Last news in Fakti

17 Септември, 2010 09:53 4 626 8

Държавата купува имоти до морето

  • черноморие-
  • имоти-
  • мррб-
  • продажба

Държавата ще изкупи от частници имотите на първа линия на морето и ще направи пътища до плажа. Така ще се осигури свободен достъп на хората, обясни зам.-министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева. С пари от бюджета ще се отчуждават частни имоти, които преди това са били приватизирани.

Мярката се налага, защото сега държавата не може да се справи със собствениците, които отказват свободен достъп до прилежащата плажна ивица. Със средства на данъкоплатците ще се "поправят" и решенията на общините, които масово са одобрявали устройствените планове на частници за строителство на ваканционни комплекси, имения и хотели, които препречват пътя към плажа. "Проблем с достъпа до плажа има не само на "Русалка" и на още 3-4 места, за които се пише по медиите, а и на 25 морски плажа", каза Захариева. Сред тях са Вили "Чайка" до Балчик, плажът "НСА" в Равда, къмпинг "Ахелой", къмпинг "Делфин". Все още няма изчисления колко ще струва отчуждаването на имотите и строежът на пътища до плажа.

Друга идея на МРРБ, която ще залегне в промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, е да се регламентира изграждането на изкуствени плажове от частници. Ивицата от 76 км вече е недостатъчна за легловата база на морето. Има заявен интерес от инвеститори да строят изкуствен плаж чрез насип например, каза Захариева, но не можа да посочи на кои места. Впоследствие стана ясно, че изкуствени плажове били необходими в Св. Влас, Созопол-запад и Ахелой. Друга промяна е да се върнат пясъчните дюни в обхвата на плажовете. Те са извадени през 2008 г. и част от тях вече са застроени. "На нас ни се иска в големите градове и централните градски плажове да се осигури наистина безплатен достъп, т.е. чадърите и шезлонгите и водното спасяване да бъдат безплатни", каза Захариева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gladiator

    15 0 Отговор
    За какво обратно изкупуване говорим ...какви 5 лева???Ей сега лъсва далаверата за бясното застрояване на Черноморието ни с тези празни огромни хотели и незавършени сгради, които нямат нищо общо с потенциала на родния ни туризъм по морето.Изкупиха земята за жълти стотинки метнаха бетона отгоре а сега ще искат и обезщетение.По-голяма наглост не можем и да си представим.Единственото правилно решение е, държавата да си върне заграбеното, чрез отнемане на тези земи със закон от всички тарикати,защото там няма нито един случаен човек,а всички до един са "наши хора" и закупуването на тези земи на първа линия са в нарушение на правата на гражданите на страната ни.Иначе всичко друго е съучастие в грабежа и така с нашите пари за пореден път ще напълнят джобовете на "правоимащите и прозорливи мастити бандити-бизнесмени",които вече 20 години правят едно и също в тази държава.......грабят и ни правят на глупаци,и заради такива като тях сме на това дередже и няма да се оправим,ами ще отиваме все на по-зле.
  • 2 potarpev6

    6 0 Отговор
    Идеята звучи като грижа за обикновения българин на пръв поглед,но на практика може би ще изкупят неефективните бетонки на дебеловрати бизнесмени...
  • 3 Зевзек

    10 0 Отговор
    Ей това е меганаглост! Понеже сега ония ти ми случайни собственици на имоти на първа линия не могат нито да си напълнят хотелите с туристи, нито да си продадат имотите, държавата ще им откупи имотите. 110% съм сигурен, че това ще е по цени далеч над пазарните за кв.м. земя и застроена площ! Пак някой пробутва лобистки интереси :-(((
  • 4 nasa

    6 1 Отговор
    А къде спахте до сега? С кои пари ще национализирате? С парите на данъкоплатеца естественно, нали! Вземете парите от разрешилите безобразието , а те не са чак толкова много няколко хиляди човека, но имат достатъчно да дават.Хайде да Ви видим, че идват пак избори.
  • 5 мелса

    1 1 Отговор
    аз съм собственик на имот първа линия по случаиност, но вече явно са се усетили и какво сега, ще отчуждаваме? и кои каза че до къмпинг Ахелои нямало достъп? Ама моля ви се елате и вижте, през цялата година достъпа е напълно свободен до цялата ивица с изключение на солниците където са и то защото истинските собственици не могат да влязат във владение,единствено и само има проблем с достъпа там където са собственици част от тези господа, които мислят тези закони.
  • 6 мелса

    1 1 Отговор
    земята ми там е по наследство, забравих да допълня

    Коментиран от #7

  • 7 gladiator

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "мелса":

    Eх,Мелса,Мелса....как така си се оттървал/а от "неканени" гости,които да ти предложат цена, която да не можеш да откажеш.Повечето като теб се разделиха с наследството си през последвалите години на "Демократичния грабеж" и малко останаха с имотите завещани им от техните предшественици, и нямаха кой знае какви шансове да постигнат това което успяха да направят "белите якички" с бетоновозите.
  • 8 невярваща

    1 0 Отговор
    това решение за откупуване си е чист рекет и то държавен не съм в защита на дебелите вратове и мамините синчета но ми намирисва на партийни интереси да вземем от бсп дпс и хората на царя за да си е наше пък ако не ни изберат не сме капо и си е наглост да се намесват данъкоплатците стига бе за кое по-напред да ни се плаща та замислете се че повече от половината народ нищо не получава за да ви даде а и с тази сто годишна здравна реформа то май вече и на море не ни се ходи