Last news in Fakti

30 Март, 2015 18:16 4 400 1

Жилища за бедни под земята

  • пекин-
  • бомбоубежище-
  • наем

Над 1 милион от най-бедните жители на Пекин използват 200 000 бомбоубежища, които са построени по времето на Мао. Това е най-евтиния начин за преселниците от страната, които са решили да опитат късмета си в Пекин, и за които наемите на жилища са непосилно високи. Нестандартното място за живеене може да се наеме за месец срещу скромните 48 USD.

Как възниква подземният град? През 1969 г. неоснователните страхове от съветско нападение принуждават властите да построят дълбоко под Пекин лабиринт от подземни тунели и стаички. С идването на власт на Дън Сяопин настъпват промени в икономиката и политиката на КНД и бомбоубежищата са само разход за държавната хазна. Първоначално скривалищата започват да се отдават под наем незаконно от предприемчиви брокери, но бързият приток на имигранти принуждава кметът на Пекин да погледне по друг начин на наследството на Мао.

Катакомбите са разположени в североизточната част на Пекин, недалеч от пустинята. Поради голямата си дълбочина и през лятото, и през зимата е комфортно. Повечето от наемателите са доволни от това, че имат подслон, но бързат да излязат на повърхността, в момента, в който се сдобият с повече пари.

Съдбата на подземията е неясна. Още през 2013 г. властите са обмисляли да преустановят отдаването под наем на жилища там, поради това, че не отговарят на изискванията за безопасност, но няма подобен комплекс, в който да бъдат преместени нуждаещите се.

Пекин е в ТОП 3 на най-бързо развиващите се градове в света, но дори на такъв мегаполис не е по силите да удовлетвори високото търсене на жилища от страна на най-бедните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Бедните не са в положение да избират и никой не се стреми да ги задоволява и настанява. Всички сделки и инициативи се мотивират от интерес, не от грижа за бедните.