Last news in Fakti

18 Октомври, 2010 16:52 3 491 7

Баровски кооперации стават общежития

  • инвеститори-
  • наем-
  • имоти-
  • ново строителство-
  • общежития

Баровски апартаменти стават общежития. Докато чакат пазарът на имоти да се съживи, инвеститори отдават под наем жилищата в новопостроени кооперации, за които не могат да намерят купувачи. Така се надяват да си върнат поне част от вложените средства. Челният опит е на строителни предприемачи от Велико Търново. Там много от студентите вече забравят за хазяйката, която идва сутрин рано с каничка кафе, както и за мизерията в старите общежития.

Почти всеки новопостроен блок в старопрестолната столица отдава под наем поне по няколко непродадени апартамента, казаха за "Стандарт" строители. Срещу 100-150 евро четирима младежи наемат самостоятелно чисто нов дом в центъра на града. Някои от жилищата дори са обзаведени и студентите само си внасят куфарите и обуват домашните чехли. Наемателите подписват декларация, че ще пазят жилището, за да не се прави ремонт всяко лято.

Не е изключено след 2-3 години същите студенти да са и потенциални купувачи, надяват се предприемачите.
В същото време цените на апартаментите, в които наемателят дели стаите и банята със собственика, лавинообразно падат.

В Западна Европа отдавна има практика новопостроени сгради да се отдават под наем, докато чакат купувачи, обясни изпълнителният директор на "Адрес Недвижими имоти" Цветелина Тасева. Наемът носи по-малко приходи от продажбата, но пък дава възможност за обслужване на заемите, които притискат инвеститорите. Така не се налага да се търсят спешно купувачи на дъмпингова цена. У нас тези случаи обаче са по-скоро епизодични. Причината е, че по-голяма част от новоиздигнатите през последните години домове не са завършени до ключ и не са мебелирани. Предприемачите нямат свободни средства, с които да превърнат домовете в място, където можеш да влезеш веднага, както в традиционна квартира, обясни Тасева.

На пазара остават непродадени най-големите апартаменти, които изискват най-големи инвестиции за довършване и после най-трудно могат да се намерят наематели за тях. Намирането на персонал, който да следи за наеми, комунални сметки и други, също изисква определени разходи от инвеститорите, каквито те невинаги са склонни да дадат. Сред вариантите, които се използват по света, е наетите във фирмата на предприемача работници да се използват за довършване на апартаментите и да ги мебелират.

Инвеститорите използват различни примамливи схеми, за да превърнат наемателите в купувачи. Те предлагат изплащане на лизинг, като наемът се приема за месечна вноска, обясни Тасева. В случай, че наемателят се откаже да вземе имота, освен плащаните суми всеки месец губи и капарото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 работник

    4 0 Отговор
    Инвеститорите използват различни примамливи схеми, за да превърнат наемателите в купувачи. Те предлагат изплащане на лизинг, като наемът се приема за месечна вноска, обясни Тасева. В случай, че наемателят се откаже да вземе имота, освен плащаните суми всеки месец губи и капарото.

    ТЪРСЯ ТАКИВА ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА СТ.ЗАГОРА,НО ОТКРИВАМ САМО ЗА СОФИЯ.
  • 2 Василева

    3 0 Отговор
    Знаете ли във Варна дали има подобни предложения

    Коментиран от #5

  • 3 Дани

    2 1 Отговор
    Здравейте! Бихте ли ми казали къде в София има такива сгради, реализирана ли е тази идея и ако да - ще Ви помоля за директни предложения.. Благодаря Ви предварително!
    e-mail: [email protected]
  • 4 общежития

    2 0 Отговор
    Сетиха се...
    Само че силно се съмнявам, че после ще им намерят друг купувач, като знам какво остава след студентите.

    Но другарите милиционеро-комсомолци, назначени за строителни предприемачи сигурно ще измислят нещо. Те са едни такива умни другари...
  • 5 Анелия

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Василева":

    Да знам такава сграда, ако проявявате интерес
    0888854697

    Коментиран от #6

  • 6 ???

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Анелия":

    в кой град е това?
  • 7 иван

    0 0 Отговор
    В Бургас дали има нещо подобно като за работещ нестудент :) [email protected]