Last news in Fakti

25 Септември, 2010 00:00 3 975 2

BG собствеността в чужбина - богатство или бреме

  • посолства-
  • имоти-
  • продажба-
  • българия-
  • чужбина,

Гледали ли сте "Мисия Лондон" За жалост този интериор доста наподобява реална ситуация в българско задгранично представителство, резултат от хроничната липса на пари. Държавата ни притежава 220 имота по света, гласи справка, предоставена от МВнР. Но то само отговаря за тях, а парите за поддръжка идват от МФ. Така всеки външен министър се чувства като фокусник, който хем трябва да пази имотите, хем те да не се срутят при мандата му. Настоящият принципал пък е принуден да продава, защото пари в МВнР няма.

През лятото Николай Младенов съобщи, че до края на 2010 г. ще бъдат продадени 7 имота, два от тях в Австралия и Германия. По неофициална информация първо до края на 2010 г. ще бъде продадена сграда в Бон, бившата столица на ФРГ. После - генералното консулство в Сидни.

Имотът в Бон представлява бившето ни търговско представителство заедно с части от два жилищни блока. В Германия има още една сграда за продан - полусъборена вила в селцето Шверин, купувана навремето за почивна база. Според експерти, ако се намери купувач в Германия, за вилата днес могат да се вземат към 100 000 евро ( не повече от 30 евро на квадрат), а за имота в Бон - зависи. Цената на квадрат там върви между 1000 и 3000 евро, но долната граница е за имоти в незавидно състояние като нашия. "Труд" не разполага с информация за големината на предложените за продан помещения.

Ако предположим, че се продаде крило с 20 апартамента по 80 кв. м средно единия, то би могло да се вземат към 1,6 млн. евро. А МВнР се нуждае спешно от поне 7 млн. лв., за да запълни зейналата дупка след юнската актуализация на бюджета.

още


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zare

    2 0 Отговор
    po dobre obarnete vnimanie na dalaverite sas apartamentite koito ministerstvoto prodava v sofia na svoi slujiteli za bez pari
  • 2 ?

    0 0 Отговор
    то в България какво става - в чужбина? пък точно от чужбина много информация може да се събере за подобни въпроси у чуждите държави и как си ги уреждат, даже в историческа перспектива. Та до нашите коментари/предложения ли останаха? Много странни са тези неща, защото косвено опират до много други ..., които на всичкото отгоре са супер елементарини.