Last news in Fakti

11 Октомври, 2010 00:00 3 360 10

Готвят промени в Закона за етажната собственост

  • промяна-
  • закон-
  • етажна собственост-
  • плевнелиев

Промени в закона за етажната собственост подготвя Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Новите текстове ще влязат за обсъждане в парламента до един месец и ще улеснят свикването на общи събрания и регистрация на домови съвети. Заради малкия брой регистрирани общи събрания ще се даде възможност кметовете да ги свикват служебно. Според неофициални данни до юли тази година в София са били регистрирани едва 40 процента от всички жилищни кооперации.

„Целта е да бъде опростен редът за свикване и провеждане на общо събрание, за връчване на протокола от него, за улесняване на процедурите за сформиране на сдружение чрез редуциране на необходимия дял от предоставени общи части от 100 процента на 67 процента, оптимизиране на необходимия кворум за провеждане на събрание, прецизират се текстовете за домовата книга. Също един проблем, който предизвиква неяснота у хората. Удължава се и срокът от шест месеца на една година, в който кметът на общината или района свиква служебно, в случай че това не е направено доброволно от хората, общото събрание”, каза министър Плевнелиев.

„Лично моето мнение е, че общините няма да успеят да решат проблемите от сферата на етажната собственост. Причината е проста. По този закон на тях са им вменени само задължения, без да им е осигурен финансов ресурс. Не е уреден въпросът за кандидатстването на гражданите по европрограми. Неудобно е собствениците на апартаменти в дадена сграда да ходят лично в МРРБ и да кандидатстват за финансирането по проект за санирането на тяхната сграда. Общините трябва да бъдат това междинно звено, което да осигури лесната комуникация между общото събрание на сградата и министерството, да одобрява и да отпуска средства за кандидатстващите проекти”, изтъкна Николай Пехливанов от „Атака”.

„Да нарушим тази бюрократична бариера, да не чукат хората от единия край на България директно на вратата на някоя стая в МРРБ съм категорично съгласен с вашата логика. Мислим в тази посока. Подготвяме пакет от 70 млн. по ОП „Регионално развитие” за енергийна ефективност, специално за саниране на сгради, надяваме се над 600 многофамилни кооперации в България да могат да бъдат санирани през 2011 година”, каза министър Плевнелиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Edin !!!

    3 1 Отговор
    Kroiat vi goliama shapka s tozi zakon.Vsi4ko drugo e nared v durgvata ta sa se napunali taka s tozi zakon.Tova vsi4ko idva ot kuklovodite na ministur Diankov, direktno mu se naregdat prioritetite.Dokato ne vi nabutat da zadlugneete i vi priberat sobstvenosta v 4udo 6te se vidiat.
  • 2 obe

    4 0 Отговор
    Преди години много пъти сме чували от Бойко Б., все още работещ като главен секретар тогава да казва, че НЕ може да се вавведат домови книги защото Европа е категорично против...Ееее как стана така, че Европа не дава а все пак ги ваввеждат в България. Още една крачка към превръцането на България в ПОЛИЦЕЙСКА дарjaва...Не че ми е безразлично да има ред и спокойствие в жилищната ми кооперация, но това ли е начина? Да се върнем назад към времето към един тоталитарен строи...Или да поддраjaваме на "най-развитата демокрация", която си е една чисто и просто полицейска държава на която нашия премиер угодничи безропотно...?
    ...и още нещо - до кога сте заблуждават народа с това саниране? Това е козметично замазване на проблема! Заварките при панелите с всяка година изтъняват с част от мм., и нищо не спасява панелният block! НЕКА НЯКОИ КОМПЕТЕНТЕН ПО ТОЗИ ВЪПРОС ДА СЕ ИЗКАЖЕ!!! Защото по-добрият вид и топлоизолация е съвсем друг проблем! Да с това саниране някои хора се готвят да "гушнат" бая парички...
  • 3 Гражданин

    7 0 Отговор
    Ей все полицейска държава ви е тъпия мозък. Какво е лошото на това да има ред? На мен не ми е безразлично кой живее във входа ми, като се случи нещо да имаш данни за него, за да можеш и да се обърнеш към съда или друга инстанция ти трябват данни, не може да се оплачеш от някой си... На хората, които се съобразяват с правилата, не им пречи това, пречи на такива, които искат да си правят каквото си пожелаят, но не си мислете, че в Европа е така, напротив там правилата са железни! Виж за санирането съм съгласна, това изобщо не е саниране, а облепване на сгради със стереопор и това не въстановява сградата.
  • 4 Balkancho

    0 0 Отговор
    Takaw edin zakon samo zadalbo4awa problema a ne go re6awa.Osobeno za panelnite sgradi, koyto imat opredelen srok na godnost, zaradi konstrukcita i instalaciyte w tiah. Za sajalenie i saniraneto ne moje da spre wremeto na "stareeneto" na sgradata a taka sa6to i da udalji sroka na eksploataciata./Edin primer samo . Predi ne powe4e ot godina i polowina stanahme swieteli na parwata padnala panela ot jili6ten blok w Stara Zagora.Za radost towa e edini4en slu4ay ,za sega ./Neosporim fakt e oba4e.Taka kakto e fakt 4e al4nostta wodi i do oglupiawane. Za6to li sa wdignali tezi palati kray iazowir "Iwaylowgrad" , po morskite, kurorti 4e i po cialata ni "tatkowina" tezi socialnoslabi grajdani. Boje,boje niamat kray na6ite maki , boje . Kakwo li ima o6te da widim .
  • 5 Do Grajdanin ot Grajdanin

    2 0 Отговор
    DO N 2
    Не е правилно да се сравнява нашенския модел с Домовата Книга с "железните" правила на запад! Със страните с който обичаме да се сравняваме не се записваш и данните ти да попадат в ръцете на комшиите. При наемане на жилище се регистрирваш където трябва и данните ти са написани i podadeni където трябва. Подписваш договори пак където трябва....До N 2, Госпожо никой на запад не се "отчита" пред комшиите си - как се казва, колко члена има семейството му (имената им), от къде идват и т.н...Хората на запад дори и да съжителстват с години не си казват и "Добър ден"! Ето тук е тънкия момент които ни връща към една тоталитарна епоха, домоуправителя и комшиите да се занимаваме едни с други!!
  • 6 още

    0 1 Отговор
    Което е много тъжно, ако не си казват добър ден. Може би става въпрос и за това. Проблемът е, че у нас се поддържа изключителна асиметрия в информационно отношение, в ущърб на хората, които не се занимават професионално с каквато и да е област. Трябва законово да се гарантира равноправието на гражданина и различните юридически лица до познаването на информацията, процеси, процедури и т.н. Най-малкото има материален интерес, печалба, за владеещия, по служебен характер, регулираща информация. Защото също така в много страни различни фондове са собственици/управляват най-различни страни по тези имотни въпроси. на всичкото отгоре там това са известни неща, както при нас бяха старите - риск от недобонамерена инфлация на непознати думи.
  • 7 арабаджий

    0 0 Отговор
    Не знам как го правят в "белите" страни, но ако отидете там и видите сградите, нямат неподредеността, оспасностите които дебнат от фасадите, независимо дали е в София, или Нова Загора. Мнозинството от сградите ни са в сиво, онова сиво, което беше емблема на ставащото до 89-та. Дано от МРРБ направят опит да се поучат от ставащото там. При това хората да са доволни. Защото сега има да речем 40% регистрирани в общините, а колко от тези 40% има нещо реално в тях. Поразровете в тях и ще видите, че някои са регистрирани, а са събрали 50 лв. отведнъж за цялата година напред...Други пък събират само по 2.50 за текущи нужди при общо 10 апартамента и ...течащ покрив.
  • 8 Мален Динев

    0 0 Отговор
    До Председателя на Народното събрание
    на Република България
    г – жа Цецка Цачева


    Тук


    С И Г Н А Л

    от Мален Стоянов Динев – София 1113, общ. „Изгрев”,
    ул. „Антон Чехов” № 40, вх. „В”, ет. 4, ап. 11, тел. 0888 938 379,
    [email protected]

    Уважаема Госпожо Председател,

    Обръщам се към Вас по повод на продължаващо вече повече от две години издевателство, от което съм потърпевш. Броени месеци преди да бъде изхвърлен на политическото бунище на историята престъпният режим на Сергей Станишев успя да прокара коварния си замисъл, целящ заграбването на чужди имоти под прикритието на гласувания на общи събрания в жилищните входове. Верни на дивашкия си грабителски нрав, тези престъпници заложиха на партийно-милиционерските мнозинства и страха на съкооператорите от бившите ченгета. Сградата, в която живея, е бивша собственост на Военното министерство, построена е през 1967 г, като впоследствие жилищата са закупени от наемателите. Партерният етаж се състои от помещения на магазини и заведения, които също бяха продадени в последните години. Жилищният блок има формата на буквата „Г”, като по-дългата част се състои от 3 входа и е висока 5 етажа, а по-късата част се състои от 2 входа и е висока 3 етажа.Двете крила са залепени едно за друго под прав ъгъл, като всяко от тези крила е отделна самостоятелна сграда. Всяка със своя отделна В и К, парна и ел. инсталация, водят се и на различен адрес – високата част е на „Антон Чехов” № 40, а по-ниската част на ул. „Тарас Шевченко” № 13. През всичките години от построяването на сградата помещенията са били използвани само като магазини. В последните години обаче от Военното министерство тези помещения бяха продадени на приближени хора, от магазини тези помещения бяха превърнати в заведения, без да отговарят на необходимите условия и изисквания. Комунални фирми започнаха прикриване на консумацията на вода и топлинна енергия в тези помещения, като прехвърлят задълженията върху живущите в сградата. Като бивш отговорник на входа многократно съм подавал жалби по такива поводи, включително и до зам.- кмета г-жа Ирина Савина. Едно от заведенията се състои от помещения в двете сгради, свързани в едно цяло, като по-голямата част от неговата площ е в сградата на „А. Чехов”. За да се подсигури вентилацията на тютюневия дим и отвеждане на пушека от печките в кухнята се предприема изграждането на метален въздуховод от партерния етаж до покрива на сградата. Приетият миналата година Закон за етажната собственост бе замислен точно като такова узаконяване на подобни безобразия. Въпросното помещение, което над 40 години бе магазин за хранителни стоки, се регистрира като букмейкърски клуб, негов собственик беше г-н Олег Атанасов /държи заведения „Яфата” в София/, впоследствие го продаде. На практика обаче то функционира като ресторант в класически вид. На странична празна стена на сградата на „Тарас Шевченко” бе започнато изграждането на въздуховод, който достигна до 3 етаж. Под претекст, тази тръба да не се вижда от прозореца му, живущият на първия етаж в моя вход – Грозю Грозев, бивш адютант на военния министър Добри Джуров, а по-късно генерал-майор от системата на МВР, председател на Съюза на запасните сержанти и офицери, Веселин Марков, син на бившия заместник-началник на военното контраразузнаване ген. Ангел Марков, и неговият вуйчо Господин Петров, бивш полковник, съкооператори от входа, отидоха в кабинета на районния кмет в община „Изгрев” и договориха този комин да бъде разкачен и преместен на обратната страна на сградата. Така тази тръба се озова закачена за прозорците на жилищата, включително спални и холове на по-ниското крило, въпреки несъгласието ми и несъгласието на живеещата над мен г-жа Красимира Златанова. На практика районният кмет Панайот Бончев узаконява това безобразие, криейки се зад собственика на заведението и бившите военнопартийни кадри в сградата. Не е трудно да се предположи откъде идва неговата заинтересованост. За узаконяването на това безобразие лицето Грозю Грозев тръгна със списък да изнудва по вратите, за да се подпише съгласие за прокарването на този въздуховод по новото трасе. Тази тръба се подава пред прозорците и е само на сантиметри от леглата на хората пред отворените прозорци. Грубо бе нарушена Наредбата за противопожарна безопасност и отстоянието на такава тръба от запалими обекти. Многократно подавах жалби срещу това беззаконие. След години на протакане впоследствие тази тръба бе навита с вата и привързана с ламарини. Желая да поясня, че с разрешение на Грозю Грозев на 07.04.2008 г. с флекс бяха прерязани катинарите на таванската капандура, за да излязат майстори на покрива и провесени на въжета да започнат незаконното прикачване на тръбата. Нещо повече, започнах да бъда заплашван, че поради несъгласието да бъде осакатен видът на жилището ми, ще се събират подписи за да бъда изведен принудително от сградата.
    Госпожо Председател, тази престъпна партийно-милиционерска мафия е същата шайка долнопробни престъпници, които 50 години тормозеха хората, арестуваха за дълги коси, бради или къси поли. Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили тези престъпници за 20 години. На тях им се размина румънският сценарий и сега минаха в настъпление. Като жертва на тези престъпници апелирам към Вас да бъде внесен за разглеждане и анулиране от Парламента на този милиционерски пасквил, както бъде потърсена отговорност от неговите автори. Промяната на Архитектурния план на сграда да става само със 100 % съгласие на собствениците.





    02.08.2010 г Мален Динев
  • 9 malendinev

    0 0 Отговор
    До Председателя на Народното събрание
    на Република България
    г – жа Цецка Цачева


    Тук


    С И Г Н А Л

    от Мален Стоянов Динев – София 1113, общ. „Изгрев”,
    ул. „Антон Чехов” № 40, вх. „В”, ет. 4, ап. 11, тел. 0888 938 379,
    [email protected]

    Уважаема Госпожо Председател,

    Обръщам се към Вас по повод на продължаващо вече повече от две години издевателство, от което съм потърпевш. Броени месеци преди да бъде изхвърлен на политическото бунище на историята престъпният режим на Сергей Станишев успя да прокара коварния си замисъл, целящ заграбването на чужди имоти под прикритието на гласувания на общи събрания в жилищните входове. Верни на дивашкия си грабителски нрав, тези престъпници заложиха на партийно-милиционерските мнозинства и страха на съкооператорите от бившите ченгета. Сградата, в която живея, е бивша собственост на Военното министерство, построена е през 1967 г, като впоследствие жилищата са закупени от наемателите. Партерният етаж се състои от помещения на магазини и заведения, които също бяха продадени в последните години. Жилищният блок има формата на буквата „Г”, като по-дългата част се състои от 3 входа и е висока 5 етажа, а по-късата част се състои от 2 входа и е висока 3 етажа.Двете крила са залепени едно за друго под прав ъгъл, като всяко от тези крила е отделна самостоятелна сграда. Всяка със своя отделна В и К, парна и ел. инсталация, водят се и на различен адрес – високата част е на „Антон Чехов” № 40, а по-ниската част на ул. „Тарас Шевченко” № 13. През всичките години от построяването на сградата помещенията са били използвани само като магазини. В последните години обаче от Военното министерство тези помещения бяха продадени на приближени хора, от магазини тези помещения бяха превърнати в заведения, без да отговарят на необходимите условия и изисквания. Комунални фирми започнаха прикриване на консумацията на вода и топлинна енергия в тези помещения, като прехвърлят задълженията върху живущите в сградата. Като бивш отговорник на входа многократно съм подавал жалби по такива поводи, включително и до зам.- кмета г-жа Ирина Савина. Едно от заведенията се състои от помещения в двете сгради, свързани в едно цяло, като по-голямата част от неговата площ е в сградата на „А. Чехов”. За да се подсигури вентилацията на тютюневия дим и отвеждане на пушека от печките в кухнята се предприема изграждането на метален въздуховод от партерния етаж до покрива на сградата. Приетият миналата година Закон за етажната собственост бе замислен точно като такова узаконяване на подобни безобразия. Въпросното помещение, което над 40 години бе магазин за хранителни стоки, се регистрира като букмейкърски клуб, негов собственик беше г-н Олег Атанасов /държи заведения „Яфата” в София/, впоследствие го продаде. На практика обаче то функционира като ресторант в класически вид. На странична празна стена на сградата на „Тарас Шевченко” бе започнато изграждането на въздуховод, който достигна до 3 етаж. Под претекст, тази тръба да не се вижда от прозореца му, живущият на първия етаж в моя вход – Грозю Грозев, бивш адютант на военния министър Добри Джуров, а по-късно генерал-майор от системата на МВР, председател на Съюза на запасните сержанти и офицери, Веселин Марков, син на бившия заместник - началник на военното контраразузнаване ген. Ангел Марков, и неговият вуйчо Господин Петров, бивш полковник, съкооператори от входа, отидоха в кабинета на районния кмет в община „Изгрев” и договориха този комин да бъде разкачен и преместен на обратната страна на сградата. Така тази тръба се озова закачена за прозорците на жилищата, включително спални и холове на по-ниското крило, въпреки несъгласието ми и несъгласието
    на живеещата над мен г-жа Красимира Златанова. На практика районният кмет Панайот
    Бончев узаконява това безобразие, криейки се зад собственика на заведението и бившите военнопартийни кадри в сградата. Не е трудно да се предположи откъде идва неговата заинтересованост. За узаконяването на това безобразие лицето Грозю Грозев тръгна със
    списък да изнудва по вратите, за да се подпише съгласие за прокарването на този въздуховод по новото трасе. Тази тръба се подава пред прозорците и е само на сантиметри от леглата на хората пред отворените прозорци. Грубо бе нарушена Наредбата за противопожарна безопасност и отстоянието на такава тръба от запалими обекти. Многократно подавах жалби срещу това беззаконие. След години на протакане впоследствие тази тръба бе навита с вата и привързана с ламарини. Желая да поясня, че с разрешение на Грозю Грозев на 07.04.2008 г. с флекс бяха прерязани катинарите на таванската капандура, за да излязат майстори на покрива и провесени на въжета да започнат незаконното прикачване на тръбата. Нещо повече, започнах да бъда заплашван, че поради несъгласието да бъде осакатен видът на жилището ми, ще се събират подписи за да бъда изведен принудително от сградата.
    Госпожо Председател, тази престъпна партийно-милиционерска мафия е същата шайка долнопробни престъпници, които 50 години тормозеха хората, арестуваха за дълги коси, бради или къси поли. Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили тези престъпници за 20 години. На тях им се размина румънският сценарий и сега минаха в настъпление. Като жертва на тези престъпници апелирам към Вас да бъде внесен за разглеждане и анулиране от Парламента на този милиционерски пасквил, като бъде потърсена отговорност от неговите автори. Промяната на Архитектурния план на сграда да става само със 100 % съгласие на собствениците.







    02.08.2010 г Мален Динев
  • 10 malendinev

    0 0 Отговор
    До Председателя на Народното събрание
    на Република България
    г – жа Цецка Цачева


    Тук


    С И Г Н А Л

    от Мален Стоянов Динев – София 1113, общ. „Изгрев”,
    ул. „Антон Чехов” № 40, вх. „В”, ет. 4, ап. 11, тел. 0888 938 379,
    [email protected]

    Уважаема Госпожо Председател,

    Обръщам се към Вас по повод на продължаващо вече повече от две години издевателство, от което съм потърпевш. Броени месеци преди да бъде изхвърлен на политическото бунище на историята престъпният режим на Сергей Станишев успя да прокара коварния си замисъл, целящ заграбването на чужди имоти под прикритието на гласувания на общи събрания в жилищните входове. Верни на дивашкия си грабителски нрав, тези престъпници заложиха на партийно-милиционерските мнозинства и страха на съкооператорите от бившите ченгета. Сградата, в която живея, е бивша собственост на Военното министерство, построена е през 1967 г, като впоследствие жилищата са закупени от наемателите. Партерният етаж се състои от помещения на магазини и заведения, които също бяха продадени в последните години. Жилищният блок има формата на буквата „Г”, като по-дългата част се състои от 3 входа и е висока 5 етажа, а по-късата част се състои от 2 входа и е висока 3 етажа.Двете крила са залепени едно за друго под прав ъгъл, като всяко от тези крила е отделна самостоятелна сграда. Всяка със своя отделна В и К, парна и ел. инсталация, водят се и на различен адрес – високата част е на „Антон Чехов” № 40, а по-ниската част на ул. „Тарас Шевченко” № 13. През всичките години от построяването на сградата помещенията са били използвани само като магазини. В последните години обаче от Военното министерство тези помещения бяха продадени на приближени хора, от магазини тези помещения бяха превърнати в заведения, без да отговарят на необходимите условия и изисквания. Комунални фирми започнаха прикриване на консумацията на вода и топлинна енергия в тези помещения, като прехвърлят задълженията върху живущите в сградата. Като бивш отговорник на входа многократно съм подавал жалби по такива поводи, включително и до зам.- кмета г-жа Ирина Савина. Едно от заведенията се състои от помещения в двете сгради, свързани в едно цяло, като по-голямата част от неговата площ е в сградата на „А. Чехов”. За да се подсигури вентилацията на тютюневия дим и отвеждане на пушека от печките в кухнята се предприема изграждането на метален въздуховод от партерния етаж до покрива на сградата. Приетият миналата година Закон за етажната собственост бе замислен точно като такова узаконяване на подобни безобразия. Въпросното помещение, което над 40 години бе магазин за хранителни стоки, се регистрира като букмейкърски клуб, негов собственик беше г-н Олег Атанасов /държи заведения „Яфата” в София/, впоследствие го продаде. На практика обаче то функционира като ресторант в класически вид. На странична празна стена на сградата на „Тарас Шевченко” бе започнато изграждането на въздуховод, който достигна до 3 етаж. Под претекст, тази тръба да не се вижда от прозореца му, живущият на първия етаж в моя вход – Грозю Грозев, бивш адютант на военния министър Добри Джуров, а по-късно генерал-майор от системата на МВР, председател на Съюза на запасните сержанти и офицери, Веселин Марков, син на бившия заместник - началник на военното контраразузнаване ген. Ангел Марков, и неговият вуйчо Господин Петров, бивш полковник, съкооператори от входа, отидоха в кабинета на районния кмет в община „Изгрев” и договориха този комин да бъде разкачен и преместен на обратната страна на сградата. Така тази тръба се озова закачена за прозорците на жилищата, включително спални и холове на по-ниското крило, въпреки несъгласието ми и несъгласието
    на живеещата над мен г-жа Красимира Златанова. На практика районният кмет Панайот
    Бончев узаконява това безобразие, криейки се зад собственика на заведението и бившите военнопартийни кадри в сградата. Не е трудно да се предположи откъде идва неговата заинтересованост. За узаконяването на това безобразие лицето Грозю Грозев тръгна със
    списък да изнудва по вратите, за да се подпише съгласие за прокарването на този въздуховод по новото трасе. Тази тръба се подава пред прозорците и е само на сантиметри от леглата на хората пред отворените прозорци. Грубо бе нарушена Наредбата за противопожарна безопасност и отстоянието на такава тръба от запалими обекти. Многократно подавах жалби срещу това беззаконие. След години на протакане впоследствие тази тръба бе навита с вата и привързана с ламарини. Желая да поясня, че с разрешение на Грозю Грозев на 07.04.2008 г. с флекс бяха прерязани катинарите на таванската капандура, за да излязат майстори на покрива и провесени на въжета да започнат незаконното прикачване на тръбата. Нещо повече, започнах да бъда заплашван, че поради несъгласието да бъде осакатен видът на жилището ми, ще се събират подписи за да бъда изведен принудително от сградата.
    Госпожо Председател, тази престъпна партийно-милиционерска мафия е същата шайка долнопробни престъпници, които 50 години тормозеха хората, арестуваха за дълги коси, бради или къси поли. Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили тези престъпници за 20 години. На тях им се размина румънският сценарий и сега минаха в настъпление. Като жертва на тези престъпници апелирам към Вас да бъде внесен за разглеждане и анулиране от Парламента на този милиционерски пасквил, като бъде потърсена отговорност от неговите автори. Промяната на Архитектурния план на сграда да става само със 100 % съгласие на собствениците.







    02.08.2010 г Мален Динев