Last news in Fakti

26 Август, 2011 00:00 2 040 9

Младите американци не искат собствен дом

  • младежи-
  • сащ-
  • криза-
  • кредит-
  • жилище

Увеличава се делът на младите американци, които не могат или не иска да притежават собствен имот. Последствията от подобна тенденция са две – увеличава се броят на т.нар. „вечни” наематели и се стимулира строителството на нови жилища.

Висок процент от нежелаещите да влагат парите си в имоти са хора, които вече са били собственици, не са успели да обслужват кредитите си и са загубили домовете си. Друга част от анкетираните гледат на придобиването на имот като на скъпа и рискована инвестиция, макар че финансово биха могли да си го позволят.

През 2011 г. броят на собствениците на имоти в САЩ спадна до най-ниското си ниво за последните четири години. Паралелно с това се наблюдава ръст в броя на наемателите. През 1998 г. техният дял е бил 31.6%. Днес е 33.6% и продължава да се расте. За тези 12 години на пазара са се появили 3 млн. нови наематели и се очаква до 2015 г. техният брой да нарасне с още толкова.

В момента почти 38 млн. американци живеят под наем. Експерти отчитат няколко тенденции в този сегмент на пазара.

1. От октомври 2009 г. темповете на жилищното строителство са се увеличили със 115%. И въпреки, че броят на новопостроените жилища остава на нива отпреди кризата, количеството на получените разрешителни за строеж (основен индикатор за състоянието на жилищния сегмент) през март достигна най-високото си ниво за последните две години.

2. До началото на кризата САЩ годишна са се изграждали по 250 000 жилищни единици. През 2010-а те са били едва 54 000 броя. Подобни данни се очакват и за 2011 г. Едва през 2012-а може да има двойно увеличение на количеството нови жилища. По данни на изследователската компания CoStar Group още 250 000 квартири ще бъдат построени през 2013-2014 г.

3. Интересът на наемателите е постоянен, което увеличава наемните нива. За периода 2009-2010 г. те са нараснали средно с 4.1%. Това обаче няма да намали интензивността на търсене. За младите хора притежаването на собствен дом не е толкова важно, както за техните предшественици и много от тях предпочитат да бъдат с години наематели.

4. Ръстът в наемните нива дава възможност на строителните компании да се развиват, изграждайки малки апартаменти с цел отдаването им под наем. Не че не се строят семейни къщи, подобни на тези, които сме свикнали да гледаме по филмите, но техният брой вече е много малък.

5. До началото на кризата месечните вноски по ипотечните кредити бяха по-евтини в сравнение с наема. По данни на Moody’s Analitics, преди десет години покупката чрез кредит е била по-изгодна от наема в 54 големи града в САЩ. Днес тенденциите са обърнати. В 72% от големите щатски мегаполиси е по-евтино да се живее под наем.

„Покупката на имот с цел съхранение на богатството не е добра идея, особено днес – когато цените на жилищата продължават да падат” е мнението на Джон Макилуейн, старши научен сътрудник в Urban Land Institute. Според него, самият факт, че притежаваш дом консолидираше обществото и беше представа за „Американската мечта”. През последните две-три години се видя, че много млади хора не са готови да понесат отговорността да изплащат с години мечтата на своите родители.

За периода 1940-2007 г. цените на жилищата в САЩ са се увеличавали средно с 5% на година, като тук е включен и процентът инфлация. За последните четири години средната цена на жилище е спаднала с 37%, до 57 500 USD и достигна най-ниското си ниво от 2002 г. насам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вундершлафен

    25 12 Отговор
    Да не забравяме че тези които изплащат ипотека също са под наем само дето плащат повече и немогат да сменят квартирата.А пък като се замисля не сме ли всички под наем,рано или късно всички ще отидем във вечните ловни полета така че собственоста не е ли само една илюзия.Колко ободрително а.
  • 2 6666

    19 9 Отговор
    Преди около три или четири години излезе една статия в която някакъв банкер или брокер,се мъчеше да ни убеждава с някакви подобни изчисления,че да теглиш кредит и да си купиш магазин,било по изгодно отколкото да плащаш наем.Не го взех насериозно,защото си имам своя теория...Защото ако си под наем и прихода не покрива разхода с оставаща печалба-прекратяваш наемните си взаимоотношения и си тръгваш,но ако си го купил и не върви, какво ще направиш.А банката въобще не се интересува.Чака си месечната вноска и ... толкова.

    Коментиран от #5

  • 3 Bossman

    16 8 Отговор
    Придобиването на имот е необходимост.Смятам така,защото е по-добре да живееш на свое отколкото да плащаш наем и никога този имот да не е твой.А все пак наема си е разход.Плащането на ипотека все пак те прави някога собственик.Американците си ги знаем все се мислят за много умни ама видяхме колко разбират от икономика.
  • 4 трезво мислещ

    16 7 Отговор
    Нали трябва малко и да се живее,как ще живеете и ще си изпълнявате прищевките ако цял живот сте роби на банките.Явно зомбитата им се е вляло малко кръв и са се върнали от света на мъртъвците в реалния живот,където човек има малко нужда да се чувства и човек а пак повтарям не роб.

    Коментиран от #6

  • 5 7,62

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "6666":

    ...и само да закъсаш малко и звънят на чси и кредита става съдебен...По-добре под наем,отколкото да си имаш взимане даване с чси.
  • 6 6666

    9 7 Отговор

    До коментар #4 от "трезво мислещ":

    Много точно казано.Поздравления.
  • 7 varna

    17 5 Отговор
    няма нищо лошо в това да притежаваш имот, даже е много хубаво, въпросът е там, че докато на запад ако двама души се хванат здраво ще спестят за 5-6 години пари да си го купят без кредит, докато в българия и три живота няма да ти стигнат.
  • 8 младите американци.........

    7 0 Отговор
    ..........имат нужда само от трева.
  • 9 bubblehead

    1 0 Отговор
    Младите американци ... разбирай младите българи... Мда... Да ама не. Няма никаква прилика между България и САЩ и никакви намеци, подмятания , инсинуации ( ха-ха-ха каква дума знам) и намигвания с ляво око не са на място. На младите американци случая е такъв че имат избор между $2000 наем ( там където младите искат да живеят в центровете на големите градове ) или $2500 ипотека. (Само на село и посредата на пустинята е евтиния.) Два еднакво лоши избора. Това че младите американци не искат да купуват няма нищо общо със нашенското тъпоглаво "няма да купуваме каквото и да ми разправяш" а си е съзнателен избор до колкото има добър избор между $2000 наем и $2500 ипотека (при $2500 заплата). Това не е София със средна официална заплата от 1000 лева и наем за двустаен в Младост за 300 лева (които се плаща в общия случаи от две заплати)... отново нищо общо между младите американсти и младите българи. На края на всеки балон на дъното му се появява нещо като мода да се живее под наем, но не съвсем и не трае дълго само докато тръгне следващия балон и тогава се сещат и стари и млади че дългосрочния trend е нагоре и ако не се метнеш на тоя влак следващия идва с двойни цени на билетчетата... Инак младите винаги предпочитат под наем в центъра на града защото са мобилни и близо до работата - ха под наем, ха при мама и тете когато останат без работа... но когато се оженят и имат деца всеки бяга към събурбаните където престъпноста е по-ниска ( много сериозен фактор в САЩ) и училищата са по-добри( училищата в САЩ са от една страна като в Кения от друга като в Швейцaрия) и гледа да си купи собствена картонена кутия за да е пълна идилията а в България си повтарят зомбите как младите американци обичат да живеят под наем и така си остаряват...