Last news in Fakti

25 Март, 2011 10:09 4 496 2

Арендатор с по-малко инвестиции реализира по-добра печалба

  • земеделска-
  • земя-
  • интервю-
  • дечев-
  • цена-
  • търсене-
  • предлагане

- Каква е ситуацията на пазара на земеделска земя в Южна България и по-специално за региона на Пловдив?
- Картината на пазара на земеделска земя в Пловдив е подобна на тази в другите сегменти от пазара на недвижими имоти. Единствената разлика е, че при земеделската земя последствията от кризата са смекчени от това, че цените на този вид имоти нямаха такъв ръст в предходните години. Това на практика се оказа една по-добра база в настоящия момент. И преди кризата, и днес предлагането надвишава търсенето, но собствениците на земеделска земя не са притиснати да продават на всяка цена и затова редукцията в стойността е с около 20%.

- В края на 2010 г. отчитате нарастване на търсенето на земеделски земи. На какво се дължи то?
- Ръст в търсенето има и то е спрямо предходните тримесечия на годината, но не и спрямо периода преди 2008 г. Трябва да се отбележи, че има определена сезонност при сделките със земеделски земи. Последното тримесечие на годината винаги е с ръст на броя на покупко-продажбите и това е най-вече поради факта, че на 30 октомври приключва стопанската година за земеделието. Същото се отнася и за месеците март, април и май, когато започват сезонните обработки, интереса към закупуването на земеделски земи се увеличава.

- С какво земеделската земя е интересен актив?
- Земеделската земя е интересен актив на този етап на първо место поради ниската и цена спрямо цените в съседните страни на България, а също така и поради нарастващото значение на храните в глобален мащаб. При нас и климатичните условия са благоприятни за развитието на отрасъл „земеделие”.

- Кои фактори определят цената й?
- За пловдивския регион определящ фактор за цената на земята е в зависимост от това за какви култури е подходяща. Като пример мога да посоча, че лозарството обикновено се прилага при земи 5-6 категория като цените са по-високи в сравнение с тези при зеленчукопроизводството където при тях се изисква 3-4 категория на земята! Също така цените на земеделските земи зависят и от това дали са поливни или не.

- За производството на каква суровина най-често се купува земя?
- Изкупуват се земеделски земи най-вече за оризища и то устроени като такива, лозя предимно десертни сортове и след това са нивите.

- Две години след началото на кризата комасацията по-малка пречка ли е пред кандидат купувачите на земеделска земя?
- И преди кризата, и сега комасирането на земеделските земи е трудоемък и бавен процес. За региона на Пловдив характерното е, че тя е разпокъсана – парцелите в преобладаващата си част са с размери от 3 до 5 дка, които от своя страна са собственост на минимум 4-5 лица. Този процес с течение на времето примерно след 15-20 години ще е още по-труден, поради факта че собствениците ще са поне два пъти повече.

- Към началото на 2011 г. се наблюдава ръст от 30% на изявилите желание да наемат земеделска земя. На какво се дължи той?

- Икономическият интерес е на първо место, тъй като арендаторът с по-малко инвестиции реализира по-добра печалба. Ако се инвестира в закупуването на земеделска земя ще са необходими в пъти /10-15/ повече необходими средства. Има и друга икономическа логика, че инвестицията в закупуването на земеделска земя особено за трайните насаждения е за предпочитане.

- Как ще се развие пазарът на земеделска земя през 2011 г.?
- Аз съм оптимист, че сделките със земеделски земи през 2011 г. ще бележат плавен ръст, както в количествено така и в ценово измерение. Това ще се налага най-вече поради факта, че като страна членка на ЕС България, за да бъде конкурентна на земеделска продукция, ще е необходимо да развива интензивно и механизирано земеделие. Това е фактор, който ще налага комасирането на земеделските земи, респективно ще води до увеличаване на търсенето им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ко

    4 4 Отговор
    На тази тема няма какво да разговаряте с агенции. Това са само мишоци, които пречат на бизнеса.
  • 2 вм

    1 1 Отговор
    Агенцията е изключително професионална и отзивчива, с много опит и правилни съвети.Споделям впечатленията си от работата с нея!