Last news in Fakti

21 Март, 2011 10:37 1 358 1

Близо 180 млрд. USD ще струва възстановяването на Япония

  • япония-
  • земетресение-
  • цунами-
  • щети-
  • строителство

Минимум пет години ще са необходими на страната на Изгряващото слънце да заличи щетите от силното земетресение и последвалото го цунами. Това се отнася не само за сградите, но също така и за пътищата, инфраструктурата и електрическата система.

Япония е третата най-развита страна в света в строителния бранш и разполага с всички необходими ресурси за бързо изграждане на сгради. Това, което ще отнеме повече време, са планирането и строителството на по-безопасни постройки.

„Възстановяването на сградния фонд след земетресението в Кобе през 1995 г. отне почти пет години”, напомня Адхас Джха, представител на Световната банка. По предварителни изчисления заличаването на щетите от природните бедствия сполетели Япония ще са около 180 млрд. USD. До момента щетите се оценяват на стойност 235 млрд. USD.

Основната задача на властите в момента е да възстановят електрическото захранване и да нормализират санитарните условия. Това, което ще отнеме повече време, е планирането процеса на възстановяване на инфраструктурата. Въпросът не е само до реализирането на геотехнологични изследвания, но и до собствеността на земята (изкупването на частни терени от държавата с цел изграждане на инфраструктура).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vaskoni

    1 1 Отговор
    в бг ако имаше такова земетресение нямаше да остане жив човек а японците за 5 год ще се справят с щетите ....боже колко скапана държавица сме ....грешка държавата ни е ок но манталитета на политиците ни е да крадат и нищо да не правят ...май ББ само се мъчи да остави някаква следа