15 Март, 2011 11:16 3 240 6

ГЕРБ пак прокарва лобистки текст за нотариусите

  • нотариуси-
  • помощник-
  • закон-
  • промяна

Управляващото мнозинство не се отказва от грижата си за депутатите нотариуси и прие на първо четене нови промени, които да гарантират запазването на канторите им, докато работят в НС. Според измененията помощник-нотариусите вече няма да се явяват задължително на изпит за придобиване на правоспособност всеки път, когато заместват титулярите. В мотивите на вносителите се изтъква, че липсата на ясна и конкретна позиция на закона по този въпрос е наложила перманентното препитване.

"Едва ли и законодателят е имал предвид на всеки 2 г. помощник-нотариусът по заместване да се явява на изпит, за да придобива правоспособността си", смятат вносителите. В момента срокът, в който помощниците могат да изпълняват функциите на началника си, е до 2 г. Такова е положението и при заместване с друг нотариус. Вносителите смятат, че докато управлява кантората, помощник-нотариусът придобива по-големи практически умения и това позволява да му се има по-голямо доверие. "Полагането на изпит на всеки 2 г. създава излишно напрежение сред помощник-нотариусите в личен план, такова изискване няма в нито една друга професия." Това обясни пред "Сега" Юлияна Колева (ГЕРБ), която е един от вносителите на промените. С тази поправка обаче помощниците ще могат да управляват без проблем канторите в продължение на 4 г., докато титулярите им са депутати.

Подобни промени в закона за нотариусите бяха внесени на първото заседание на правната комисия на 41-вото НС и предизвикаха огромен скандал. Според тогавашните поправки депутатите нотариуси запазваха канторите си чрез заместване от помощниците си. Общинските съветници пък трябваше да могат да продължат работата си и като нотариуси. Тези изменения директно обслужваха интересите на шефа на правната комисия и съпредседател на ПГ на ГЕРБ по това време Искра Фидосова, която има нотариална кантора в Монтана. Един от вносителите - Бисерка Петрова, депутат от РЗС от Монтана, също е нотариус. Към онзи момент партията на Яне Янев все още бе част от управляващото мнозинство. Присъствието на Петрова сред вносителите направи поправките още по-скандални, тъй като се оказа, че тя е наследила кантората от съпруга си Бисер Петров. Той е лишен от права заради влязла в сила присъда срещу него за документни измами, издадена от Видинския съд. Петров е получил 1 г. условно с 3 г. изпитателен срок.

Екстри
В последните дни от своето управление кабинетът "Станишев" актуализира тарифата за ползване на нотариални услуги. Таксите при сделки с движимо и недвижимо имущество, пълномощни, нотариални покани и обявяване на завещание скочиха двойно точно преди изборите през 2009 г. И предишният парламент прие закон в полза на нотариусите в края на мандата. Той им даде правото да заверяват копия от електронния Търговски регистър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баламата

    20 2 Отговор
    Абе освободете пазаря на нотариусите и им намалете таксите,които са за кръвопиици.Хората се заробват с банките а нотариусите ги доунищожават.Не се наядоха тия хайдуци.Все им е малко.МОШЕНИЦИ.
    Един НОТАРИУС взима 100 пъти повече от ЕДИН ОПИТЕН НЕВРОХИРУРГ в "Пирогов".Крадат народа на всички нива.БАНДИТИ.
  • 2 Наблюдател

    15 0 Отговор
    Организираната престъпност в БЪЛГАРИЯ,няма голямо покритие
    за лапане на пари.Правят само световно известни глупости.
    Ако една "печатница за левчета-НОТАРИУС"бъде разтръскан на
    подходящо място,толкова парички ще паднат от кошничката,че
    им е бедна фантазьорката.МНОГО СЕ НАЛАПАХА,МНОГО..........!
  • 3 Иван

    21 0 Отговор
    Ставаме все по-грозна и бирничестка държава.
    Един помъчен и обеднял народ, може или да забегне или да се надигне.
    Да внимават тези които скубят че може да бъдат сериозно оскубани - ей така отникъде.
    Понякога една искрица е нужна и народа всичгне ли се - става страшно!!!
  • 4 az

    12 0 Отговор
    на кого му пука в тая шибана държава. За кво са ни нотариуси, като не носят никаква отговорност и работят само по документи. Това ми донесоха, това подписах. Аз не съм виновен. Явно нотариус може да бyде и кака Пена , чистачката от съседния офис, ще подписва, слага печати и взима такси без да се притеснява, че издава фалшиви пълномощни и други „ценни” документи.
  • 5 Гъзибаров

    20 1 Отговор
    Абе тия нотариусите си барат задните части повече и от мен.Нищо не правят,само лапат.ЗАЩО?Защо ни грабят и всички си мълчат?Същия е и грабежа на ЧСИ.Нещастните хорица затънали в кредити,а тия кърлежи ги доунищожават.Къде е гумената "кофа" да се възмути и да вземе отношение?!Това е една от причините да не върви бизнеса в тая нещастна държава.Всички и на всяко ниво крадат и лъжат,като за световно.Имали "материален интерес".Ха,ха,ха МОШЕНИЦИ.
  • 6 Go60

    2 1 Отговор
    izvergi mrasni...pak 6te ima 9ti Septemvri zaradi preiali izrodi kato vas...i da ne revete posle