Last news in Fakti

26 Април, 2011 11:42 1 373 2

Чакаме 16 млн. от имоти в чужбина

  • посолства-
  • българия-
  • продажба-
  • мисии

Имоти на дипломатическите ни мисии в чужбина отиват за продажба. На тезгяха ще бъдат сложени сгради, от които Външното министерство вече няма нужда. Екипът на Николай Младенов очаква през 2011 г. общо 16 млн. лева от 12 имота в пет държави, които вече са обявени за продан. Това показва официална справка, предоставена на "Стандарт" от министерството. По данни от миналата година МВнР притежава 222 имота в 72 страни, закупени основно през 70-те и 80-те години на миналия век. Тяхната обща стойност възлиза на над 1 млрд. лева, а ефективно от тях се използват 67%. Някои от имотите вече са в плачевно състояние и се рушат, а други трупат неплатени такси и данъци.

Преди по-малко от две седмици Министерският съвет одобри продажбата на български имот в Шверин, Германия, за цена не по-ниска от 130 000 евро. Законът изисква купуването и изобщо разпореждането с имоти в чужбина да става въз основа на решение на правителството. В неговите аргументи за продажбата в Шверин се казва, че в имота има високо ниво на подпочвени води, което води до периодичното му заблатяване и прави голяма част от него практически неизползваема. Необходими са скъпи и чести процедури по отводняване на терена, допълват от пресслужбата на МС.

В края на миналата година българската държава продаде имоти и в Бон за общо 2,4 млн. евро. Става въпрос за три малки жилищни блока на улица "Хердерщрасе", в които има общо 30 апартамента. Те се намират недалеч от бившето ни посолство и са строени в края на 80-те години. До момента фирмата купувач 7Х7 Concept е превела 600 000 евро и се очаква всеки момент да финализира плащането. В Бон за продан е обявен и още един имот, който е сградата на бившата Търговско-икономическа служба. Той е оценен на 590 000 евро, но засега за него няма постъпили оферти.

Седем години вече се точат и опитите за продажба на шест имота в Мексико, където Външно възнамерява да закрие посолството ни. Решение за обявяването им за продан има още през август 2004 г. и още едно от април 2008 г. Сега се правят нови оценки на имотите в съответствие с новите пазарни тенденции. Общата продажна стойност по оценката на местна лицензирана фирма е над 24 милиона песос, което се равнява на близо 1,5 млн. евро. Сред сградите, които търсят своя купувач, са бившият Културно-информационен център, както и тази на самото посолство. За друг имот вече е изготвена търговска оценка и той се оценява на 21 640 000 песос, или близо 1,2 млн. евро. Интересите ни при продажбата в Мексико ще брани местна адвокатска кантора.

Два имота се предлагат за продан и в австралийския град Сидни за 3,1 млн. евро, като само 550 хил. евро струва един апартамент. Проблемът в Австралия, ако може да бъде квалифициран така, е, че обичайният метод да се продаде един имот е търг с явно наддаване. Съгласно българския закон е нужно правителството предварително да одобри всяка договорена продажна цена, което е невъзможно в този случай, тъй като който даде най-много пари на търга, той получава имота. Ето защо във Външното министерство умуват изход от това положение.

Ведомството на Николай Младенов иска да се раздели и със сградата на бившата Търговско-икономическа служба в Копенхаген, която е обявена за продажба с първоначална цена около 1 млн. евро. Местният закон изисква, когато се продава имот, задължително да бъде направена строително-техническа експертиза и такава за енергийна ефективност. След като те били направени, първоначалната оценка на имота ни била занижена и паднала под един милион евро.

В момента експертите на Външното министерство разглеждат и опциите за наш имот в Гана, който от години пустее и не се използва по предназначение. Ето защо се обмисля да се продадат правата на българската държава върху него. В тази страна, както и в други африкански държави в някои случаи страната ни не притежава земята, върху която е собствеността ни. Затова тя продава сградите, но трябва да договори и правото на ползване на земята под тях.

Сградата на бившето ни посолство в гръцката столица Атина пък може да бъде отдадена под наем, а може би и продадена. След като се проучи местният пазар, ще бъде взето решение как имотът да бъде управляван оптимално за в бъдеще, се казва в оценката на експертите от МВнР. В отчета на Външното министерство на плана за оптимизация на държавната администрация в периода август 2010 - февруари 2011 г. се казва, че е стартирала процедура по продажбата на недвимижими имоти и в Хага, Солун, Ню Джърси, Прага и Тунис, но повече подробности по въпроса няма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kosta

    1 0 Отговор
    koito se uredi moje da si kupi evtino imotche ta dori i v chujbina
    ot godini vanshno prodavat na dalavera,moi poznat kupi tristaen 115kv.v iztok za 50 000 evro s parvonachalen naem 100lv. ushkim kato kraino nujdaesht
  • 2 Иванова

    0 0 Отговор
    Друго си е сега след като изкупиха през поставени лица в България, да си купят с нашите пари и малко имоти за без пари в ценъра на другите столици по света, малко имоти, че иначе им е скъп свободния пазар.