Last news in Fakti

1 Октомври, 2010 16:30 7 711 14

НАП е заснела луксозни имоти в София с хеликоптер

  • софия-
  • лукс-
  • имоти-
  • нап-
  • хеликоптер

Правителствен хеликоптер на Авиоотряд 28 е направил пълен видеозапис от въздуха на недвижимите имоти в южните квартали на София по искане на Националната агенция за приходите (НАП). Луксозни имоти в "Панчарево", "Драгалевци", "Симеоново", "Бояна", "Бистрица" и "Княжево" са записани на лента, за да се изследва съответствието на имуществото и доходите на техните собственици. Преди да поискат видеозаснемане от въздуха, инспекторите на НАП са направили оглед на визуално скъпите имоти.

Подозренията на НАП са, че някои от къщите изобщо не са декларирани в общината и за тях не се плащат данъци върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци. Освен това фактът, че имотът не е обявен води и до невъзможност да се установи по документи, че той съществува, за да се изследва имущественото състояние на неговия собственик.

Цялата налична информация от визуалните огледи и записите от въздуха ще бъдат предадени на Столичната община, за да проследят служителите на общинската администрация дали са спазени строителните изисквания и имотите са надлежно декларирани, става ясно от информацията на приходната агенция.

Едновременно с това започва проверка за действителните параметри на луксозните  имоти, оценка на пазарната им стойност и проверка на официално обявените доходи на собствениците им. В заснетите райони има стотици басейни, къщи със застроена площ от повече от 2000 квадратни метра, частни пътища, имоти с тенис кортове и мини голф игрища и много други скъпи подобрения. По данни на НАП множество луксозни къщи са собственост на фирми и формално са обявени като офиси, въпреки че се използват само за жилищни нужди. При стоежа им фирмите са ползвали данъчен кредит, който не се полага, ако имотът се използва за живеене.

На собствениците на скъпи имоти, които не могат да докажат достатъчен официален доход, ще  бъдат възложени ревизии. Необявеният доход ще бъде обложен заедно с дължимите лихви, случаите на данъчни престъпления ще бъдат незабавно предадени на прокуратурата, съобщават от НАП. Припомняме, че наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество, включително на луксозните имоти, ако вината на собствениците се докаже в съда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ilko

    25 4 Отговор
    mrasni kradci ,dono ima vazmezdie edin den ,4e horata sa na tova polojenie zaradi tqh.
  • 2 kiki

    16 18 Отговор
    защо е хвъркал хеликоптер с парите на данъкоплатците.
    да видят maps.google.com
  • 3 edin

    30 3 Отговор
    Та нима до сега не се знае чии са имотите!!?? Кой ги е строил!? Как са снабдени с ток и вода!? Как е издадено разрешение за ползване!? Нещо доста странна е ситуацичта.
    Решениети е лесно. Тези юито са законни , собственика плаща данъците с лихвите и затвор за укриване на данъци в особено големи размери. Това е ако може да докаже произхода на парите, а ако не може -допълнителна присъда за пране на пари!!!! Имота се конфискува.
    Ако имотът е незаконен, нчма данни за собственика/това е абсурд/ тои просто юридически не съществува!! Тогава държавата просто го прибира!!!
    Всичко друго ще е само подигравка с окрадения български народ!!!
    Дано да са проклети до трето коляно всички изедници! Да се задават дано!
    Бог да поживи този ,който даде възмездие за гладните и бездомни български граждани, за неродените българчета, за прокудените от родината, за съсипания живот на няколко поколения!
  • 4 Калин

    25 2 Отговор
    Дано да са проклети до трето коляно всички изедници! Да се задават дано! А ние и цял живот да бъхтаме като идиоти, да изплатим един 2-стаен и ДА СИ ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ ДАНЪЦИ, ТАКСИ И КОМИСИОННИ.
  • 5 Ицо

    26 2 Отговор
    Това е чудовищна лакомия, прерастнала в невиждан мегаграбеж на дуржавата през последните 20 години. Още през 1989 г. не съм имал илюзията какво ще стане - капитализъм по български - див, безогледен, циничен и варварски..., описан от Алеко Константинов преди повече от век. Ако бях поне 10-ина години по-млад, щях да емигирирам в Щатите - знам езици, образован съм, но вече нямам достатъчно сили и воля за борба.Защото тук няма спасение от тези ТИКВИ - те са навсякъде - и в политиката, и в т. н. икономика(то такава няка -разбирай далавераджийство), туризма и пр. Може би само в БАН липсват от т. н. новобогаташи, защото нямат пипе за там, а и най-вече няма келепир!Болно ми е, но това е положението. Що се отнася до прокламираната евентуална конфискация на имоти, това е една голяма илюзия - "Гарван гарвану око не вади".
  • 6 bedenbogat

    8 24 Отговор
    Всички сте едни долни мързеливи завистници, всеки има реален шанс и възможност да си направи и да живее в такава къща. Но повечето от Вас не заслужават дори панелки а да мрете по улиците и да ви препикават кучетата.
  • 7 сандо

    10 1 Отговор
    Така като гледам снимката, това не е България. Къщите са равномерно парцелирани, нямат типичните за новобогаташките имоти високи зидове, градинките са добре поддържани. Статията има за цел хем да покаже че сега се прави нещо по въпроса, хем има нещо с последното изречение от статията на Диков, дето искал промени в законодателството засягащи акт 16. Който е по-навътре в материята сигурно лесно ще открие уловката
  • 8 Ана

    18 1 Отговор
    Дай Боже на много българи подобни имоти.Красива ни е земята,нека са красиви,богати и домовете ни и душите ни.А който е присвоявал безсрамно за сметка на другите нека бъде съден.
  • 9 BAN

    11 12 Отговор
    Прав е, че сте завистници. Особено тия от БАН. Един лев не сте изкарали, а сте отворили лакоми г....
    А тези къщи наистна не са в БГ. В такива еднакви къщи живее средната класа на Запад. Както я наричат на Изток - дребна буржоазия.Всъщност тя произвежда основната част от благата. И в олющени панелки ли да живее?...Това ще ви успокои ли? И в Сибир на палатки да ги пратите, това няма да ви помогне да живеете по добре. Вече е изпробвано. Искам и в България половината хора да живеят в къщи, но едва ли ще стане скоро....
  • 10 Иван Василев

    2 4 Отговор
    Не е луд този, който яде баницата, луд е този дето му я дава .... Така, че и на мен, ако има кой да ми даде и аз бих участвал в мега грабежа и бих си направил такава къща и т.н.
  • 11 калина

    6 0 Отговор
    И в по горе коментирания БАН е същото като в цялата държава, за академиците има гарантирани добавки по 2000 на месец и всичко останало, на за обиковенните учени, които изкарват и техните заплати в момента намален работен ден, неплатен отпуск и съответно никакво заплата, която и в пълен размер е подигравка, а сега не достига да покрие заемите и транспорта.
  • 12 Dutza

    2 1 Отговор
    Edno e iasno - snimkata ne e ot BG, zashtoto niama harakternite 3-4 metrovi duvari s koito bogatashite si ograzhdat imotite. Osven tova kashtite ot liavata strana na ulitzata sa ednotipni. Koi sebeuvazhavasht se bogatash shte kopira kashtata na saseda si?

    A statiata mi zvuchi naivno. Kakvi tochno merki shte se predpriemat ot NAP shte vidite sami.
  • 13 Владо

    2 0 Отговор
    Абе много е зле положението. Кво има да пращат хеликоптери, документи няма ли за тия сгради да се види какви са????? И ако няма, то и сградите ги няма. Те самите те и бртчедите им вчера са издавали разрешителни или са си затваряли очите, днеска хеликоптери пращат. Как не им омръзна само цирк даправят...То ясно, че са корумпирани мизерници, поне да си седят тихо, а не да дигат шум. Ей тва не им разбирам. Всичките ни политици вместо тихичко да си крадат само ни дразнят още повече с подобни простотии...
  • 14 Николай

    3 0 Отговор
    Чудно защо всички министерства и някои ведомства имат телефони за сигнали корупция, а НАП няма телефон за сигнали за незаконно построени имоти ?