Last news in Fakti

4 Май, 2011 00:04 4 474 5

Въвеждат американски стандарт за управление на имоти

  • имоти-
  • обсулжване-
  • качество-
  • стандарт-
  • фиабци

Пазарът на недвижими имоти е навлязъл в по-зряла форма, която изисква много по-професионално отношение към предлаганите услуги в сектора. Усеща се и все по-голяма необходимост от тясна специализация в бранша. Поради тази причина представителството на Световната федерация по недвижими имоти (ФИАБЦИ) в България ще въведе за първи път у нас нов стандарт на работа в сферата на управлението на недвижимата собственост, прилаган в най-големите световни водещи компании в този бизнес. Става въпрос за утвърдения международен стандарт CPM (Certified property manager) на Американския институт за управление на недвижими имоти (IREM) за професионален пропърти мениджмънт.

От ФИАБЦИ - България посочиха, че през последните години пазарът на недвижимости се опитва да предлага услугата пропърти мениджмънт, но, за съжаление, тя не е на достатъчно високо ниво. Идеята на въвеждането на CPM стандарта не е да се повиши цената на услугата, а да се покачи качеството и ефективността на обслужване в областта на управлението на недвижими имоти, уточняват от организацията.

Специалистите очакват с прилагането на Certified property manager да се повиши стандартът на имотния пазар у нас и това да се отрази благоприятно на цените, тъй като стойността на имотите зависи от тяхната поддръжка. Експертите са категорични, че по този начин не само ще покачат цените, но и пазарът ще бъде по-стабилен и България ще е по-конкурентоспособна на международно ниво. За важността на качеството при управлението на имотите свидетелстват големите търговски центрове, които работят добре. Проблеми има само в моловете, изградени в периода на строителния бум, без осигурено добро управление. Ваканционните обекти, които се продават добре и в кризата, също имат добър пропърти мениджмънт, коментираха брокерите.

През юни ФИАБЦИ - България, съвместно с Американския IREM Institute ще стартира първото професионално обучение в София. Подготовката на CPM специалист обхваща четири последователни нива и ще се осъществи под ръководството на американски лектори с дългогодишен опит. Обучението включва всички видове сгради (жилищни, офисни, търговски, болнични и т.н.), като разглежда не само менажирането на обекти, но и как се управляват вече направени инвестиции и човешки ресурси. Бъдещите пропърти мениджъри ще могат още да оптимизират разходите, да създават и поддържат оптимално комфортни условия за бизнес или съвременен стандарт на живот. Управителите на имоти ще могат да оценяват риска и правилно да разпределят паричните потоци във времето, което ще способства за повишаване стойността на имота.

Получаването на престижния американски сертификат за CPM специалист става с полагане на изпит, след преминаването на четирите нива на обучение.

Милена Богданова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nat

    24 3 Отговор
    веднъж вавведе ли се тази услуга, тогава българите сте видят какво се казва да плащат луди пари от джоба си на хитри тарикати т.е така наречените управители на имоти. И наистина ако управителите се погрижат да има малко по-поддържани градинки пред жилищата и отрязана трева за такива неща, че уж виждате ли официално някои се грижи и "управлява" сте се пластат луди пари...И таксите поддръжка сте вървят нагоре и нагоре...! Няма нищо добро от така наречения "американски стандарт" в поддръжката на имоти. не отдавна приятел канадец трябваше да плати 35 000 $ както и всеки собственик на таунхауза т.е долепените къщички със статут на жилища/затворен тип. Защо 35 бона ли? Ами защото управителя имоти решава че трябва да се подмени дограмата, да се смени мазилката и т.н...И макар че си собственик - няма не искам или не сега е момента!!! Плащаш и си траеш щото ще те дадат на съд а купил ли си жилище в този тип т.е с управление имоти още от началото занчи че си се съгласил друг да те управлява и взема решения. Българи не вярвайте че има нещо добро друг да ви управлява имотите за да ви вдига стандарта и цените!! По-скоро се хванете и чистете пред жилищата си, бодвайте по някои цвете тук и там (или платете на някое възрастно семейство и за 20 лева ще ви оформи градинка пред блока), намирайте общ език и си боидисвайте входовете и не се лъжете по "американски обещания"...Всичко това е някой да ви впримчи да плащате!

    Коментиран от #4

  • 2 ВНИМАНИЕ

    6 16 Отговор
    На varna не му трябва жилище,а психиатър,здравно заведение.Задника се мисли за по умен от всички нас,понеже е осъзнал силата на анонимноста на този форум и злоупотребява.Крие се зад няколко ника,нали бе варна,хюмне нещастно.Понеже е прецакан и деградирала личност,намерил е плоле за изява и си мисли само с птичият си комарджийски мозък,че може да маниполира по този начин нещата и след като му казах няколко истини за скапаният му живот,тъпото копеле хюмне нещастно насрано,вместо да си вземе поука,започна да се превъплащава,както го е правил и преди това и с измама променя гласуванията на всичките си опуненти,даже и не се свени да използва и женски имена.Е,колеги кажете ми как да водя дебат с такъв олигофрен,безполово неорентиран и от всякъде прецакан боклук.Колко свестни хора с възгледи прецаква и на това ще сложа край,АЗ.Нарвемето бъбъл направи изказване,че варна не е в Ирландия,а в Аксаково и аз не му повярвах,понеже си мислех ,че след като е прецакало нещастното копеле по най бруталният и расипен начин имотите на дядо си е заминал зад граница да търси късмет там и му съчуствах.Е бъбъл братко,не само се оказа прав,но и по далаче стигам,понеже нещастният гей варна си седи в някое варненско село самотно комплексиран и сипе безмислени обиди и подигравателни коментари към можещите и знаещите.ВАРНА,ЩЕ ТЕ ИЗРИТАМ ОТ ТУК,ПОНЕЖЕ СИ НЕЩАСТНИК НЕЗНАЧИТЕЛЕН И НЯКАК СИ ПО ЖЕНСКИ ИНТРИГАНТ,ЗАПОМНИ ГО ДОБРЕ,ПРЕДОПРЕДИХ ТЕ ПРЕДИ НЯМА МИЛОСТ ОТ ТУК НАНАТЪК ЗА ТЕБ.
  • 3 Редовен

    13 1 Отговор
    Изчитайки коментарите от предходното си съобщение, ФИАБЦИ този път е спестила абзаца с цените за въпросното обучение.Духът обаче вече е пуснат от бутилката.Колко ли още ре"публикации си мисят, че са необходими /като ни сервират една и съща манджа претопляйки я на две-на три/ за да наберат необходимият брой "property manager"/в превод-трайно безработен/.
  • 4 torky

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Nat":

    Да де те затова канадците са толкова по зле от нас, защото си плащат на професионалистите да си вършат работата. А ние българите понеже сме големи тарикати и всестранно развити личности, които могат да правят всичко сами живеем в една кочина, която гледаме през розовите очила на платените журналисти, които ни убеждават, колко сме си добре и как видиш ли другите могат само да ни завиждат. Кога ще разберете, че всички ще сме по-добре когато всеки си върши работата от която разбира и си плаща на професионалисти за това което не разбира, колкото и лесно да изглежда това.

    Коментиран от #5

  • 5 Nat

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "torky":

    Ааа не обобщави за канадзите. Има такива дето са добре и такива дето са зле..В какви фургони живее не малка част от населението - нямам думи! Много по-добре - живот в български панелен block от колкото тези фургони дето масово живеят тука! А има и не малък процент от населението им дето никога не може и да си помисли да си купи собствен имот а живеят под наем в долнопробни дупки. Ама така е и в САЩ и в добрата стара Англия и на всякде има си хора и хора. А професията управител на имот си е чисто и просто обирджииство, някои те прави на прст и ти му пластасг ли плащаш! НО някои хора тук явно са съзряли в идеята начин да живеят лесно и за това са сега тези статийки и сте се опитавт всячески да покривът нещата със захарни обещания, че ето виждате ли аз управлявам и много разбирам а вие пластаите всеки месец на мен тариката:)