Last news in Fakti

24 Февруари, 2011 10:56 3 562 5

Властта се разсейва за грабежите на военни имоти

  • военни-
  • имоти-
  • сделки-
  • замени

Българската държава е богата и твърде имотна. Управляващите са безхаберни, а прокуратурата - услужлива. Преди да стане премиер, Бойко Борисов беше също толкова храбър. Обикаляше страната и обещаваше, че ще направи чудеса, щом вземе властта. По онова предизборно време бяха излезли на бял свят множество скандали със заменките на военните имоти. Далавери, които директно ощетиха държавата със стотици милиони лева. Старата власт беше измислила перфектна схема. Например нарочен оценител казваше, че даден армейски имот струва десет пъти по-ниско от пазарната цена. Срещу това МО го разменяше за разрушени панелки в крайните квартали на големите градове, които обаче биваха оценени като мезонети на "Витошка".

Тогава Борисов разярено се заричаше, че ще направи от Министерство на отбраната "Софийски имоти" 2, визирайки разкритията, които той направи като кмет за далаверите с общински имоти. Прокуратурата започна съдебни дела срещу бившия шеф на фирмата Тошко Добрев, които се точат и до днес.

Две години по-късно желанието е далеч от реализацията. От три месеца Софийската военна прокуратура не отговаря на "Сега" има ли изобщо разследвания на замени, извършвани от Министерството на отбраната. И ако има - за какви имоти и кой е сключвал сделките. Пловдивската военна прокуратура обаче обяви, че се е натъкнала отново на скандални заменки на атрактивни военни имоти за занемарени апартаменти в ромските махали в Пловдив и Плевен. Два луксозни магазина във Велинград, собственост на МО, били разменени за два порутени апартамента в гетото на Плевен. Според брокери всеки от магазините струва поне по 100 000 лв., а според оценките при сделките цената им била 10 пъти по-ниска.

Преди 3 години действащ военен клуб от 170 кв. м в Момчилград е бил заменен за два полуразрушени апартамента на ул. "Бъндерица" в кв. "Столипиново". Претекстът бил, че в тях ще се заселят семейства на военнослужещи.

За 3 млн. лв. бил продаден бивш армейски полигон с площ 46 дка в Калугерово. 7 дка с 19 сгради в добро състояние били застроени. Според прокуратурата цената е занижена петкратно.

Пловдивската военна прокуратура обяви, че е започнала ревизия на всички сделки с военни имоти, направени в периода 2007-2009 г. Проверяват се договорите за малките обществени поръчки и сделките с недвижими имоти, сключвани от командирите на поделенията. 7 прокурори, 11 следователи и служители от военна полиция проверяват около 600 сделки.

Реално погледнато, никой не може да каже точно колко и какви са заменените имоти. Сигурно е, че те са няколкостотин, но важна е не бройката, а стойността. През годините на управление на бившите военни министри Николай Свинаров и Веселин Близнаков в. "Сега" многократно изнасяше факти за замени, ощетяващи държавата. Разкрихме много схеми, както и как се избира точната лицензирана фирма, която да извърши оценката на имотите. Тези фирми също станаха обект на проверка от страна на прокуратурата, но тези резултати се пазят в дълбока тайна.

Една от най-бруталните замени беше на 4475 кв.м в суперскъпия столичен кв. "Южен парк" срещу 8 апартамента с обща квадратура от 710 кв.м. Имотът на военните граничеше с посолството на САЩ. Страни по сделката бяха МО и небезизвестната фирма НИКМИ, която успя да осъществи редица скандални замени с общински имоти в столицата и е близка до бизнесмена Славчо Христов. Оценител, избран от тогавашната Изпълнителна агенция "Държавна собственост на МО", която стопанисва имотите на армията, бе пресметнал, че и военният терен, и взетите апартаменти струват около 1 020 000 лв. Простите сметки показват, че квадратният метър на земята в района е оценен на 227 лв., а на апартаментите - на 1436 лв. Земята в регулация в разширения център на столицата преди пет години, когато е извършена замяната, вървеше между 1000 и 1200 евро. Срещу златния имот армията получи стари жилища.

На 29 декември 2006 г. бе финализирана друга скандална сделка. Почти 23 декара в кв. "Княжево" - в близост до резиденция "Бояна", са заменени срещу 18 панелни апартамента в Казанлък, София и Пловдив. Страни по сделката са МО и фирма "Ивира-Агро" ООД, специализирана в отглеждане на лозови и овощни насаждения. Имотът е известен с името на местността Гърдова глава. Оценителят е сметнал, че 22 920 кв. м струват 1 309 600 лв., или по 57 лв. на квадратен метър. Малкото поземлени имоти, които по това време са продавани там, са били предлагани по 200 евро квадрата. За сметка на това армията се сдоби с евтини апартаменти 9 панелки в София - в "Люлин", "Надежда" и "Обеля", 3 панелки в Пловдив и 6 в Казанлък.

Замените на военни имоти бяха прекратени от бившия военен министър Николай Цонев като част от негова пиар акция. Тогава ръководството обяви, че са били сключени 146 сделки за продажба и 63 сделки по замяна с военни имоти. Но по неизвестни причини те дадоха на ревизорите на финансовото ведомство да проверят едва 5 сделки по продажби и 13 по замяна на военни имоти. Финансовата ревизия показа, че оценките са били правени от едни и същи фирми и са били на изключително занижени цени.

В края на юли 2008 г. Софийската военна прокуратура прати на градската материали за деяния на бивши военни министри, зам.-министър, началник на кабинет и оценители. Първоначално цивилните прецениха, че военните трябва да се занимават с разследването. И спорът за това кой да разследва трябваше да разреши върховната прокуратура. Материалите бяха при цивилните обвинители, а сега отново са при военните.

В тях има данни за действия на бившите военни министри Веселин Близнаков и Николай Свинаров, заместника на Близнаков - Радослав Бозаджиев, и началника на политическия кабинет на Свинаров - Симеон Трифонов. Военните прокурори установиха, че със собствения си подпис Близнаков умишлено е позволил 96 сделки с имоти на МО в нарушение на Закона за държавната собственост (ЗДС). В това е замесен и Бозаджиев. По времето на Свинаров замените са правени въз основа на докладни на шефа на кабинета му Симеон Трифонов, който е посочвал и заменителите. Върху докладните подписи "да" е слагал Свинаров. Трифонов свидетелствал, че докладните са подготвяни по устно нареждане на министъра.

Независимо че прокуратурата изобщо не бърза да се произнесе по тези казуси, все пак има шанс някога те да стигнат до съда. Най-малката давност за престъпления по служба е 15 години. Ако в този период държавното обвинение не успее да приключи с разследванията и делата зациклят на три инстанции в съда, на практика ще подари амнистия за раздаваните на безценица апетитни военни имоти. Това няма да е изненада за българската съдебна практика. 

ТОП СДЕЛКИ

- В Ахтопол в м. Аероплана терен от 77 дка и 18 сгради срещу 19 апартамента в пловдивските крайни квартали.

- Три поземлени имота с обща площ от 317 дка в с. Оброчище, Балчик, и магазин в центъра на Варна със ЗП 130 кв.м - общо оценени на 975 хил. лв. Всичко това е заменено срещу 5 апартамента в София, оценени на 726 хил. лв. и доплащане 248 хил. лв. Сделката е осъществена от фирма "Макс и Ко" АД с управител Кръстьо Динев Пенев.

- Военен стол в гр. Харманли - застроена площ (ЗП) 365 квадрата, заменен срещу три апартамента със ЗП от 284 кв. Оценката на военния стол е изготвена от ЕТ "Хеда-Мария Иванова" и възлиза на 73 672 лв. Общата цена на апартаментите възлиза на 72 528 лв. Разликата е била доплатена.

- Терен в с. Мало Бучино (на 12 км от София) с площ 497 кв.м, заменен срещу 19 апартамента със ЗП 1639 кв.м. Апартаментите се намират в столичните квартали "Обеля", "Люлин", "Бъкстон" и в Пловдив. Фирмата, осъществила сделката, е "Ер София" ООД.

- Магазин в София, кв. "Изгрев" - ЗП 325 кв.м срещу пет броя апартаменти със ЗП от 436 кв.м. Два апартамента са в Казанлък, а три - в столичните квартали "Левски-Г" и "Свобода".

- Търговски обект в Пловдив - ЗП 156 кв.м, заменен срещу два апартамента със ЗП 137 кв.м.

- В Сливен - магазин 1 със ЗП 166 кв.м, магазин 2 със ЗП 136 кв.м и военен клуб със ЗП 166 кв.м - срещу шест броя апартаменти със ЗП 429 кв.м. Сделката е сключена с фирма "Мива - 2002" ЕООД, която е трябвало да доплати и 175 180 лв. като разлика в оценката на имотите.

- В Дупница - магазин 1 със ЗП 202 кв.м, магазин 2 със ЗП 213 кв.м срещу три апартамента. Сделката е сключена с фирма ЕТ "Димитър Любенов - Мичко 94", която е трябвало да заплати и разлика в цената от 69 хил. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИРАКЛИ

    24 1 Отговор
    Цитираните по-горе военни обекти са прашинка от откраднатите
    пори дадени на военния бюжет през времето на ДЖУРОВ.
    Ако има партийни наблюдатели на форума,моля да запишат този
    коментар:
    Гр.Д.митрополия,уха...летище и разбира се писта за мотори на
    Румун Петков.Това не е толкова важно,колкото някогашното
    помощно стопанство в непосредствена близост до летището.
    Какво ще коментирате като факг:5.000 свине за угояване,
    4.000 овце,друго странично животновъдство.Собствена ветеринарна служба с кланница,Фуражни центрове.Милиони
    левове вложени от данъкоплатеца,грижливо откраднати в
    последствие от наследниците на мръсния комунистически режим
    Стойноста на горния имот е да умножите горните обекти по
    четири и ще разберете за какво става дума.
  • 2 voenniq

    5 1 Отговор
    Ама Свинарката си пее по талавизора,и му дреме на ....зурлата!
  • 3 Отрицателно

    5 0 Отговор
    Властта се разсейва за грабежите на военни имоти.Трябва се спре далаверата с имоти!Разни комисиЙ за какво вземат пари?С общинските имоти е същото.
  • 4 mnenie

    4 0 Отговор
    НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
  • 5 О.З.

    4 0 Отговор
    Комисийте в последните години са по "строги"относно
    военната собственост.АМИ ВЯРНО Е НЯМА КАКВО ЦЕННО ДА СЕ
    КРАДЕ.Остана им само сладкия държавен щат и охранителните
    фирми.Мале,каква сладка работа.............е наистина
    няма такава държава!!!