Last news in Fakti

6 Юни, 2011 02:16 6 122 28

Варна би Мюнхен

  • мол-
  • варна-
  • софия-
  • магазини-
  • оборот

Варна е безспорен лидер на молове в страната с близо 400 кв. м на 1000 жители. Това превишава средноевропейското ниво от 238 кв. м на 1000 жители, обясниха експерти на недвижими имоти. Те изчислиха, че всеки варненец има по 2,5 кв. м в мола, за разлика от германците, на които се пада по два пъти по-малка площ.
Все пак кризата замрази строителството и във Варна, където по план 12 търговски центъра трябваше да отворят врати. Зесега обаче работещи са само 3. Първият от тях е мол "Варна", който бе собственост на бизнесмена Красимир Узунов. Предприемачът направи удар, като го продаде за 120 милиона евро.

Сега центърът е на 90% пълен с наематели, въпреки че едни булевард го дели от втория по големина център - Гранд мол. С по-нестандартно архитектурно решение се отличава пък "Варна тауър", който се шири на 52 000 кв.м. Завършен на фасада е все още "Галерия Варна", но не е отворил врати, тъй като според експертите все още не е събрал критичната маса от наематели, която е 40%. Наемите в моловете в морската столица са средно по 50-60 евро за квадратен метър, но наетите по-големи площи струват с 10-20 евро по-евтино.

Кафенета и офиси издържат моловете

Родните молове вече приличат на кафенета и офиси, а не на търговски центрове. Причината е, че заради кризата много от магазините в тях фалираха. Малките бутици оцеляват по няколко месеца дори и в София. Задържат се само магазини на големите вериги. За сметка на това пък кафенетата и ресторантите в гигантските центрове са пълни с народ от сутрин до вечер. В столичните молове заведенията на всеки етаж са най-малко три. Места трудно се намират, въпреки че в тях не се пуши. Освен това все повече търговци купуват малки площи в центровете, където отварят подвижни капанчета за бързо хранене, продажба на ядки, бонбони и сладолед.
Вместо на нови магазини обаче моловете напоследък се радва на наематели на офиси. В столицата вече има няколко големи компании, които преместиха офисите си в мола, тъй като там клиентите са много повече. "За една туристическа агенция например е толкова важно да е на възлово място, колкото е важна рекламата в нета и с брошури", коментираха туроператори. Те обясниха, че продажбите им са се вдигнали с 15% само заради брошурите, които раздават в големите търговски обекти. "Имахме случай, в който младо семейство плати 800 лева за почивка, като сподели, че парите били приготвени за покупка на нови летни дрехи", обясниха още от известна компания за екскурзии.

Мениджърите в моловете в страната пък разчитат освен на заведенията и на хипермаркетите от известните му вериги. "Те са най-големите ни наематели, освен това привличат 60% от клиентите в мола", коментираха експертите.

В МОЛ "Пловдив" например половината от първия етаж е зает от магазин на "Пикадили". На цели два етажа се разпростира "Карфур" в МОЛ "Галерия". Под тепетата предстои откриването и на МОЛ "Марково тепе". По предварителна информация там също голяма част от площта на центъра ще е заета от заведения за хранене и кафенета. Ще има поне два ресторанта и дори хотелска част.

Огромен мол на обща площ близо 50 хил. кв. м в Плевен пък стои заключен заради френската търговска верига "Карфур". Така собственикът Аладин ал Харфан обясни поредното отлагане на откриването на търговския обект на 5 етажа с два подземни паркинга, което не се състоя и този месец. "Карфур" е основен наемател и поискал отсрочка. Без хипермаркета сметката не излиза. По-добре да се изчака да отшуми кризата, вместо да се работи на загуба, смята инвеститорът. Засега отварянето на мола се предвижда да стане идната пролет, твърдят от дружеството "Аладин".

В Русе пък, където бе открит първият мол без магазини, търговската площ започна бързо да се запълва. В двата най-големи работещи центъра най-посещавани са отново хипермаркети. За да оцелеят, продавайки стоката си, търговците предлагат различни намаления и атракции. Най-често работещата оферта е "плащаш едно, получаваш две".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 varna

    25 129 Отговор
    точно в този на снимката не можеш да намериш кои да те насува вътре, празен е като лятно кино посред зима.

    Коментиран от #5

  • 2 различен

    25 21 Отговор
    Въй каква въпиюща некомпетентнпст!Съпоставено население към площ на молове то на първо място е Русе отвсякъде,включително и по новопостроени и неоткрити и строящи се молове. А за Плевен е ясно,защо Карфур се ослушва-след провала с русенския такъв няма нищо необичаино.Иначе в русенските молове наемателите се увеличават но не и клиентите.Една от многото прояви на стадното чувство на инвеститори и строители-всички строят да строим и ние.Сега ядат дедовия и си скубят косите, но като са тъпи и не питат хората от бранша-хак им!
  • 3 хора

    299 25 Отговор
    гръдските банки в българия са много зле спасяваите си парите!!!
  • 4 УРАААА!

    39 16 Отговор
    Ура!Варна би Мюнхен и по броя на бездомните кучета.Градът ни се е вмирисал на кучешки фекалии и урина а улиците изронени в непрекъснато изкърпване на дупките.Мазилките по жилищните сгради олющени .Срамота!А нашите големи хипопотамски усти нищо не може да ги затвори да спрат да се хвалят.Така беше и при комунизма с безкрайните ни хвалби че сме задминали запада и 1989 г. когато с купони купувахме картофи захар олио и какво ли още не.И днес продължаваме с безпочвените си хвалби.Не народ а балканска измет сме ние.
  • 5 софия

    15 20 Отговор

    До коментар #1 от "varna":

    "Варна би Мюнхен"
    Евалата varna!
    Колко на колко е резултата?
  • 6 varna

    21 168 Отговор
    само се моля варна да не бие бургас, че тогава балонената тиква ще вземе да се пибере от амарика с пачките и да ни разкаже игрите на варненци.

    Коментиран от #8

  • 7 ujas

    39 12 Отговор
    Претоварена инфраструктура, запушени шахти,всеки уличен хидрант е ДУПКА! Осветлението е зле. В Варна канализацията е набор на баба ми.
    Правят ремонт на пътя- 2 седмици да ти е кеф да караш по пресния асфалт. След това пада дъжд и всичко е по старо му. Та ,имаме нужда от още няколко мола, че да си оправим малко имиджа, че идват туристите да видят че сме баровци, с молове около гробищата
  • 8 bubblehead

    44 43 Отговор

    До коментар #6 от "varna":

    Варна отдавана бие Бургас по разбити улици, олюшени фасади, корумпирана политическа среда, мутри, цигани, по-мръсен плаж ( до колкото 100 метра пясък минават за плаж), повече вятър през зимата, по ниски температути целогодишно, по-далечни и неустроени и не угледни панелни гета, занемарена морска градина, скъпотия ( при равни доходи с Бургас) .... Нещо остана ли!? Варна е мноооого напред но само варненци не го знаят или по скоро само някои одрусани аксаковци... Ха-ха-ха!

    Коментиран от #10, #11

  • 9 математика 2ри клас

    13 13 Отговор
    Първо изречение - 400 кв. м на 1000 жители.
    Второ изречение - всеки варненец има по 2,5 кв. м в мола
    стига ми толкова
  • 10 varna

    30 42 Отговор

    До коментар #8 от "bubblehead":

    Населението на град Бургас към февруари 2011 година е 197 301 души.
    Варна е град в Североизточна България, център на едноименните община и област. В него живее около 5% от населението на страната[1]. Град Варна е на трето място по население в България, като към 1 февруари 2011 година жителите на града са 330 486. Община Варна е втората по големина община в страната с население от 357 126 души. Населението на агломерацията се приближава до 500 000 души.
    не ти ли писна да пишеш глупости бе то бива простотия ама твоето граничи с олигофрения.
  • 11 Николов

    37 30 Отговор

    До коментар #8 от "bubblehead":

    Ти ходи да си "въй-каш" във вашата морска градина и вземи с теб всичките си съграждани, които пребивават във Варна, да не ни оаквате града, че от вас само с извинение лайна бълват, било то и в интернет пространството.
  • 12 Tipchev

    3 25 Отговор
    И аз съм подал за апартаментче в МОЛА:)
    Тая снимка си е доста ретро да отбележа за допълнение!
  • 13 Tipchev

    4 32 Отговор
    В статията не е споменат първия МОЛ на Варна PFOHE MALL /този на снимката:)/ разположен в гр. Варна, на бул. Сливница 201, в непосредствена близост до големия търговски център Mr. Bricolage, Пикадили – Младост, както и до проекта на Феста Холдинг за най-висока сграда в гр. Варна /30 етажна/ с най-големия и единствен балнeологичен център, който ще се
  • 14 bubblehead

    33 20 Отговор
    Знам бе знам ... Варна половин милион , дупките по пътя един милион ... Ха-ха-ха! Това варненската мегаломания , няма аналогия в никoй друг град в cтрaната , дори при софиянци не се среща , при положение че единctвения град в тая държава е София ...знам бе във Варна e най-голямия крокодиларюм на планетата ... ха-ха-ха страшноооо е във Варна, страшно ... То бива инфантилност ама чак токоз! ха-ха-ха !
  • 15 bubblehead

    48 16 Отговор
    В реда на инфантилните напъни на варна лий и като ще си демонстрираме целия локален шовинизъм мога ли и аз да вметна в "дискусията" това
    -----------------------------------------------------------------------------------

    At the turn of 21st c. Burgas was a regional and municipal center, as well as the fourth largest town in Bulgaria, with a population of 229 740 inhabitants. Burgas is rated second among Bulgarian administrative districts in its industrial potential. Over 20,000 companies have been registered here, while unemployed is the lowest in the country - 4,3%.
    Burgas is in important industrial, commercial, transport and tourist center . The largest oil refinery on the Balkans - Lukoil Neftochim EAD - operates from here. The Burgas production palette is richly diverse in colour - fuels and synthetic fibres, ships cables and conductors, railway carriages, fans, construction materials, fish tins, vegetable oils, confectionary, biscuits, knitwear and clothing.
    Burgas has largest port in the country with the only oil terminal south of the Balkan range, with a well-developed railway and road network. The airport boasts the best atmospheric conditions on the Balkan Peninsula and is the only one adapted for receiving supersonic planes. Since 1989 the Duty Free Zone of Burgas has been in operation.
    Burgas in itself is a topurist center, but also a starting point for visiting the Black Sea resort of Sunny Beach. The holiday villages of Elenite and Duni, the museum-towns of Nesebar and Sozopol, the Ropotamo Reserve and the Strandja Nature Park.

    Коментиран от #16

  • 16 varna

    16 88 Отговор

    До коментар #15 от "bubblehead":

    ти демострираш типичния комплекс за малоценост на хората от малкия град.

    Коментиран от #17

  • 17 Bubblehead

    20 8 Отговор

    До коментар #16 от "varna":

    Малък в смисъл с по-малко дупки!? Ха-ха-ха! Щото инак е център на най-голямата област, с най-много индустрия след София, с най-голямото пристанище, с най-модерно летище ,с най-много турисъм ( да не се объркаш Слънчев Бряг хубва-лош е по-голям от цялата останала туристическак индустрия на България взета заедно) ... И колко по-малък мислиш е Бургас от Варна като население 3 пъти, 8 пъти!? Абе морон с морон, поне да беше от Варна ами си един одрусан аксаковски селянин...

    Коментиран от #18

  • 18 varna

    12 25 Отговор

    До коментар #17 от "Bubblehead":

    няколко пъти вече се опитваш да представиш слънчев бряг като квартал на бургас които дефакто е на две туби бензин, или можеби и поморие и несебър и ахелои а защо не и резово, ти маи не можеш да покажеш бургас на картата.
    златни пясъци обаче е отдавна свързан с варна както и слънчев ден и св.константи и елена,а можеби трябва да добавя и албена която е с 10 км. по близко до варна от колкото С.Б. до бургас.
    а да сравняваш златните със сл.бряг е като да сравняваш варна с бургас - дребно провинциалисче такова, а аксаково за твое сведение си е едно много добре уредено градче което също е свързано с варна.

    Коментиран от #19

  • 19 bubblehead

    30 26 Отговор

    До коментар #18 от "varna":

    а аксаково за твое сведение си е едно много добре уредено градче което също е свързано с варна.

    ----------------------------------------------------------------------------------

    За Аксаково съм съгласен... Добро е и ти за това си стопиш там при мама и тати на село нали? Ха-ха-ха!
  • 20 dani

    7 35 Отговор
    facebook
  • 21 Stella Popova

    1 92 Отговор
    Stella Popova -facebook
  • 22 доктор Врабчев

    74 10 Отговор
    VARNA стига с тези семейни реклами .Сега и портрет
    на жена си представяш.Не става мъжки не става.
    Грозновата е и пъпчива.Залей я с твойта
    живителна течност по лицето.Сигурен лек е.
    Иначе си хванал 20 г. кйорпе.Залей ни с нещо
    по качествено или това е 1 за село.Ще отложа
    вечерята,догади ми се.Някои тикви май
    изпушиха от нискокачествена дрога!!!

    Коментиран от #23

  • 23 varna

    32 69 Отговор

    До коментар #22 от "доктор Врабчев":

    на фона на мургавите българи, момичето е като роза сред магарешки будили, само дано се усети по рано и да се махне от кочината и да отиде някаде кадето ще оценят красотата и.

    Коментиран от #24

  • 24 модератор

    117 25 Отговор

    До коментар #23 от "varna":

    Ако излезеш сред хора ще видиш много по-красиви и
    сладки девойки.По-скоро е като водил сред рози.В
    този форум ли е мястото да си лепнеш фейса-ни грим
    ни козметик видяла.Дано поне вътрешно да е красива.
    Нали знаеш че жената е индикатор за качествата на
    мъжа.Защитаваш семити,испанци и друга сволач.А ти
    какъп си и каде виждаш мургави б-ри,освен манго-
    гетата?УМНИТЕ ДЕЙСТВАТ И ПРАВЯТ ПАРИ,А БЕДНИТЕ
    ХЛЕНЧАТ И ПРОПОВЯДВАТ!-английска поговорка

    Коментиран от #25

  • 25 varna

    16 98 Отговор

    До коментар #24 от "модератор":

    ако за теб тя не е карсива значи ти не си излизал на вън.
    а българите по това ги познавам в чужбина, мургави и лошо облечени.

    Коментиран от #26

  • 26 модератор

    83 69 Отговор

    До коментар #25 от "varna":

    Съчувствам ти ако жена ти е грозна.Иначе си доста злобен
    и нахъсен.Не се ли цивилизова там или си остана същия
    прост и завистлив балкански субект.Много си сприхав,от
    много щастие ше да е или от свръх кариеризъм.Не ни
    грозенатрапвай проблема си от огледалото-ясно е че си
    с манго образ и селски комплески.Осмърдя достатъчно
    а с песимизма си антитезите си.Омръзна на всички.
    Форумът е за БЪЛГАРИ,а не за идеолого-политически-
    икономически мутанти!!!

    Коментиран от #27

  • 27 varna

    22 113 Отговор

    До коментар #26 от "модератор":

    аз мисля че злобния си ти как е възможно да казваш за едно момиче което не познаваш, че е грозно което по всики стадарти е красиво,поне доколкото става въпрос за лицето къде ти е възпитанието къде ти културата.
    а аз понеже се цивилизовах затова започнаж да виждам недостатъците на простия и завистлив балкански субек.

    Коментиран от #28

  • 28 м-р

    88 45 Отговор

    До коментар #27 от "varna":

    НА ВКУС И НА ЦВЕТ ТОВАРИШИ НЕТ!Просто ми скапва
    настроението с този иумено-алкохолен поглед.Била
    любителка на алкохола-инфо от профила.Качете снимки
    на секси нрасавици!МЪЖЕ сме,това поне ни обединява.
    Щом е опряла до facebook закъсало го е горката.Поне
    да вдигнем рейшинга на сайта,който варира м/у 3и45
    души на ден.Спокойно не се излагаме пред много хора.