Last news in Fakti

10 Май, 2010 09:34 2 709 21

Ще строим молове и SPA комплекси приоритетно

  • закон-
  • инвеститори-
  • голф-
  • спа

Всеки инвеститор в проект, признат за приоритетен, ще може да купува земя без търг и по данъчна оценка. Все пак ще се отчита и пазарната цена на терена и разликата над данъчната оценка ще се брои за държавна помощ.

Работните места ще са важен критерий и за т.нар. "приоритетни" проекти. В момента за такива се признават най-вече крупни вложения в индустрията, зелената енергетиката и високите технологии. МИЕТ обаче предлага обхватът на "приоритетните" да се либерализира за всякакви сфери - стига инвестицията да надхвърля 100 млн. лв. и да дава работа на повече от 200 души, а ако е в община с много безработни, критериите да са двойно по-ниски.

Предвижда се държавата да дава привилегии и на компании, които инвестират по-малко от 10 млн. лв., стига парите да влизат в общини с висок процент незаети. Ако предприемач вложи минимум 7 млн. лв. в район с безработица над средната за страната, той ще може да се възползва от: бързо административно обслужване, покупка на земя без търг и конкурс, помощ за изграждане на инфраструктура до предприятието, за обучение на кадри. Сега прагът за достъп до тези привилегии е 16 млн. лв.

Държавата и занапред ще подкрепя инвестиции в производство и модерни технологии. МИЕТ обаче предлага и нови сфери - артистично-творческа дейност в културата, логистика, вкл. летища, пристанища и т.н. За да заслужи сертификат и съответните бонуси, проектът ще трябва да е за най-малко 20 млн. лева (в райони, които не страдат от висока безработица). В момента изискването е за поне 32 млн. лв.

След строителния бум част от крупните инвестиции - като тези в хотели и търговски центрове, бяха изключени от обхвата на Закона за насърчаване, но сега се връща старото положение. Промените са лансирани от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и предстои обществено обсъждане.
Промени в Правилника към Закона за насърчаване на инвестициите предвиждат пълна гама бонуси за всеки проект, който струва над 100 млн. лева и осигурява поне 200 работни места. Държавните помощи по закона започват с издаване на сертификат за инвеститор и обхващат даване на терен без търг и на символична цена, експресно обслужване по гишета, поемане на разходи за прокарване на ток, вода, улици и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 abc

    22 2 Отговор
    v tazi kriza balgarskiat narod e varzal i tzafnal, osnoven vapros mu e na koia spa da otide... hahaha
  • 2 Боби

    19 3 Отговор
    Аха, напомня ми "Стъклен дом"! Знаем кои са строителите на голф-игрища, молове и хотели! Е, и тези държавни мъже показаха, че ги е грижа най-вече за кой? - за "народа"р стига да строи голф-игрища, спа и хотели...
  • 3 Гъзибаров

    34 1 Отговор
    ХАЙДУЦИ.До вчера пищяха,че заменките са далавера,а сега буквално си узакониха хайдуклъците.Какъв приоритет могат да бъдат моловете,та чак държавата(С НАШИТЕ ПАРИ) да им плаща.МОШЕНИЦИ.НЕ СЕ НАЯДОХА......Защо спят "журналистите",а не ги разнищят?Нали бате Бойко "това искаше".Долни и крадливи боклуци.Всички са един дол дренки....БАНДИТИ.
  • 4 kanev

    19 0 Отговор
    Хайде, пак тръгна кражбата!
  • 5 Тухлата

    3 23 Отговор
    До горните 4ма - абе кво ви боли к.ра ? Нали не строите вие. Ще дойдат хора с пари да строят. Да не би швейцарските банки да казват кои са им вложителите ? По-добре ли е да няма никакви инвестиции ? Или вие ще вложите милиони тук ? И аз искам държавата да разчита не на чужди инвестиции, а по-скоро на увеличаване на вътрешното потребление, т.е. повишаване на стандарта на българина, но като не може - поне да има приток на капитали.
  • 6 Гъзибаров

    13 4 Отговор
    До Тухлата......Абе ТЪПАНАР четеш ли какво е написано или само ядеш курци ??? Това са нашите пари бе ИДИОТ.Какво ни пука ако някой си влага парите.Тук става въпрос за кражба на парите събирани от данъци бе ДЕБИЛ.Дееба и кретенясалите ви свине.
  • 7 Тухлата

    3 12 Отговор
    Абе, дърт комунист. Що не ходиш в Северна Корея. Кой ти е казал, че това са нашите пари ? Ти знаеш ли колко чуждестранни инвестиции има в сферата на недвижимите имоти ? Говоря за истински чуждестранни, а не за изпрани и откраднати след 89та. Защо слагаш всичко под общ знаменател ? Аз говоря за истинските чуждестранни инвестиции, а не за червените пари. Червените пари са малък процент спрямо истинските чуждестранни инвестиции. С твоята логика - дай да затворим България като преди 89та, че да могат дърти комунисти като теб да живеят спокойно в 19ти век !
  • 8 Гъзибаров

    13 2 Отговор
    До Тухлата: Държавните помощи по закона започват с издаване на сертификат за инвеститор и обхващат даване на терен без търг и на символична цена, експресно обслужване по гишета, поемане на разходи за прокарване на ток, вода, улици и др......Всеки инвеститор в проект, признат за приоритетен, ще може да купува земя без търг и по данъчна оценка. Все пак ще се отчита и пазарната цена на терена и разликата над данъчната оценка ще се брои за държавна помощ. Прочете ли го бе ТУПАН?.......Това е далавера за свои хора.....ТУЛУП.
  • 9 Тухлата

    1 12 Отговор
    А ти знаеш ли колко е хипотетичната пазарна цена на терена, от която ще се извади данъчната оценка, за да се намери стойността на ХИПОТЕТИЧНАТА държавна помощ ? Не виждаш ли, че държавата толкова е закъсала откъм приток на капитали, че искат да ги привличат по всякакъв начин. Освен това в момента пазара се е сринал, което си е нормално в кризата, но ако чакаме да стане като с Фондовата борса, какво се печели ? А за да има пазар трябва да има интерес. Пазарът се прави от играчите на пазара, а не някой отстрани да каже - това струва толкова по пазарни цени според мен. Така - ако един терен е струвал примерно 200 000 евро преди 2 години, сега струва например 50 000 евро. Така че пазарната цена е паднала. Така че ти не можеш да знаеш пазарната цена в момента, както падат и цените, въпреки че има ориентири разбира се. А дали е правилно държавата да разчита само на чужди инвестиции е друг въпрос. Аз например смятам, че можеше да се запази по-голям дял от някои сфери - напр. финанси и търговия за български дружества, но както знаеш тези български дружества бяха основно възникналите през 90те червени фирми. Та ако можеш да намериш друг начин - дай си предложението. Културно, по европейски.
  • 10 Тухлата

    1 12 Отговор
    Искам да успокоя и всички, които се страхуват, че ще бъдат настроени още молове и хотели. Според мен въпреки тези мерки на правителството едва ли в скоро време може да се очаква някакъв сериозен приток на инвестиции точно в недвижимите имоти, поради простата причина, че в цял свят големите фондове и играчи могат да избират цели в далеч по-развити икономики от нашата мила родна икономика. Явно по-нагоре не разбират и иронията, която правя с Швейцария, където наистина от векове влизат доста съмнителни капитали. Така че споко. Дори и бандитите нямат кой знае какъв интерес към страната ни. Но лошото е, че в Швейцария не се плюе непрекъснато, а тук от чиста злоба - по-скоро завист, все се плюе. Те комунистите навремето така се отнасяха се отнасяха към бизнеса и капитализма - чорбаджии и иззедници. То затова ми е малко смешно. 20 години минаха все пак.
  • 11 Гъзибаров

    13 1 Отговор
    До Тухлата:Приятел,преди дни съда разреши строежите на Витоша,а сега се говори за приоритети в строителството на хотели.Слагам бас,че на бате Бойко приятелката ще строи на Витоша,и като подарък от държавата ще получи доста бонуси включително и инфраструктурата.Това е висша форма на корупция по най-високите етажи на власта.Нищо не е случайно.Ако не го разбираш,проблема е твой.Другата възможност е да разбираш нещата много добре,но да си лично заинтересован,и да пишеш това,което ти е угодно.
  • 12 Тухлата

    3 10 Отговор
    До Гъзибаров : а ти намери ли начин как хем да пускаш честните капитали на пазара на НИ, хем да режеш мръсните български такива ? Май слагаш нещата под общ знаменател. Дай тогава да забраним всичко както беше по времето на социализма. Специално за Витоша и аз не съм съгласен да се строи безконтролно, но не забравяй, че и от статуквото никой нищо да не пипа на Витоша има печеливши и това не са обикновените хора. Защото горе си има едни обекти, едни заведения, които от 20 и повече години хранят едни и същи.
  • 13 Тухлата

    3 9 Отговор
    На запад по техните планински курорти е така : не е застроено много, но малкото, което е направено е супер-модерно и качествено. За нашите условия това би означавало следното : един или най-много двама инвеститори да вземат напр. няколко писти, но да се строи само един хотел - супермодерен, модерни ски-съоръжения, но колкото трябва не повече и например един ресторант - закусвалня. Ако това тръгне да става в България знаеш ли какъв вой ще се надададе ? Как може - само 1 инвеститор да взима всичко ? И затова държавните органи разрешават принципно да се строи и се почва - всички роднини на кмета, на главния архитект и т.н. - с по 1 заведение. Отделно местните ще направят и незаконни обекти, а отделно ще дойдат и други. Ето затова в България нещата са такива. Не могат да си разделят баницата като хората. А баницата не може да се раздели, защото в нормалните държави са нямали социализъм и техния капитализъм се е развивал нормално и естествено. Нашият капитализъм е на 20 години и затова е див. Ти ще бъдеш ли съгласен да дойде една френска фирма напр., да направи Витоша по най-модерните строителни и еко-стандарти със запазване на природата изцяло, но да са само те ? С малко съоръжения както е във френските планински курорти ? Ако бъдеш съгласен, ще има още 100 000 несъгласни и то не е заради природата, а по други причини, но няма смисъл повече да спамя по темата.
  • 14 Джони Ди

    11 0 Отговор
    Отново се отварят вратички за наши хора. Сега всяка мутра с 5 млн. лева и още толкова кредит ще бъде привилегирована. А кой ще спаси малките и средни български предприятия от бюрократите и дали ще останат за тях пари за инфраструктура? Строежите върху почти безплатни държавни терени освен, че са държавна помощ са и удар срещу честната конкуренция. Това всъщност е продената възможност, която се дава на крадливите мутри и олигарси да си покрият загубите от кризата. На практика бойко си паказа рогата и заяви ясно за кого играе.
  • 15 kanevа

    9 1 Отговор
    Джони Ди,колкото и разумен коментар да правиш,такива ограничени и дребни душици като Тухлата никога няма да те разберат.Жалко за тях,жалко и за нас.Все пак живеем в една страна.Простотията е непобедима.
  • 16 бъзикаров

    4 2 Отговор
    Тухлата, който явно не среща одобрение, е типичен представител на здравомислещите, желаещи да се върви напред хора. С омраза и мрънкане България няма да върви напред. Много ми е интересно кой от вас колко заплати на месец плаща и какви данъци е вкарал в държавата?
  • 17 Тухлата

    1 3 Отговор
    До всички гореоплюващи ме с риск да бъда оплют отново - " Я не сакам я да съм добре, я сакам Вуте да е зле ! ". Също така разбрах защо сме най-нещастния народ в Европа, а и на Балканите ! А и най-бедния !
  • 18 брокер

    0 2 Отговор
    комунягите са виновни- не се наядоха итва си е. обаче молове и спа трябва да се строят приоритетно, няма занчение откъъде идват парите(стига да не са комунистически), има глад за качествени търговски площи- факт. откога ви казвам, че тия паркове са само загуба на търговски и офисни площи. а на витоша требва да се построи огромен мол, в който да има писти, та скиорите да не реват. е тва е модерна визия, горите са излишни и само заемат място. и не забравяйте дами и господа: ЛОКАЦИЯ ЛИБЕРИЗАЦИЯ И КРЕДИТИРАНЕ SA ключовите фактори за успешен бизнес
  • 19 Калоян

    2 0 Отговор
    Е точно хотели, голф игрища, спа центрове и МОЛове ни трябват. Да си изхарчат бандюгите заграбените пари. Простотията, дето ходи по управлявщите няма равна. Не мога да разбера само кога ще спрем да се възнасяме по Запада и Америката. Айде стига 20 години нихилизъм! Не разбрахте ли, че са по-зле от нас в много отношения, а вие им се прекланяте по тъпите молове и голф игриша. Стига сте превивали глава, усетете се най-после!
  • 20 брокер/ама истински

    0 1 Отговор
    калояне, такива като теб ще ни въърнат в кменния век- МОЛовете и СПАцентровете са най-висшето благо на човечеството. а каква въъзможност за бизнес предоставя, невероятна и неограничена. аз съм за : всяко населено място над 10 000 жители- по един мол от ранга на сердика. само така ще се задържи населението в провинцията.
  • 21 Наивник

    0 0 Отговор
    Да престаним да бъдем НАИВНИ. Икономиката трябва да се дигне на крака. Селското стопанство трябва да функционира. Там трябва да се помага. Привилегии за инвестиции в производство. Субсидии за експорт. За всичко това трябва капитал. Драстично намаляване на лихвите по кредити и улеснен рижим за отпускането им.Да се поощрява инциативата на прагматичния българин. Никакви поощрения за "могъщите" те и така си имат. Българинът трябва да се събуди и да намери себе си. Обединете се наивници.