Last news in Fakti

7 Юли, 2011 12:49 3 092 9

Строят български "Бродуей" зад "Интерпред"

  • бродуей-
  • интерпред-
  • софия-
  • рашидов,

След като София е на път да се сдобие с български Лувър, в столицата ще бъде построен и български "Бродуей". Мини-аналог на известната улица ще бъде построена зад "Интерпред". Идеята е да се направи арт градче за млади творци, обясни министърът на културата Вежди Рашидов. За целта се предвижда формациите "Орфей" и "Студио време" да се обединят.

Територията им е огромна. Има сграден фонд и цялата техника е запазена. Така наши таланти ще могат да правят изложби и концерти. Билетите за тях ще са евтини, а арт градчето ще се издържа само, обясни министърът. Ще бъдат построени театрални работилници, киносалон, амфитеатър. Ще има печатница, от която ще могат да се възползват младите поети и писатели. На по-ниски цени ще могат да се правят и записи на песни. В театралното градче ще се представят нови книги, ще има и литературни четения. Идеята е това да стане живо и атрактивно място за младите хора.

Само по себе си то ще бъде уникално, обеща министърът. Вчера той подписа договор за реставрация на архитектурния музей под базиликата "Света София". Обновяването ще се осъществи с европейски пари на стойност 656 хил. лв. Отвън ще има стъклен покрив, под който столичани ще могат да видят подземната археолгия, обясни кметът Йорданка Фандъкова. Министърът и градоначалникът посетиха базиликата, където беше подписан и контрактът за реставрацията на подземния музей. Той може да стане едно от чудесата на света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 историк аналитик

    6 8 Отговор
    Това е добро начинание тъкмо обединените села под
    логото София малко да се просветят и цивилизоват.
    Всичко което е на повече от 150 км от морето е
    провинция!-Хемингуей

    Коментиран от #2, #3, #9

  • 2 алкохолик надомник

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "историк аналитик":

    "Акъл-море,глава-шамандура"
  • 3 Mickey Mauser

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "историк аналитик":

    Явно ти трябва първо да се УбразУваш,пигмей .Първо цитатът ти не е от Хемингуей .Хахаха...
    И второ всички се юрнахте към обединените села ...Изкупихте вехтите панелки и създадохте мекащият "новософииски" диалект.
  • 4 niksaning

    4 2 Отговор
    Браво-аз съм изцяло ЗА!!!Трябва да има такива места и в БГ!!!
  • 5 минаващ

    2 4 Отговор
    Държавата се чуди за какво да харчи парите на хората, вместо да им ги остави на тях. Едно време комунистите копираха безмозъчно съветският модел, сега - американския.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 DrINKO

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "минаващ":

    А ти сещаш ли се, че с този си проект държавата ще даде шанс на много млади хора да си изкарат пари и покажат таланта си???
    Аз съм ЗА!
  • 7 DrINKO

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "минаващ":

    Да не говорим, че става дума за Европейски пари и това не се плаща от данакоплатеца. Ако го няма този проект и тези пари няма да се усвоят от държавата и съответно фирмата изпълнител, подизпълнителите, техните работници, различният бизнес от където ще се купи матерял, декор, плати за проекти и се стигне до хората които ще експлоатират това градче и ще се издържат от там!!!
    В България можем само да критикуваме, не можем да градим!!!
  • 8 Калоян Петров

    8 1 Отговор
    Едно от малките хубави неща, които се случват в България, а вие ми говорите за пари. Те ли са по-важни от културното развитие на България ? Според мен място за 2 мнения тук няма. Колкото по-скоро го построят, толкова по-добре. Съдейки по някои от коментарите точно от това имаме нужда.
  • 9 Ясен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "историк аналитик":

    Ех не ти е лесно на тебе, да си просто провинциалист. Апропо, Варна и Бургас също са обединени села, смятащи се за градове. За големи граждани ли смяташ индивидите населяващи гетата Меден Рудник и Чайка, бивши села?