12 Юли, 2011 09:22 9 937 16

Купуваш паркомясто - 15 000 евро на вятъра

  • гараж-
  • паркомясто-
  • покупка-
  • закон-
  • герб

Продажбата на паркоместа е незаконосъобразна. Това предупредиха депутати от ГЕРБ, които са се заели да обмислят как да се регламентира нормативно този проблем. Много често срещаме оферти за продажба на жилища заедно с паркоместа, за които се калкулира цена. Терминът “паркомясто” обаче не съществува в законодателството ни, затова не може да бъде продавано, коментира Емил Радев от ГЕРБ. Той обясни, че нито една агенция или строител не продава реално място за паркиране. Вариантите били два - или се продава право на ползване върху част от терена, обособено като паркомясто с граници, или се продават идеални части от терена или подземния паркинг, но без ясно обособено право на собственост върху съответното място. Правото на ползване обаче е непрехвърлимо право, защото е вещно и не носи автоматично собственост, обясни Радев. Така след години, когато даден собственик на апартамент реши да го продаде, той не може да продаде заедно с него своето паркомясто, независимо че то е записано в нотариалния му акт и той е платил за него.

Когато пък са продадени идеални части от терена за паркомясто, те не вървят с точно очертано такова, защото не фигурират в кадастъра. Така собственикът трябва да си плати допълнително и за право на ползване върху закупената вече от него идеална част, за да очертае точно мястото за своята кола. Но то отново не фигурира в кадастъра и не може да се продаде, коментира Радев.

Вървят между 5000 и 15 000 евро


Средно 10 000 евро е цената на подземните паркоместа, които се продават в София, показва справка в специализираните сайтове за имоти. По данни на брокерите те вървят между 5000 и 15 000 евро в зависимост от местоположението на сградата и търсенето в района. Оферти за продажба на самостоятелни паркоместа обаче са по-малко в сравнение с тези за гаражи или гаражни клетки. Тези, предлагани само като паркоместа, обикновено са в нови сгради в квартали, където строителният бум бе най-силен. Не всички бяха продадени заедно с апартаментите и останаха на свободния пазар.

Сделки само с подземни паркоместа се сключват по-трудно заради неяснотите за статута им, казват брокерите и строителите. С надземни пък въобще няма. Такива не се и оферират вече, макар в строителния бум някои предприемачи да бяха предвидили да продават свободните площи около сградите за "настаняване" на коли. Според специалистите никъде в нормативната база не съществува обект "надземно паркомясто".

Техните наблюдения показват, че някои нотариуси отказват да подпишатдоговор за покупка на подземно паркомясто, защото са на мнение, че то не може да се продава самостоятелно. Изходът бил да се купи или съответно продаде заедно с апартамента, за да се води негова прилежаща част, както е случаят с мазетата. Те не са самостоятелни единици, които се купуват или продават отделно. И мазетата, и паркоместата не разполагат с ясни граници и кадастрални схеми, казват експертите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аха

    14 0 Отговор
    този въпрос съм го повдигал пред нотариуси нееднократно и съм получавал различни отговори, от които най - забавния: "ами, след като банките го приемат за редно, и аз ...."
  • 2 AL

    2 8 Отговор
    I za kvo trqq da kupuvam parkomqsto za da si parkiram na selo pred kustata. Ili pak v porednata tupa statiq se govori samo za podludenata ot selqci Sofiq.
  • 3 Кочо

    10 4 Отговор
    Едно уточнение: Агенциите не продават а посредничат при продажбата, продават обикновено собственици или инвеститори. Няма как агенциите да са отговорни за пропуските на юристите и законодателите.
  • 4 пп

    8 0 Отговор
    Купуваш паркомясто - 15 000 евро на вятъра,то де да беше само паркомясто,то и със доста апартаменти се указа същата работа
  • 5 селския идиот

    2 2 Отговор
    "Купуваш паркомясто - 15 000 евро на вятъра"

    Само да му знаех името на тоя "вятър"...
  • 6 софия

    82 0 Отговор
    Парко-местата са като путко-местата!
    Ползваме ги безплатно,когато "собствениците" си отидат на село през празниците.
    Тогава и ние празнуваме!
    ХА,ХА,ХА..
  • 7 Crux

    4 0 Отговор
    Точно така е. По юридическите форуми тая тема се дъвче с години. Никой няма право да ти продава паркомясто, още повече в надземен паркинг. За подземните не съм много убеден, но май и там важи същото. Да купиш паркомясто означава да купиш идеална част от земята, обособена като паркомясто. В никой нотариален акт не пише нищо подобно.
  • 8 ZZ

    4 0 Отговор
    Продажбата на паркоместата е най-чистата далавера на инвеститорите.Първо получават ПАРЦЕЛА с отстъпено право на строеж от собствениците срещу задължението да ги обезщетят с определен процент /няколко апартамента/,а след това ГО продават под формата на паркоместа.
  • 9 ALEKS

    3 2 Отговор
    Един подземен паркинг излиза изключително скъпо, особено в парцели с високи подпочвени води, каквито са масово в района на София. Аз построих подобен подземен паркинг, който ми излезе точно 350 Евро/кв.м. Сега продавам паркоместата по 150Евро/кв.м. и пак трудно се продават, защото района не е централен и хората купуват апартаменти без паркоместа. Загубите от подземието трябва да се компенсират от надземното РЗП.. Като се приспадне обезщетението за собственика на парцела (27-30%), излиза че за да се изкара някой лев печалба, трябва да се ползват евтини материали..или изобщо да не се прави подземен паркинг..Иначе съм против да се продавам надземни паркоместа, които не струват нищо на инвеститора за да ги направи...
  • 10 stroitel

    1 5 Отговор
    Кажете ми къде дават сирене без пари да ходя да натоваря един тир. Ще ви информирам, че 1/2 от цената на грубия строеж на 5 етажна сграда е в сутерена.Как да подарявам, като дори пазарната цена е по-малка от себестойността на паркомястото. Защо да правя гаражи по задължение от закона и да има друг закон, който да ми забранява да ги продавам.
  • 11 stroitel 2

    0 3 Отговор
    Някой от по високо из..ра едно л..но и т.нар. медии се надпреварват кой да го лапне докато е топло и си го предават от уста на уста без много да му мислят каква му е хранителната стойност, като гларуси биещи се за топла баница.
    Голяма работа, голямо нещо, някой открил топлата вода. Я се разходете да видите има ли нотариус, който да ви откаже такава сделка - всички с леко прискърбие заявяват - "ами да така е, но няма как, мое да изповядаме сделката, всички така правят"
    - законът е некадърно написан (като много други) и трябва да се коригира, а не да се спира продажбата на паркоместа.
    Колко наперени адвокати се явяват да обясняват, "ама не може, тралала" и накрая си купуват по 2 паркоместа. Оправете закона - не тиражирайте сензации.
    Както казаха колегите цената за грубия строеж за сутерена всичко е Х2 - труд, бетон, желязо - няма как да се подарява ???
    На който не му харесва - да спира на улицата - грешката е в закона.
    На наивниците, които си мислят, че ако не могат да се продават, ще се подаряват ще кажа, че много са се объркали.
    Моята прогноза е, че след няколко месеца ще има поправка в закона и паркоместата ще се продават напълно законно, защото интересите са в тази посока и на продавачи и на купувачи.

    Коментиран от #13

  • 12 Пазар

    3 0 Отговор
    Снимката е жестока! Чиста илюстрация на булгаристанското ново строителство.
  • 13 Ха-ха-хахххх

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "stroitel 2":

    Абе, путьо, ти и тоя под тебе писалия, щом закона не го позволява, значи няма какво да се правиш на духовит. То бива наглеене, ама това вашето е само за отстрел.
    Така нареченото парко място обикновено е продадено един път на всички собственици като идеални части от земята под блока, а после втори път се опитвате на балъците, незакупили си от подземни и надземни гаражи да вземете за същите идеални части ОТНОВО пари. Е вече НЕ СТАВА!!! Хората се усетиха, както се усетиха с печалбите ви от по 300 - 800% процента при строежа. Край на бързото забогатяване на всеки сульо и пульо, поне това е ползата от кризата за нас. А закона щом те ЗАДЪЛЖАВА да построиш съответния брой места за паркиране, ще го направиш иначе просто си намери друг бизнес, продавай вестници по кръстовищата например. А ако не си ги обособил като гаражи, които с основание можеш да продаваш на хората отделно и с нотариален акт и то съвсем законно, а си се изхитрил да опиташ незастроените идеални части да шитнеш втори път - е НЯМА КА ДА СТАНЕ, НАГЛЕЦО, както и да променят закона пък за да ти узаконят далаверката незаконна.
    Както много добре е описано горе в статията, тия ИЗМАМНИЦИ, инвеститорите и строителчетата, се опитват по два начина да заобиколят закона:
    - като обособят вещно право на ползване на очертан съвсем незаконно терен от общите части, което обаче е непродаваемо нито отзелно, нито заедно с апартамента в съответната сграда.
    - като продадат втори път идеалните части от двора, които имат право да ползват всички, закупули си идеални части от земята, върху която е построена сградата. Но тук по никакъв начин не можеш да кажеш точно къде са твоите идеални части, макар и продадени ти втори път.
    Така че всеки, който си е купил така нареченото парко място, не само, че е преебан да плати за нищо от долните двама и другите като тях нагли изроди, ами и после, ако има достатъчно интелигентни и с нужното образование или познати с такова съседи, може да се наложи да плаща и неустойки за незаконно обсебване на идеални части, ако е направил глупостта по някакъв начин да ограничи достъпа до определена част от мястото, по закон можещо да се ползва свободно от всички, със закупени идеални части още в началото ведно с жилището си.
    Всеки, който се двуоми, може да се посъветва с адвокат, доколко законно може да си купи този въздух, доколко законно може да го ползва и ограничава други да не го ползват и доколко законно може да го продава.
    А това, че има нотариуси, които са склонни да извършват такива сделки, ни най.малко не ги узаконява и не ги прави неуборими в съда. Не бъркайте лакомията на нотариусите с узаконяването на такава продажба, която не може да вписана в никакви регистри, просто защото законово не съществува.
  • 14 investitor

    0 1 Отговор
    Така като гледам по-надолу отново са пуснали интернета в лудницата.
    Само искам да кажа на заблудените, че паркоместата и да не се продават, отново ще се плащат, ще бъдат калкулирани в цената на апартамента - няма как нещо, чието осигуряване струва пари, да се дава безплатно.
    Други големи заблуди, на които голям брой хора често се поддават:
    1. инвеститорите щели да си събарят сами хотелите по черноморието
    2. цените на имотите в големите градове щели да станат 150-200 евро на квадрат
    3. съществуването на Дядо Мраз / Дядо Коледа
    4. инвеститорите щели да си намалят печалбата на 10% - няма, ще излязат от бизнеса, но никой няма да се занимава с толкова времеемко и изтискващо нещо в продължение на година, а понякога и повече (благодарение на родните институции) за 20-30, а някои дори за 50-100 хил. печалба (зависи от проекта)- и тогава като остане сектора с малко участници, което тече като процес в момента, тогава мислете ... сектор с по-малко участници = ???
    А от друга страна, щом сте решили да чакате някой да ви подари нещо, чакайте си, на никой не пречите ...

    Коментиран от #15

  • 15 Ха-ха-хахххх

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "investitor":

    Наистина са пуснали нета у вас, няма спор, щом вече и ти успя да се включиш.
    Това дали ще се плащат парко местата ВТОРИ ПЪТ вече е доста спорно, щото и тия от село, дето са продали няколко ниви и пазаруват имоти свършиха. А друг няма как да измамите вече.
    А такива тъпаци като теб могат да пробват не 20, ами 2000% да си калкулират печалба в цената на апартамента, ама ще трябва да си го продават един на друг или при врътките може да вкл и някой тъпак и селки хитряга от брокерското съсловие. И всичкото това няколко месеца, докато почука чичкото съдия изпълнител и каже - това имотче вече е запорирано малко. А цените в най-големия град в БГ вече стигат 500 и под тази цена, нищо че допреди 2-3г мечтаехте за мин цени от 3000 еврака на квадратче мизерни газобетонки с песок от Турция.
    А от друга страна, ние можем спокойно да си чакаме, има ново строителство, купено за инвестиция, купено със заеми и сега не можещи да се обслужват, има и ЕПК, има и нови панелки, за по-бедните има и стари такива, така че ти си чакай, не ни пречиш, само не дращи тук, че от злобното ти дихание човек от далече може да се задуши.
    То и преди продаваха такива тъпаци като теб още на зелено на цени над 1200 евро, ама я пробвай сега да продадеш каквото и да е на мноооого по-ниска цена на зелено да те видя?!?!
  • 16 investitor

    0 1 Отговор
    Може да не се притесняваш, продажби има достатъчно, кредити няма, който си е направил сметката както трябва и не си е купувал коли за по 150 хил. на лизинг по време на бума му държи края и не се притеснява от "чичко съдия-изпълнител", продажбите си вървят, а кучетата си лаят, както винаги е било.
    Отново казвам, който е решил да чака, да чака, на никого не пречи.
    Печалбата не се калкулира, а се реализира, ако мога и 2000% ще реализирам - това е цел (макар и не самоцел) на стопанската организация - ПЕЧАЛБА.
    Предлагам недоволните да направят един холдинг и да бачкате без печалба, ей така благотворително, събирате пари, строите и после продавате на себестойност, а ако сте истински алтруисти, може и под себестойност.

    И все пак в тази насока, на мен лично много по-забавна ми е хипотезата как собствениците на големите хотели сами щели да си ги събарят, защото били празни (виж ако са незаконни е друг въпроса, да не ги бъркаме двете хипотези).

    Така е скъпи хора, има доста несправедливи неща в нашето общество, но не може да ги решим със злоба, завист и агресия или като просто бутнем прът в колелата на някой, който е отишъл малко по-далече от нас (защото ние си мислим, че е направил кой знае какво).