Национално сдружение “Недвижими имоти”, цитиран от Фокус.

Може да се очаква един по-голям спад някъде от порядъка 20-25% на парцелите за строителство, предвижда още браншовикът. При възможното активизиране на кредитната политика на банките има шанс след втората половина на годината да се усети по-значително нарастване на сделките с недвижими имоти. Това, което със сигурност няма да се случи, е да се достигнат цените отпреди кризата, и то за един доста по-дълъг период от порядъка на три-четири години минимум, уточни Искров.

Реалистично е да се очаква, че при наличието на финансов ресурс, тоест с увеличаване на кредитирането както на големите потребители, така и на инвеститорите в строителството след втората половина на 2010 г. ще има и определен ръст в цените на много малка част от най-качествените имоти.

Клиентите, които разполагат с финансови средства или достъп до кредитен ресурс, имат възможност да купуват действително качествени имоти на добри цени, казва още шефът на НСНИ. Ако става въпрос за предпочитания, действително хората, които разполагат с финансови средства, имат много голям избор, много голяма възможност да инвестират тези средства в нещо, което дългосрочно би им носило финансова изгода. Пазарната ситуация е такава, че дава възможност за добър избор и за сключване на сделки, определящо за това е съотношението качество-цена, каза Искров. Има ясна тенденция чужденците, закупили имоти у нас, да ги продават. Действително от този тип инвеститори се реализират загуби, но това е най-трудният пазар. Предлагането е много голямо, предлагат се цели хотели, комплекси. В много случаи именно желанието да се освободят от такъв тип имоти е, че цените продължават да падат, каза Лъчезар Искров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА