Last news in Fakti

11 Март, 2015 09:00 15 596 7

Какво е сграден одит и защо е необходим

  • хаусмайстер-
  • оценка-
  • имот-
  • покупка

Покупката на имот е сериозна инвестиция, която ангажира финансово собствениците за дълъг период от време било като спестяване на средства, било като последващ, дългогодишен, кредитен ангажимент. Когато се избира жилище се търси хубава локация, удачно разпределение, възможности за прекрояване на помещенията, както и чисто емоционалното усещане за душевен комфорт на даденото място. При огледите хората се оглеждат за недостатъци и дефекти, като разчитат на наблюдението и опита си. Когато сделката вече е факт, правят ремонт, който да превърне строителната заготовка в обитаем дом.

Естествено, всеки е предвидил бюджет като на око изчислява ремонта на банята, настилките, боядисването и мебелите. В процеса на работата, обаче, изникват редица неочаквани проблеми като в най-добрия случай добавят неголяма сума към предвидените разходи. В по-тежките случаи резултатът от ремонта може да се обобщи като „времето по 2, нервите по 3 и предвидените пари по 4“. Сред стандартните казуси са течове по терасите, проблеми с дограмата, пробиви в инсталацията и нарушения на фасадната обшивка. В случай, че действието се развива в къща, там домашните духове са повече – слаби места в конструкцията, недостатъчна тяга на комина, изтекъл експлоатационен срок на отходната канализация, необходимост от дренаж на терена, повреди по покрива и липса или недостатъчна външна изолация.

Практиката показва, че при покупката на кола всеки минава на преглед при автомонтьор, но по отношение на жилището повечето хора смятат, че сами могат да предвидят корекциите в жилището и неглижират консултациите със специалист. В много европейски страни, сградният одит се прави от Агенциите за недвижими имоти и е част от документацията към всяко предлагано жилище. При нас, в „Хаусмайстер“, често има запитвания за огледи на имоти преди покупка и до няколко месеца услугата ще стане официална част от нашето портфолио.

Истината е, че ако следващите десет години от живота си ще изплащате новото си жилище, най-разумното нещо, което следва да направите, е сградното обследване или сградния одит. След като сте се спрели на конкретен имот, но все още не сте пристъпили към покупка, можете да се обърнете към нас, в „Хаусмайстер”. Опитният професионалист ще огледа конструкцията, дограмата, стените, инсталацията и външната изолация. Той ще открие голяма част от скритите дефекти и ще изготви подробна оценка на дейностите, които са от първа необходимост за жилището и дейностите, които са препоръчителни. В тази оценка се включва и очакваната цена за целия ремонт. При по-сложни казуси се правят консултации с профилирани специалисти. Крайното решение се взима от бъдещия собственик, но той вече разполага с нужната информация.

В някои случаи, собствениците планират ремонти, които са обвързани с промяна в конструкцията на жилището, а това от своя страна изисква проект и разрешителни. Най-малкото, което следва да направят е да се допитат до инженер-конструктор.  Това ще предотврати усложненията в бъдеще.

В последно време в България, все повече Агенции за недвижими имоти и техните кленти се интересуват от оценките за състоянието на сградите.  На пазара се предлагат много нови жилища, които отговарят на строителните стандарти, но има и сгради, с редица „вградени проблеми“. В тези случаи огледът от специалист е повече от необходим. Цената на такава услуга зависи основно от имота, който ще бъде изследван – тежестта на неговото състояние, бъдещото му предназначение, планираните промени и неговата площ. Хората, които изберат „Хаусмайстер”за ремонта на своето жилище, ще ползват допълнителна отстъпка при извършването на обследването.

инж. Мария Хаджиниколова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Педро

    2 0 Отговор
    Може да пишете, че е платена публикация.
  • 2 Васил

    2 0 Отговор
    Освен, че е платена статия бих добавил и друго.
    Вие от Хаусмайстер, сте изключителни непрофесионалисти. При запитване с количествено стойностна сметка (КСС), предоставена от мен, не съм получил отговор, вече повече от месец!
    Страхотно е да имате маркетинг и реклама, но трябва да имате и действащи кадри :)
  • 3 Жоро

    1 0 Отговор
    Пази Боже от учено па просто.....! До Вас опряхме ахахахах....
  • 4 Петя

    1 0 Отговор
    След като имате КСС за каквое запитването Ви? Като се остойности КС се получава КСС.
  • 5 Петя

    1 0 Отговор
    Извинявам се на Васил. Прегледах сайта им много директори много мениджъри. Не видях нито един строителен инжинер, нито един технически ръководител или специалист по ВиК, електо и т.н. Ко
  • 6 до Петя

    1 0 Отговор
    Ами то е ясно. Цялата идея на фирмата е да вземе парите и да наеме подизпълнител да свърши работата :)
  • 7 Курдоколенемида

    1 0 Отговор
    Така е , но при тях заплатите са високи а не като при нас вместо заплати социални помощи!