12 Май, 2010 00:02 4 245 31

В предверието на сезона: Пазарът на имоти в България

  • руснаци-
  • черноморие-
  • ваканционни

България остава най-популярната дестинация за руснаците и с настъпването на лятото те отново поглеждат към имотите по българското Черноморие. Ето как видя имотния ни пазар руско издание:

На пазара на имоти в България под привидната затвореност започва оживление. Макар и ръст на цените да не се наблюдава, започва да личи ефектът на кризисния им спад.

Младо-зелено

Кризата донесе на инвеститорите в имоти нови условия- цените намаляха, а условията на продажба станаха по-благоприятни. Схемата за поетапно плащане, приета при покупка на зелено в България, в една или друга степен намалява рисковете и спомага за „загряване" на пазара. Много британци например използваха тази схема за кратки спекулации- те плащаха 10% от цената на ранен етап на строителството, а след половин година, когато пазарът нарасне с примерно 5%- продаваха. Някои успяха да постигнат и 100% доходност за година. Разбира се високата доходност си върви с висок риск. Трябва ли да говорим, че рискът от застой и спад на цените се реализира по всички правила от началото на кризата?

Брокер от Alisa Estate Ltd. обяснява, че докризисните времена около половината сделки са се сключвали на зелено, сега изборът на вече построени имоти се е увеличил.

Спекуланти на почивка

Спадът на цените на ваканционните имоти е средно с 25-30%, като зависи по-скоро от нуждата от пари на строителя, а не от етапа и качеството на строителството. Затова се стигна до парадокса завършени апартаменти да струват по-евтино от строящи се. Средната цена на завършените жилища е около 750 евро, а на тези в строеж- 700 евро.

Моментът е подходящ за покупка на готови жилища, коментират руски брокери. Допълнителен плюс е, че те изключват неприятни изненади с инфраструктурата и неспазване на строителните срокове.

Втори парадокс е, че малки студиа се оказват с цени от 15-20% по-високи от едностайни апартаменти.

Според консултанти от Fort Noks за спекулантите настъпи време за почивка, защото купен в момента имот може да донесе печална след около 3 години, когато навярно ръстът на пазара ще се възстанови на докризисни нива. Дотогава годишната печалба от отдаване под наем два ли ще надвиши 5% годишно.

Ипотека няма, но има други проблеми

Ипотеките в България са като мираж- ту ги има, ту ги няма. На фона на затегнатото кредитиране, популярност придобива разсроченото плащане. По информация на една от агенциите например в Поморие се продават готови апартаменти при първоначална вноска 30% от цената, след три-четири години започва доплащане на 4-9% годишно.

Друга компания пък предлага безплатна лятна почивка при покупка на строящ се имот до завършването му.

buy to let

Около 20% от руснаците, търсещи имот в България, предвиждат отдаването му под наем. Руски брокери коментират, че при средна цена от 20-40 евро на ден за наемане на апартамент на морето, при пълно натоварване за месец, жилище в България може да донесе месечен доход от 600-1200 евро.

В Слънчев бряг строители предлагат отстъпка от 15%, ако купувачът на имота им предостави правото да го отдават под наем в рамките на 2 години. Той пък ще може да почива две седмици по време на сезона и месец извъннего.

В допълнение остава да се посочат и рисковете- висока конкуренция, очаквана поредица слаби туристически сезони и сезонност на дохода от наем.

За тези, които искат да отдават имот целогодишно, би било по-добре да се ориентират към планинските курорти.

Чакаш или купуваш?

Българските медии откровено говорят за рисковете от банкрут на редица строителни компании. Специалистите също признават, че пазарната конюнктура е нестабилна.

Един от запитаните брокери коментира, че предстоящият сезон ще бъде показателен.

Според него стабилизацията на пазара ще започне с неявен ръст. Т. е. строители, които са предлагали имот за 700-800 евро квадрат и при прегорите са правили 15-20% отстъпка, ще ограничат или спрат намалението. Така под привидния застой на пазара, всъщност ще започне ръст.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дървар

    69 18 Отговор
    Брокерите пак лъжат и хитруват ако им мине номера.....НЕ МИНАВА....вече.
  • 2 Психоза Масова

    70 14 Отговор
    Щели да купят, за да отдават под наем. Звучи ми познато. Те и англичаните и ирландците затова купуваха, ама сега продават, защото доходността била много под обещаната от агенциите. Въпрос на време е и руснаците, и украинците, и всички други да го научат.
  • 3 sekach

    48 19 Отговор
    Durvarjat e prav. Brokerite sa vinovni za nadutite ceni predi krizata. I sega pak se opitvat da gi nadujat. Imotite trjabva da spadnat s o6te 50 %. Golemi kopeleta sa.
  • 4 az

    10 37 Отговор
    Тримата глупаци
  • 5 колко мъка има тук

    13 34 Отговор
    Дървар и секач, я вървете в гората да са плющите. Брокерите ви били виновни. Народа е казал: Не гледай треската в другите, а гредата в себе си ! Да спаднели цените с 50 %, май сънуваш с отворени очи,а!? А за отдаването под наем спор няма. Б-я не е подходяща за тази дейност. В други страни даваш имот под наем и за 10-12-15 години макс си го изплатил. А тук има имоти които трябва да се дават по 30-50 години да се изплатят. Но нали някой трябва да вземе парите на желаещите . Все едно да отидеш да си купиш баничка и шефчето да ти каже , абе мойте са скъпи и не са хубави, отиди си купи от колегата до мен !?
  • 6 broker

    30 1 Отговор
    Цената на имотите като всяка друга стока се определя от количеството на търсенето и това на предлагането . Тоест най-големия проблем са безкрайния брой обекти построени некачествено и безразборно и допускането на това от например мутренската администрация в Сл бряг или хора като кмета на Банско . Както при диамантите - когато големите добивни компании открият голямо находище го унищожават за да има изкуствен дефицит - съответно висока цена.
  • 7 Главата

    50 5 Отговор
    повече от година и половина слушаме и четеме: кризата свършва, купувайте, имотите ще се качват. е да, ама не всяка една прогноза има определена вероятност да се случи, но прогнозите на брокерите от последните 18 месеца удариха на камък, а също сделките намаляха значително. който е ходил на огледи знае колко надценени всъщност са жилищата в големите градове. да не говорим, че ти продават 65 м2 за 800 евро, а всъщност получаваш 52 м2 за 1000 евро - жилище в незавършен вид или за основен ремонт. балонът се спука, настроенията на хората с пари са за продължаващ спад на цените. не защото са стиснати, просто времето на космическите цени отмина.
  • 8 Дървар

    11 9 Отговор
    колко мъка има тук:Дървар и секач, я вървете в гората да са плющите...................................Абе приятел,защо двама като си го мерят тичаш с гол гъз,и се набутваш там,където не ти е мястото?Пиши си жалките коментари,и остави другите намира.Както виждаш никой не се интересува от идиотщините ти,и не те коментира.ДЕБИЛ.Каквото и да напишеш си личи,че си СВИНЯ.Останалите са доста по-интелигентни и не се набъркват в коментарите на другите,само ти се намери най-умен.......А както се вижда си един най-обикновен обикновен ПЕДЕРАС.
  • 9 ХИ,ХИ,ХИ.

    47 7 Отговор
    Тук е пълно с жалки и гладни брокерчета,които сънуват комисиони.Ще си останат със сънищата задълго ХИ,ХИ,ХИ.
  • 10 az

    4 31 Отговор
    ХИ,ХИ,ХИ. ходи се прегледай и се лекувай!
  • 11 i az

    5 22 Отговор
    Дърварче, освен неграмотник, ти си и невъзпитан комплексар, що не вземете, па да се вземете със секача ?!А може с хи,хи,хи да си направите тройка.Ако главата на раменете ти не е само архитектурна особеност, щеше да знаеш, че не брокерите определят цените на имотите, това се прави от Негово Величество Пазара.Хи,хи, хи, да не те е отсвирила някоя засукана брокерка, или те "обиди"някой брокер ?
  • 12 СССР

    6 33 Отговор
    Ние може и да сме останали 6-7 милиона и да нямаме пари,но Братушките са пъти повече от нас и с пари.Така е пазара няма да се съживи от Българи а от Руснаци,Украинци абе все славяни запомнете яко ще се омешаме.В Банско вече и Гърци проявяват интерес така че не се изяждайте за нищо,ясно е парите ще дойдат от вън защото ние сме скъсаняци и пак ще гледаме с отворени усти и празни ръце,за нас няма да има.
  • 13 Христов

    31 6 Отговор
    Дървар:Брокерите пак лъжат и хитруват ако им мине номера.....НЕ МИНАВА....вече..................................абе то че не им минава номера е ясно,ама я виж колко са освирепели от безпаричие,и как нагло,като някой изгладнели хищници и лешояди се нахвърлят върху всеки,които каже,че цените ще падат.ПОМИЯРИ.
  • 14 ХИ,ХИ,ХИ.

    10 4 Отговор
    az и i az,абе идиотчета,вие явно сте от тия жалки и дребни душици на които вече номерата не минават,и ви е останало само да ядете говна по форумите.i az,ще си направим не тройка,а четворка,ако са съгласни колегите,и ще ти се изредим,като на яка курва,каквато си.Нещастници.
  • 15 ХИ,ХИ,ХИ.

    10 3 Отговор
    Тука има един кретенясъл дебил,който се подвизава под различни никове,но не му минава номера.СКАПАНЯК.
  • 16 imoten

    9 5 Отговор
    и аз ще помагам в груповия.ах сладкими брокерски дупенца и п____ца
  • 17 колко мъка има тук

    4 11 Отговор
    Непоправимо ДЪрвениЯ !!! Незнам на кого викаш педерас щом със секача си ги мерите, а при меренето навярно си ги и допирате. Ти свои лафове нямаш ли си, този за меренето и за голия гъз хубаво си го прочел в други теми, поне да го беше интерпретирал както трябва...omg или ти си откривателят на топлата вода може би!? Казваш че никой не ме бил коментирал е щом ти си никой добре, сигурно и в живота се себеотричаш. Казваш че съм свиня, е тук си познал. За да оцелееш в бизнеса с имоти трябва да си дебелокожо и нахално животно. Даже по някои други форуми ника ми е свинар, така че мерси за комплимента, не го очаквах от дървен тип като теб. И защо пишете в тези форуми едно и също във всички теми без значение от заглавията. Брокерите това, брокерите онова. Църкате като някои мишки. Пазара си върви с бавни темпове и без вашото "компетентно" мнение и липса на пари. Викаш че съм обикновен педерас, ти какво искаш травестит или някой специялен педерас...И се озъртай в гората докато сте със секача да си ги мерите, да не ви подгони някоя дива свиня майка че няма да може си седнете на гъзовете докато свърши тази измислената криза, имаща за цел да ви скъса вече скъсаните задници...
  • 18 Дървар

    9 3 Отговор
    колко мъка има тук...Свинчо,педала си е педал,а ти си точно такъв.Явно имаш голям опит в плющенето,но не ни го набутвай.Запази го за собствения си педераски задник.За в бъдеще прави,като повечето ток,и изказвай само твоето мнение,и запомни САЙТА Е СВОБОДЕН.Нещастен комплексиран помияр.
  • 19 някой

    19 2 Отговор
    Съгласен съм с Дървар - цените трябва да паднат още, защото истинската себестойност на един квадрат от новото строителство не надвишава в никакъв случай дори и с най-качествените материали 350Е!!! Относно тази цифра не спорете, знам го от достоверен източник! Но не съм съгласен, че трябва да се употребяват такива обидни и нецензурни думи! Това си простащина!!!
  • 20 Брокер

    9 4 Отговор
    Ние брокерите сме хайдуци и лешояди.Ще ви лъжеме до момента в който се усетите,а след това пак ще ви лъжеме.Вие сте нашите балъци.Няма да се откажеме от вас дори и да умираме.Светаът ще се свърши,балъците НИКОГА.Ще правим пари на ваш гръб до край,а и след това.Балъка си е балък........завинаги
  • 21 stoyanov

    13 3 Отговор
    brokerite ste zamirisat ot glad a do godina se umrat neznayat kakvo da pravyat i obijdat horata ...
  • 22 готин

    9 2 Отговор
    Брокерите-гадно и досадно племе!!!Всеки неуспял нахалник става брокер (bow)
  • 23 gotin

    9 2 Отговор
    Затова хората ви прескачат ... ха ха ха ливади такива.Селянин брокер често срещано явление
  • 24 ХИ,ХИ,ХИ

    7 1 Отговор
    НЕ ПРОДАВАЙТЕ имотите си.Всички брокери навсякъде казват,че цените се покачват.Послушайте брокерите и не продавайте.Както казва брокер/ама истински: кризата свърши- наесен 2500/3000/м, и то крайните квартали. а качествените имоти с добра локация и инфра и суб структура- по 4500/5000....послушайте го......ХИ,ХИ,ХИ.
  • 25 vlp

    2 14 Отговор
    Според imoti.bg 275695 са обявите публикавани в сайта за цялата страна,като в това число влиза всичко,земеделска земя,парцели,къщи,апартаменти,промишленни предприятия и наеми,говорим за цяла България.Преценявайте дали е много.
  • 26 cebo

    6 0 Отговор
    ex brokeri ne sa vi gorili oste s falchivi dokumentii pasporti 4uzdencite zatova taka se ejite ama ste e xubavo da vi go nbutat malkoce togava da vidi kakvi ceni ste slagate za kv metar
  • 27 vlp

    4 1 Отговор
    cebo трябва да са кръстиш сеlo.Трудно ли ти е да пишеш на кирилица.Не съм брокер строител съм.
  • 28 Алекс

    19 3 Отговор
    Статията е силно МАНИПУЛАТИВНА! То не бяха Англичани, Холландци, Испанци, Гърци, Филландци, Селяни, Руснаци, Украинци,... Марсианци... Никой не ви ще сдуханите имоти. Кога сте ги строили да сте мислили. Сега ще ги продавате по 100 евро квадрата а дали ще има кой да ви ги купи - това е друг въпрос. Време е да се плаща за лакомията.
  • 29 Sofia

    27 2 Отговор
    Тука има няколко смешника,които останалите са маркирали,и си личат от далеч.Имотите щели да повишат цените си.Ами кажете го на продавачите,за да не продават,а не "навивайте",като побеснели купувачите да купуват.СМЕШНИЦИ
  • 30 брокер/ама истински

    1 19 Отговор
    невероятен хит на пазара на имоти: взимаш апартамент/офис на цена Х с ипотечен кредит, и го даваш под наем на цена 90-95% от Х, просто невероятна възможност за ниско рисков високо доходен бизнес, е това е възможност за излизане от затрудненото положение. докато вие се дърляте, хората прават пари, за желаещите имам няколко ТОП оферти с уникална локация , взимайте сега, че наесен няма вече. тоест има, ама на други цени
  • 31 !

    4 0 Отговор
    Не мога да разбера,какво ви боли вас продавачите,за купувачите.Оставете ги намира.Нали имотите ще се вдигнат,и вие ще спечелите.Какво ги боли,и "грамотните" за "неграмотните",като проблема си е техен,и как решават,че някой имат "некомпетентно" мнение.Всъщност,кое е компетентно,и кое не?Тъпанарите винаги си мислят,че само тяхното мнение е компетентно,и са като коне с капаци.Няма да успеете само с простотиите си да промените мнението на останалите.Проблема на давещия се,си е негов проблем.Продавачите да не продават,купувачите да не купуват,и въпроса е решен.Кой ще изяде попарата ще се разбере в последствие.До тогава си налягайте парцалите с вашите вечно "компетентни" съвети,защото както разбирам никой не ги иска.