11 Януари, 2011 12:46 3 892 4

Игнатов излъга за писмото до "Кауфланд"

  • имоти-
  • бан-
  • кауфланд-
  • игнатов

Противно на категоричните твърдения на образователния министър Сергей Игнатов, че Министерството на образованието, младежта и науката е отговорило на писмото на "Кауфланд", с което от дружеството проявиха интерес към терена на Института по металознание на БАН, се оказа, че това не отговаря на истината. БГНЕС поиска от министерството да предостави по силата на Закона за достъп до обществена информация отговора, който са изпратили до веригата хипермаркети. Главният секретар на МОМН Красимир Вълчев обясни, че министерството нито са създали, нито съхраняват подобен документ. Писмото на "Кауфланд България ЕООД енд Ко" КД, съдържащо информация за фирмата и бизнес намеренията й за изграждане на търговски обект на територията на института на БАН е получено в МОМН на 1 февруари 2010 година. "Копие от писмото е адресирано и до БАН, която с писмо от 29. 01.2010 е отговорила на фирмата", каза още Красимир Вълчев. Той припомня, че Народното събрание предоставя в собственост на БАН стопанисваните от нея държавни терени, като разпореждането с това имущество може да се извършва само в интерес на академията и с решение на Общото събрание.

След серия от изказвания през цялата година по темата за имотите на БАН на 23 декември 2010 образователният министър заяви : "Те (ръководството на "Кауфланд", бел.ред.) са изпратили писмото и ние им казахме, че това няма да стане". Запитан дали е имало и други инвестиционни намерения към имоти на БАН, Игнатов каза само: "Не мога да си спомня за тази година някой да е искал нещо. Вероятно много от ходещите по улиците постоянно разсъждават на такива теми, обаче това не може да се случи. Научната инфраструктура на България, която включва имотите на Академията, всичко, което управляват университетите, научните организации- това е национална инфраструктура и трябва да се развива. Не може да се освобождаваме от нея за това, че някъде няма ток. Абсолютно съм категоричен за това".

В действителност от веригата супермаркети "Кауфланд" в началото на миналата година заявяват в писмо инвестиционните си намерения към терена на Института по металознание. писмото за инвестиционни намерения. Писмото е с дата 18 януари 2010 г. и е адресирано до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, до министъра на образованието Сергей Игнатов, до областния управител на София Данаил Кирилов и до председателя на академията акад. Никола Съботинов. В него веригата заявява интереса си към терен на БАН, който е подходящ за изграждане на хипермаркет. Теренът е в район Слатина, ул. "Иван Димитров - Куклата" и е стопанисван от Института по металознание. От "Кауфланд" питат каква е собствеността на имота и дали за него се предвижда процедура на продажба. Декларира и интереса си да купи парцел с площ 18 000 до 24 000 кв. м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 различен

    12 1 Отговор
    Краино време е дьржавата да се замисли за инвазията на тези вериги. Те са подкрепени от собствените си правителства и ползват ниско лихвени или безлихвени кредити.Сьсипват бьлгарските тьрговци с нискокачествени стоки и нелоялна конкуренция.Ако отчетат някаква печалба то я изнасят в чужбина и дьржавата допьлнително обеднява.
  • 2 GAZ

    4 0 Отговор
    тези не са инвеститори а грабители убийци на Българският производител и търговец всичките им промоции са на чужд гръб ..изнудвачи ..кой ще ги спре ОБАЧИИИИ
  • 3 МИНАВАЩА

    1 2 Отговор
    "Сьсипват бьлгарските тьрговци с нискокачествени стоки и нелоялна конкуренция" ????????????????
    На беден народ - евтини стоки. Българските производители, ако искат да бъдат конкурентноспособни - да произвеждат евтини стоки. Купуват портокалите от Гърция за жълти стотинки, а ни продават сок за 2,80 лв килото!!! И уж бил 100% - ВЯТЪР И МЪГЛА! Мошеници. Няма да плача за тях.
  • 4 различен

    4 0 Отговор
    Всичката вносна стока в тези вериги е произведена вьв фабрики построени в източна европа.Поради тази причина и половината необходими сьставки липсват.Не сте ли чували че праховете донесени от западна европа нямат нищо общо с тези продавани в Бьлгария.Каквато и да е стока като погледнеш отзад на преводите ,ако пише на бьлгарски ,румьнски,руски и тн. то тя е произведена за нас глупаците.А бьлгарските производители са натискани за цени по-ниски от производствените и те нямат друг изход освен да дават нискокачествена стока за да оцелеят.