Last news in Fakti

16 Ноември, 2010 08:40 4 361 29

Събориха два магазина, днес рушат незаконните етажи на къщите

  • незаконни построики-
  • несебър-
  • закон-
  • протест

Затворници щурмуваха Несебър. Старият град край морето се превърна в центъра на внимание за властта, след като строителният надзор влезе на острова, за да събаря незаконните сгради. Екшънът започна още в неделя вечер, когато половината град блокира с автомобилите си провлака към старата част на Несебър. Точно там се намират и незаконните сгради, заради които през лятото античната местност бе на косъм да излезе от списъка със защитените зони на ЮНЕСКО.

Хората от града обаче затвориха провлака и не позволиха на багерите да се качат към старите къщи. Общината и строителният надзор чакаха до 2 часа през нощта, но отстъп на хората нямаше. Тогава на помощ бяха повикани паяци, които да отстранят колите от пътя. И това обаче не помогна на строителните инспектори да си свършат работата, защото няколко собственици на къщи легнаха пред машините, за да не вдигнат колите им. След час борба и четирима прибрани в ареста общинарите си тръгнаха и обявиха, че в понеделник сутринта ще опитат отново. От страх обаче, че багерите ще влязат, несебърци не се прибраха в къщите си и останаха на улицата.

"Тук на провлака спаха майки с деца, пенсионери и инвалиди", разказва Нина Кирова, която също остана на открито през нощта.

Багерите се върнаха на входа на Несебър в ранни зори, но тогава протестиращите ги посрещнаха с жалби срещу събарянето, входирани в Административния съд в Бургас. "Не ни сравнявайте с Ченгене скеле, там всичко е строено върху държавна земя, а това са наши къщи", разпалено обясняваше един от мъжете. "Ще умрат старите хора от мъка, като видят, че събарят етажите им. По-добре да убиеш човек, отколкото да събориш къщата му, която цял живот е градил", викаше сред тълпата бившият кмет на Несебър Янаки Стоянов. Сегашният градоначалник обясни, че в момента се водят разговори с Националния институт за паметниците на културата, за да има ясни критерии за развитието на Стария град.

Местните общинари пък проведоха заседание на открито и приеха декларация за отлагане на акцията. "Това не е акция, ние си вършим работата", контрира Георги Минев, началник-отдел "Незаконно строителство" в ДНСК. Според него Несебър през лятото напомня на Илиянци, а незаконно строителство категорично не трябва да има в архитектурния резерват. "Законът е за всички и изключения не прави", категорични бяха още строителите. Те допълниха, че е имало достатъчно време, в което хората е можело да узаконят имотите си, да си направят планове, за да не се стига до събаряне.

И докато хората спореха на провлака, пенсионерите, живеещи във високата част, почнаха да викат, че виждат катери с много хора на тях. Минути по-късно стана ясно, че към Несебър, но от морето идват две лодки със затворници, които ще рушат незаконните постройки. Заедно с тях в Стария град дойде и шефът на бургаската полиция Милен Димитров. В това време жандармерия и полиция изблъскаха демонстрантите, за да могат спокойно да се проведат разговорите между полиция, представители на ДНСК и инициативния комитет.

"Какво правим, ако решението на съда е положително", викаха в един глас собствениците на къщите за събаряне. Накрая те се разбраха с ДНСК, че бутането се отлага до решението на Административния съд. "Това обаче не важи за двата павилиона, за които няма депозирана жалба в съда", отсече шефът на полицията.
В този момент хората видяха, че двата катера спират на кея и от тях слизат дузина затворници с кирки в ръце. Полицаите отцепиха района около двата павилиона, а пандизчиите започнаха да рушат магазините. Акцията приключи в 16,35 часа, когато от магазините нямаше и помен. А днес в 9 часа контактна група от представители на полиция, инициативния комитет, общината и Националния строителен контрол ще се съберат на среща в кабинета на кмета, за да обсъдят по-нататъшните действия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 $

    28 10 Отговор
    Нашите управници са голяма работа.На умряло куче нож вадят.Защо бутате на хората имотчетата по няколко квадрата а не бутнете незаконните хотели и блокове?Точно Несебър ли е трън в очите ви?Погледнете София и още куп места,където безобразията нямат край.Бутате в Несебър,защото хората не могат да ви платят рушвети.Така и така сте там и бутате,бутнете и хотел ДЮН на СЛ.БРЯГ.Той е на морския бряг.Не става нали.Там всичко е "законно".Смешници.
  • 2 ввв

    15 9 Отговор
    Намерили какво да бутат.Да съборят незаконните хотели и комплекси по черноморието,а и не само там.Наглеци!
  • 3 Skin

    94 5 Отговор
    Защо не отидат да бутнат първо циганските куптори.
    Ама не им стиска, насрани олигофрени.
  • 4 bubblehead

    30 7 Отговор
    Такива коментари като горните само в България, само. Кой е каза че само с това ще свърши бутането и кой е казал че са незакнни тоя или оня хотел. Напротив има индикации че така ще бъде докато не се появи някакъв минимален респект към държавата в тия дела. И откъде на нашенската простаки ада и идва мерак да два оценки това законно това незаканно. Аланкоулу , започвайте да уважавате държавата защото като се събудите от тоя транс на анти социални зомби някои може да се окаже спал на твърд нар облечен в раирана пижама... Изобщо една от най-голямите глупости които успяха нашенските медии от пост соца да насадят в простаки адъта е тоя нихилизъм, арогантност и цинизъм към държавата и реда... И ловец съм и рибар съм и на закона майката... нъл тъй беше?

    Коментиран от #6

  • 5 Pepo

    41 6 Отговор
    Едно голямо брараво!!! Все от някаде трябва да се почне да се въведе ред във тази държава .Даже и глоби трябва да платят за това че са строили НЕЗАКОННО
  • 6 Jackie

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "bubblehead":

    По-скоро ГЕРБ ще падне, отколкото българина да се научи да спазва реда и законността. Утежняващо обстоятелство е, че все пак живеем в демокрация. Колко по-лесно е в една диктатура :)
  • 7 HAMMER

    7 3 Отговор
    bubblehead,абе левак,главния архитект на София Петър Диков преди време каза,че София е тъпкана с незаконни строежи.Да си чул някъде да се бута?Аз не.Бутат само на тия които едвам връзват двата края,а на своите хора никога няма да пипнат даже и една керемида.
  • 8 България има нужда от законност

    25 2 Отговор
    Добре, нека бутат сега там, но после да тръгнат по цялото черноморие. Нка бутнат всичко незаконно! Нека тръгнат и по Родопите и бутнат на Доган незаконните палати. Не само да бутат, но нека започне разследване кой откъде има парите за такива палати, хотели, ресторанти, имения, конеферми и т.н. Трябва да поощряваме всяка законност и да изискваме да е към всички!
    Това което дразни народа е че е лицеприятна
  • 9 Жана Дарк - една от барикадата

    4 24 Отговор
    Простаци и никаквици сте вие които ни завиждате на къщите и хотелите и магазините в Несебър. Вие знаете ли как сме ги строили бе , аз лично 5 години съм била барманка в Кипър с консумация, знаете ли това какво значи. Не помня вече колко пияни гърци, англичани и руснаци са ме.... Простаци такива и завистници.
  • 10 До Жана Дарк - една от барикадата

    3 24 Отговор
    Ти да видиш по другите сайтове каква завист,злоба и омраза има в промитите им мозъци !!!......по-добре не ги гледай.Това са нещастни хорица с дребни душици.Аз съм от София и тук е пълно с незаконно построени сгради,и както казва колегата никой не ги пипа.Промиха мозъците особено на по-младите и връщане назад няма.
  • 11 и таз добра

    29 2 Отговор
    С гъз палат ли си вдигнала бе моме че се и гордееш !
  • 12 bubblehead

    9 2 Отговор
    Хамъре, десняк такъв! Когато тия акции по бутане на незаконни постройки свършат и реда на София така и не дойде чак тогава имаш право на това мнение... до тогава сваляйте шапка на Плевнелиев и изобщо започвайте да култивирате респект към държавата. До тия които се сополивят за бедните несебърлий искам да кажа , че има хора там които са на по 40 години и няма един трудов ден стаж... Говоря го то личен опит. Бургазлия съм и имам съученици от Несебър на които бизнес е да си дават микроскопичните магазинчета на софиянци и така карат лешперски вече 20 години цели семейства ... не стига че са имали тоя късмет в живота да имат имот в стария Несебър ами и това арогантно отношение към държавата отгоре, че и съжаление някакво да искат!? Въпреки това ги сълялявам като човек в личен план, заради глупоста да вървят срещу интереса на държавата ( а той е един запазен автентичен стар Несебър без цигании и коптори за да върви туризма) и сега ще патят. Но отново все от някъде трябва да се започне за урок на всички останали, защото инак това не е държава. Браво на Плевнелиев, браво на Бойко!
  • 13 кушлев

    7 3 Отговор
    Тия там са фрашкани с пари,да им съборят целите къщи.Богати са до пръсване!!!Онази руса пикла кара ес класа,откъде на 23-24 год. толкова пари???!!!Само заради тази русата,бих съборил не само незаконните,но и законните!!!Адски надута крава!!!
  • 14 До bubblehead

    2 7 Отговор
    Смешко,я не се излагай.Не познаваш нито един от тия,които хвалиш,затова си затваряй плювалника.Злобно дребно и гадно човече с мижава душица.
  • 15 bubblehead

    6 1 Отговор
    Горния морон, не е нужно да познавам никого лично, Плевнелиев, Бойко , Дянков и сие са обществени личности и единственото важно за тяхната оценка са делата им които се виждат отдалеч...
  • 16 алоо, кушлев

    3 0 Отговор
    Какво и завиждаш на момичето за ес класата бе, знаеш ли колко х..й е изял гъза и за да го има.Целия джвака в екскременти. Е то на нея това и харесва и морала и е чалга явно но все пак труд е положен тука, трябва да го оценим.
  • 17 кушлев

    2 0 Отговор
    Така е.Джвака.От къде пари,а..???
  • 18 gloub

    3 0 Отговор
    tija kreposni seljani osraha dostatacno cjaloto cernomorie a sega i naglejat,ne samo nezakonnite a i zakonnite trjabva da badat saboreni novi planove i strategija za razvitie im trjabva na tija seljanduri
  • 19 cezar

    3 1 Отговор
    tija vece ne sviknaha li ce se oplakvat ot 1500godini periodicno vse njakoj im sabarja kokoshkarnicite
  • 20 gazim

    5 0 Отговор
    Няма значение дали е малка постройка или огромен хотел - щом е незаконно - да се бута!!! Закона трябва да е един за всички. С нашия манталитет - това е малко, а големите не ги пипат - до тук стигнахме. Този народ явно с демокрация не може да се управлява.
  • 21 българе

    15 2 Отговор
    до: bubblehead
    Цял народ вижда как държавата не спазва ред и законност!!! Защо очаквате народа да уважава държавата??? Сега се сетили за незаконното строителство? Колко сгради са построени без да се спазва ЗУТ!!! и то със законни разрешения за строеж издадени от същата тази държава! И може би очаквате да им верваме??? Ай стига бе!!! Промиването на мозъци явно дава резултат. мислете малко повече. А журналистите пишат само това, което им кажат или другото обяснение е, че сивото вещество го ползват само за равновесие.
  • 22 българка

    2 1 Отговор
    Градовете и селата ни и без това са мизерни. Вместо да събарят защо не се сетят да пооправят някоя друга сграда на бедни хора или път, по който си трошим колите. Ако някой е построил нещо незаконно, накарайте го да плати, а парите използвайте за общо благо.
    Събаряне - това е акт на безсилие.
  • 23 половин несебърка

    5 0 Отговор
    Отдавна гледам как хората от Стария Несебър развалят хубавия си град с това страхотно преастрояване и променят автентичният му вид. Градът се беше превърнал в битпазар на китайстка и турска стока.
    Нека се върне предишният вид на тази перла на историята и да се даде път на бългаските занаяти, а управата на града да не търси само лична финансова изгода и да изгони придошлити от всякъда търгаши в своя храм.
  • 24 НИК

    1 0 Отговор
    За броени минути са се събрали над 20 роми, които са готови със зъби и нокти да бранят териториятhttp://news.varna24.bg/207693.htmlа си.
  • 25 Imur56

    1 0 Отговор
    Да рушат първо на баровците незаконните, другите сами ще си ги бутнат.ДА АМА НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!!!!!
  • 26 boniiv

    0 0 Отговор
    кога ще разрушат незаконните строежи в софийско питам
  • 27 мушморок

    0 0 Отговор
    И аз питам, кога ще разрушат незаконните строежи в София?Лошото е, че не виждам наистина да се прави нещо по въпроса със разружаване на незаконните постройки.Всичко което чета и слушам напоследък ми звучи като прах в очите на хората.Ако тук има някой от Ивайловград, много бих искала да попитам:Какво се случи с митничарското селище край язовира?Сигурно мога още много да питам, но всяка тема която започнаха медиите някак изчезва в пространството.
  • 28 petrunka

    0 1 Отговор
    То е нещо страшно. От 20 г все се събаря-то не бяхя овчарници и краварници, то не беше колене на елитни крави, овце и т.н.,то не бе мавзолей и партиен дом, язовирни стени-справка по пътя след Батановци,ж.п. гаричките по линията София, Карлово, Бургас, теснолинейката Червен Бряг-Кнежа, напоителните системи, рибарниците в Якоруда, има много още..., като пътувам ме е страх да гледам встрани. Сега и Несебър, и то срещу зима. Няма ли друг начин да бъдат санкционирани нередовните граждани, а не по този вандалски начин-с палките и багера. На държавата не й ли трябват пари, ако можеш да платиш глобата например. И всичко остава в руини с години, така ще стане и с рибарските къщи. А палатите, построени незаконно могат да бъдат иззети в полза на обществото или собствениците да платят стойността им на държавата,ако тряБва 5 пъти, ако искат да ги запазят. Тези пари ще помогнат много повече, отколкото да им съборим къщите.Кои ще почисти след събарянията или ще стои така в буклуци и зарази следвашите 20 години.Страшно е примитивно всичко това, злобно и не помагащо на никого-нито на хората, нито на държавата. Призовавам управляващите да потърсят цивилизован начин да се отстранят неуредиците, а не със средсва, напомнящи инквизициите от средните векове...
  • 29 Владо

    0 0 Отговор
    Направо се изумявам колко простички хора се бунтуват. Понеше на пешо не са му бутнали къщата ,дайте сега и мойта да не я бутат. Щото в София общината не си върши работата, дайте и в Несебър нищо да не правим. И какво общо има Бойко с това. Всяка община си има управление, то си решава проблемите.
    До девойката с консумация - никой не казва, че ти е леко, но ако си беше построила къща законно, никой нямаше да те закача сега...
    Всеки търси далаверата, да дигнем етаж два, да ги даваме под наем, да отворим магазин да препородаваме скъпо и да лежим. И като секне кранчето и хората се сещат, че били пролетариат и че всички трябвало дасме равно. Ама като строят в архитектурен резерват и купуват на дечурлигата мотори и атв-та за по 15к някак не се сещат за равенство. Колкото пъти съм бил в Созопол или в Несебър на море на квартира, толкова пъти НЕ съм получил касова бележка...Ама тогава никой от тях не мислеше за равенство.
    Що почвали от малките... Ми щото за да се бутнат големите трябва повече време и усилия, някак логично е.