29 Август, 2011 00:00 6 358 38

Грешки при продажба на имот

  • съвети-
  • покупка-
  • имот-
  • грешка

Продажбата на имот, особено в настоящия труден пазар на имоти, доминиран от купувачите, не е лека задача. И докато има хора, които са в позиция да изчакат да продават в по-добър момента за тях и при по-добри цени, на други им се налага да продават поради най-различни причини (дали поради това, че се местят, или нямат възможност да си плащат ипотечния кредит и т.н.)

Ето някои грешки, които желаещите да продават могат да избягнат, според финансовото издание Investopdia.com.

1. Слагате неподходяща цена с идеята, че ще я намалите

Това е може би една от най-сериозните грешки на продавачите, особено ако искат спешно да продадат имота си. Проблемът идва от това, че ако един имот е с цена над пазарната за съответния град и квартал, или значително над офертите в района, това ще демотивира тотално купувачите и никой няма да иска дори да го погледне. Застояването на един имот също се гледа с лошо око, особено при последващо понижение в цената.

Мотивираните купувачи би трябвало да търсят възможно най-пазарна цена, с минимална надценка, която да покрие потенциалното искане на купувача за сваляне. А такова в настоящия момент почти е сигурно, че ще има.

2. Емоционално обвързан сте

Трябва да сте подготвен, че когато пуснете имота си за продажба, ще идват на огледи всякакви хора. Много от тях ще критикуват, ще искат да отварят шкафове и гардероби, ще правят забележки. Това не бива да ви изнервя. Ако за вас имота е нещо повече от четири стени, не забравяйте, че за купувача това е просто предмет на потенциална покупко-продажба. Пресилени изказвания, или заяждания с потенциалните купувачи няма да ви помогнат да продадете имота си по-бързо.

3. Не прибягвате до услугите на агент

Продажбата на имот е изключително трудоемко и времеемко начинание. В тази насока, както и при положение, че бихте имали много по-голям достъп до потенциални купувачи, ако ползвате услугите на агент, може би е добре да се замислите да наемете такъв. Той освен, че ще се грижи за потенциалните огледи може много добре да ви ориентира и за пазарните цени, ако имате нереално високи очаквания.

Все пак не забравяйте, че агентът е заинтересован от продажба на имота, предвид, че ще вземе комисионната си само при евентуалната му продажба.

4. Смятате в цената реалната стойност на всички направени от вас подобрения

В процеса на годините най-вероятно сте си пригодили имота максимално да отговаря на вашите изисквания. Това най-вероятно ви е струвало пари. Трябва да имате в предвид обаче, че апартамента ви може да не отговаря на изискванията на потенциалния купувач и той да смята, че ще трябва да инвестира за да го реорганизира напълно, включително и да махне някои от смятаните от вас подобрения. В тази насока не би било разумно да включвате в цената средствата, за подобрения, които сте направили с годините, или най-малкото да ги амортизирате значително за изминалото време и при съгласие от купувача.

5. Очаквате да получите цената, която сте обявили

Освен, ако цената ви не е най-ниската на пазара, едва ли купувача няма да иска отстъпка. Такава отстъпка може да ви бъде поискана дори и да сте на нива при най-ниските цени, само защото купувачът може да си го позволи, или защото той е доминантната страна в момента.

В тази насока почти е сигурно, че ще продадете жилището си най-вероятно за по-малко, отколкото сте го обявили. Липсата на склонност за отстъпки може да направи един имот непродаваем.

6. Продавате през зимата

За хората, които не са притиснати е по-добре да не продават през зимата. На фона на относително слабото търсене и значителното предлагане в момента, поради кризата, зимата прави нещата още по-сложни.

7. Не пускате снимки, или пускате лошо направени такива

Все повече хора търсят имотите онлайн. Освен оферираната цена другото, което би привлякло вниманието им и повишило интереса им, това са направени снимки от жилището. Понякога обаче, е много по-добре да нямате снимки, отколкото да имате лошо направени такива, или неподходящо подбрани. Много по-добре е да платите на професионален фотограф, отколкото вие да снимате. Това е една инвестиция, която си струва да направите, за да продадете по-бързо жилището си.

8. Опитвате се да замаскирате сериозни проблеми


Бъдете сигурни, че сериозните купувачи ще огледат имота ви отвсякъде. Да се опитвате да замаскирате нещо е равносилно на опит за измама, което със сигурност би отблъснало всеки сериозен купувач открил дефекта. Много по-добре е да споделите проблемите и недостатъците на имота си. Честността се оценява много по-високо от това купувачите да смятат, че се опитвате да ги излъжете.

9. Не подготвяте апартамента си за продажба

Преди да пуснете потенциалните купувачи на оглед, трябва да сте положили известни усилия, за да приведете имота в подходящ и добър търговски вид. Никой няма да купи нещо, което изглежда занемарено и се предлага в лош вид.

10. Подписвате договор с кандидат, който не е подсигурил финансиране

Напълно резонно е човекът, с който подписвате предварителен договор за продажба на имота да има писмо за предварително одобрение за кредит, ако ще го купува с такъв. В противен случай рискувате да откажете други потенциални купувачи в полза на някой, който няма да успее да намери финансиране на покупката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вундершлафен

    24 7 Отговор
    Статията е чудесна,браво.
  • 2 INN

    20 13 Отговор
    Агентите познавали пазара.Можеби е така когато има такъв.
    С оглед на това че агентите първо договарът възнаграждението си без да знааят имота какво представлява говори за тяхната некомпетентност.
  • 3 софия

    35 22 Отговор
    Грешки при покупка на имот
    Ето някои грешки, които желаещите да купуват могат да избягнат:
    1.Теглят кредит от банка без да разполагат с готови пари.
    2.Желаят да купят каквото им харесва,а не което им е по възможностите.
    3.Четат коментарите на тиквеници като вундершлафен,varna други такива,които твърдят че цените ще падат безкрайно.
    4.Членуват в клуб "200евро" ,което води единственно към Ботунец.
    5.ГОЛЯМА ГРЕШКА:Харесали са имот който могат да си позволят,но не купуват с надеждата цената да падне.
    6.МНОГО ГОЛЯМА ГРЕШКА:Очакват ,че ще си купят каквото искат за парите с които разполагат.
    7.НАЙ-ГОЛЯМА ГРЕШКА:Държат си парите на влог в банка,живеят мизерно на квартира и си мислят че са много хитри.
    8.ОПАСНА ЗА ЗДРАВЕТО ГРЕШКА/могат да бъдат бити и е..ни/:Отиват на оглед,държат се като милионерчета и правят предложение за цена с 50% по-ниска от обявената.
    9.Не са наясно колко може да струва един основен ремонт на жилище и колко време може да продължи.
    10.Абсолютно са убедени,че да купят панелно жилище е срамно и неизгодно,а да живеят години под наем в такова жилище е напълно нормално.

    Коментиран от #6, #14

  • 4 точка 3

    20 4 Отговор
    Най ме кефи точка 3 . Заглавието и е "Не прибягвайте до услугите на агент" а по долу пише как било по добре да наемем такъв. Ако авторът на статията бе прочел поне един път творбата си след като я е написал със сигурност щеше да открие грешката си, но уви. Пише и публикува без да чете....еее

    Коментиран от #5

  • 5 софия

    22 6 Отговор

    До коментар #4 от "точка 3":

    Има един виц дето се казва:"Чукча писател, не читател!"
  • 6 varna

    18 12 Отговор

    До коментар #3 от "софия":

    сгрешили при покупката на имот;
    всички които послушаха съветите на такива като софийската баница, на който още му миришат цървулите които остави на автогарата в софия и стана семи-софиянец.
    а той иначе е от радомирските села както сте разбрали от селския му акцент, имот няма, ама много ги разбира защото е бил арматурист в строителни воиски.

    Коментиран от #7

  • 7 софия

    12 9 Отговор

    До коментар #6 от "varna":

    Чукча писател
  • 8 Бивш брокер

    34 10 Отговор
    Статията е доста точна. Всички в този бизнес знаят, че след месец - два цените ще паднат още 5-10 процента през есенно-зимния период. Колкото до хората, които изчаквали за по-добър момент да продават - няма как да стане. Дори и цените да спрат да падат, никой разумен човек не очаква повишение от 70 - 80%, а толкова е необходимо да компенсираш 45% спад плюс 25% инфлация за 3 години. За пропуснати ползи изобщо не говорим, макар че трябва да си много тъп да не разбираш, че дори и най-обикновен депозит щеше да ти даде допълнителни 15-20%. Изобщо, който не излезе от този бизнес на време е пълен мазохист.

    Коментиран от #9

  • 9 брокер

    10 18 Отговор

    До коментар #8 от "Бивш брокер":

    Като чета какво си написал не се учудвам че си бивш брокер.
    Вземи отвори магазинче за цигари и алкохол и не се напъвай с прогнози.
  • 10 Ал

    17 7 Отговор
    Edin imot kolkoto pove4e sedi tolkova po zle stava. Po dobre gi davaite sega za po 10000 euro tiq apartament4eta kirliva zastoto sled 10 godini i 5000 nemoete im zemete.
  • 11 GNH

    11 16 Отговор
    Дрън,дрън,дрън
    1.Теглят кредит от банка без да разполагат с готови пари. .
    ..........................................................
    Че за какво са им готови пари-имат ли стабилни доходи,направят ли си сметката добре,че могат да плащат продължителен период(5,10,15,20,25,30 години)вноските по кредита какъв е проблема-А ако го закъсат тотално имат какво да продадат-Така,че какъв е проблема в липсата на готовите пари
    2.Желаят да купят каквото им харесва,а не което им е по възможностите.
    .................................................
    Тука си абсолютно прав

    3.Четат коментарите на тиквеници като вундершлафен,varna други такива,които твърдят че цените ще падат безкрайно.
    ........................................................
    ако искаш да разбереш даден въпрос/тема ти четеш коренно противоречиви мнения-от пълно възхваляване до пълно отрицание ако искаш да достигнеш до обективността-ако четеш и възприемаш само това което ти е удобно/искаш да чуеш ти няма ад можеш да асимилираш добре и обобщиш информацията.а ,често едни аноминмици могат да имат много по прагматично мислене от най известните/уважаваните в обществото.

    4.Членуват в клуб "200евро" ,което води единственно към Ботунец.
    ......................................................
    Какъв е проблема на клуб 200 евро-цената 200 евро е актуална и ще бъде актуална на някой местна,но зависи къде-
    1)Ако очакваш ,че в лозенец в най газарската част ще бъде 200 евро-то това е повече от несериозно при сегашната обстановка
    2)Цена 200 евро в малките градчета- враца,монтана,Габраво,Разград..................при продължаващата демографска криза и липса на инвестиции в тези райони цената 200 евро е повече от актуална.
    И стига това софия,софия-сайта е за цените на имотите в БЪЛГАРИЯ,а не само в София.

    5.ГОЛЯМА ГРЕШКА:Харесали са имот който могат да си позволят,но не купуват с надеждата цената да падне.
    ........................................................
    Ако са си направили правилно сметката защо да са на загуба-харесват си апартамент в гео милев през 2008 г-могат да си го позволят-изчакват 3 години(2011 г) и цента му пада с между 35 и 50 %-че те са на голяма длавера,а наемите ,които са платили през този период за нищожни в сравнение с близо половината по ниска цена.

    6.МНОГО ГОЛЯМА ГРЕШКА:Очакват ,че ще си купят каквото искат за парите с които разполагат.
    ..........................................
    Всичко зависи в какво разполагат-разполагат ли с поне 50 хил евро в брой могат да си купят във почти всяка част на софия с нужната договорка и преговаряне .

    7.НАЙ-ГОЛЯМА ГРЕШКА:Държат си парите на влог в банка,живеят мизерно на квартира и си мислят че са много хитри.
    ....................................................
    Че защо да е голяма грешка-ако ги държиш 20-30 години да,но ако в началото на кризата(от 2008) до сега ги държиш ще можеш да си купиш с поне 40 % по евтино жилище-даже е доста умно.Огромна грешка ще бъде ако използваш рези пари за екскурзии,скъпи автомобили,почивки,дискотеки..............защото накрая ще имаш едно нищо.

    8.ОПАСНА ЗА ЗДРАВЕТО ГРЕШКА/могат да бъдат бити и е..ни/:Отиват на оглед,държат се като милионерчета и правят предложение за цена с 50% по-ниска от обявената.
    ........................................................
    Мухаха-нали за това се нарича бизнес и договорка-ако иска може и 70 % може да предложи-затова се нарича договорка и бизнес-по тази логика автоматично да предложи с 50 % по висока стойност за да компенсира срива от 2008г,и още с 50 % за да се почувства пич мухахааааааааааа.Силата е този който има парите(това няма значение за какъв бизнес става дума)-покажеш ли му ги ,затънал ли е в заеми,банки,кредитори и с 70 % по ниски цени можеш да го имаш-всичко е договорка и не всеки може да чака 8-9 месеца докато евентуално му с епродаде жилището(някой чакат от 2008 до сега).Именно от това зависи дали едно жилище е изгодно-цената-можеш да купиш и най хубавото жилище ,в най хубавия квартал з а нереална сума и за да ги избиеш ще ти трябват стотици години и се набутваш,можеш и да купиш жилище в най приебания квартал ,но з а страхотна цена и за нула време да му избиеш парите-всичко зависи от цената.

    9.Не са наясно колко може да струва един основен ремонт на жилище и колко време може да продължи.
    .............................................
    Тука си прав

    10.Абсолютно са убедени,че да купят панелно жилище е срамно и неизгодно,а да живеят години под наем в такова жилище е напълно нормално.

    ........................................................
    Глупости-панела няма живот и какво ще правят след това-още повече ,че пазара е толкова преебан,че панелите и новите жилища често имат еднаква стойност(или разлика в 10 %),което е повече от смешно.Закупуване на панел няма абсолютно никакъв смисъл-още повече ,че ако не ги кефи винаги могат да се изнесат ,а с ипотечен кредит забрави.

    Няма изгодно,неизгодно жилище-всичко зависи от цената(в 95 % от случаите)

    Коментиран от #13

  • 12 Бръмбър

    6 3 Отговор
    Не е "Не прибягвайте", а "Не прибягвате", има известна разлика. Ако са го поправили след вашия коментар, моля извинете.

    Коментиран от #26

  • 13 varna

    14 14 Отговор

    До коментар #11 от "GNH":

    много внимание си отделил да анализираш мнението на един арматурист.
    този му коментар е най дългия от както е в форума, и показва състоянието на един изнервен до краен предел продавач на панел в лулин 19.
    как да му обясниш, че никой няма да го купи може би ако се зазида вътре след време да струва нещо, като гробница с мумия която преди смъртта си не е притежавала мозък.

    Коментиран от #20

  • 14 AXXX

    13 18 Отговор

    До коментар #3 от "софия":

    Тиквениците, ако нямате принтер, препишете си тези десет точки от София №3 на ръка, и си ги сложете на видно място - ще ви потрябват скоро, като ви тресне екзистенциалният въпрос „защо така-а-а-а?!”

    „Грешката при продажба на имот” е да се продава имотът СЕГА.
  • 15 софия

    1 13 Отговор
    Дрън,дрън,дрън.. та пляс

    1."Че за какво са им готови пари-имат ли стабилни доходи,направят ли си сметката добре,че могат да плащат продължителен период(5,10,15,20,25,30 години)вноските по кредита какъв е проблема-А ако го закъсат тотално имат какво да продадат-Така,че какъв е проблема в липсата на готовите пари"
    ..........................................................
    Само за протокола-ти на Марс ли живееш?

    2."Тука си абсолютно прав "
    ...........................................................
    И не само тука..

    3"ако искаш да разбереш даден въпрос/тема ти четеш коренно противоречиви мнения-от пълно възхваляване до пълно отрицание ако искаш да достигнеш до обективността-ако четеш и възприемаш само това което ти е удобно/искаш да чуеш ти няма ад можеш да асимилираш добре и обобщиш информацията.а ,често едни аноминмици могат да имат много по прагматично мислене от най известните/уважаваните в обществото."
    ..........................................................
    Тука пък ти си абсолютно прав и за забавление може да четеш коментарите на цитираните писатели,докато не ти станат досадни.

    4"........................................................."

    Интереса на повечето купувачи е насочен към София затова коментирам предимно за този пазар,но и ти си прав че има цени за всички и за големи гъзари и за малки дупета.

    5"......................................................."

    Искаш да ме убедиш,че някой си е харесал апартамент през 2008г., изчакал е три години и го е купил на половин цена и после три дни яли,пили и се веселили?

    6."Всичко зависи в какво разполагат-разполагат ли с поне 50 хил евро в брой могат да си купят във почти всяка част на софия с нужната договорка и преговаряне ."
    ..........................................................
    Прав си,могат да си купят нещо в почти всяка част на София,
    например място в подземен гараж в нова сграда в Лозанец,където зимата става голяма веселба или преустроена гарсониера в двустаен или еднообемен кокетен едностаен в центъра.Даже и пари ще им останат за почерпка.

    7.Огромна грешка ще бъде ако използваш рези пари за екскурзии,скъпи автомобили,почивки,дискотеки..............защото накрая ще имаш едно нищо.
    ..........................................................
    Няма да е нищо,ще ти останат хубави спомени, а ако са в банка или трезор може и да няма хубави спомени.

    8.Мухаха.........................................................мухахааааааааааа...................................................
    Тук нещо не ти схванах мисълта,но и на мен ми е весело.

    9."Тука си прав "
    ..........................................................
    Както казах по-горе:и не само тука

    10"... пазара е толкова преебан,че панелите и новите жилища често имат еднаква стойност(или разлика в 10 %),което е повече от смешно."
    ..........................................................
    Дори има панели с по-високи цени от нови тухли и това е нормално да е така, защото локацията им е много по-добра.
    Освен това преебан пазар няма- има шибани продавачи и преебани купувачи.

    "Няма изгодно,неизгодно жилище-всичко зависи от цената(в 95 % от случаите) "
    ...........................................................
    По този начин разсъждават много хора,затова има премазани клиенти на промоций в някои вериги магазини.

    Благодаря за вниманието!
  • 16 bubblehead

    1 15 Отговор
    самото продаване е грешка другари самото продаване днес, другото са подробности ...
  • 17 АХХХ

    18 8 Отговор
    А на мен пак ми се прииска някой да ме .... на околовръстното.

    Коментиран от #19

  • 18 bubblehead

    22 17 Отговор
    Не продавайте докато не продам аз, че както съм я закършил с тоя кредит дето теглих за дървеното кондо...
  • 19 софия

    11 3 Отговор

    До коментар #17 от "АХХХ":

    И на мене,и на мене!
  • 20 оцеола

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "varna":

    Освен че му е най-дългия, му е и най-дебелия...../и останалото го знаете/.
  • 21 трезво мислещ

    13 12 Отговор
    Приятели да ви споделя,веднъж гледах предаването "Брокери" по Btv action и кат гледах какво и за какви пари се предлага направо се ударих по челото.Та така гледкам си аз как на някакъв пич му предлагат някакво студио от порядъка на 55кв.м.(но не кат наште цървули да ти включват и стените в квадратурата а реални) на цена от 225 000 канадски долара.Забравих да уточня изданието на предването беше за Канада и местният им имотен пазар, а за града не можах да го запомня(май беше столицата им Отава но не съм сигурен) но беше един от големите им.Та както и да е докато ми се виеше свят за цената (между другото студиото беше с перфектна подредба въпреки малката си квадратура,без натоварващи мебели и много функционално изпълнена като строителство) изведнъж се присетих да калкулирам за колко време се изплаща един такъв тип жилище и по точно въпросното,и сега пада най големия смях както се шляпах по челото се оказа,че при годишна средна работна заплата от приблизително 52000 канадски долара жилището се изплаща за приблизително 4години и 2-3месеца.Почнах да се смея малко истерично защото бях пропуснал момента,че хората навън вземат заплати а не подаяния и във случая напразно съм си причинил болка със шляпането на челото.Сега ха ми кажете със заплата 400лв.(това е за провинцията) и цена на жилището 85 000лв.(тухлено) за колко време се погасява задължението.Не се морете дами и господа отговорът е 18г (без кредит но как става този филм не ми е ясно).Сега идваме до момента във който приемаме,че заплатите биват увеличени,по български му ще последва явлението ако заплатите се увеличат с 20% цените на всичко останало да се увеличат с 50%.И така този вариант не става щот сме назад с 30%,следва оядените хеморидни дупета да намалят цените(разните му строителни браншовици),но видите ли и това се оказва невъзможно щот човека казва еми аз как ще печеля 200-300%.И така приятели тя нашта картина е много грозна и неразбираема а аз си мислех,че само картините на Пикасо са грозни със те кубични форми.Изход нема за всички и за тези които искат да купуват(нещо качествено) и за тези които искат да продават(образно казано щот пък и те са категория шараноловци).Аз предлагам общините да се обърнат към държавната агенция по земите за да им бъдат предоставени терени, които да бъдат урегулирани и обособени в жилищни терени и парцелирани.След като бъдат предоставени и всички комуникации и инфраструктура да бъдат предложени на желаещите да ги купят на сносни пазарни цени на всички които са без жилище или максимум със едно и ми се струва,че проблема ще се реши.Но затова което написах в последните редове нито воля би имало нито нагласа,защото в кюпа с имотния пазар са много играчи и от различен калибър,кой ще позволи на рибата да избяга.А за статията,добре написано ама попа колкото и да повтаря сред умрелия "е мирянин беше,добър беше" то умрелия нит чува нит вижда,а нашия имотен пазар умря преди 3г. пък ние все още го оплакваме въпреки,че приживе беше по зле и от хроничен алкохолик със те изяви със многото нули на цените .Язък явно ни е бил много свиден щот скърбенето по мъртвеца е 52 дена до последната му молитва.
  • 22 huiaka

    10 6 Отговор
    mina mai padat na cenite?:)- ebago nikoi neprodava bez pare!:)))
  • 23 Californian

    17 6 Отговор
    Ох Трезво мислещ, ох трезвомислещ.........благословенни да са невежите - имаш един минус от мен.
    За да взимаш 52хил чисти долара в Канада, това значи Канадска заплата едно 80-100к долара, тук по тези ширини заплатата е брутна. И тук плащаме яки данъци........

    Вярвай ми 225хил канадски долара, не се изплащат за 4 години, дори и със заплата от 80-100к долара, която аз просто не виждам как някой с Български образования и без Канадски опит ще ги взима първите 3-5години.....в Канада...

    Коментиран от #27

  • 24 До 21 и 23

    7 6 Отговор
    Не е проблема в това. Първо , правилно е да се изчислява изплащане на жилище за 4 години заплата, но брутно възнаграждение/това е важно/. И второ, проблема в БГ не са цените на имотите, а много ниските заплати.Ето тук трябва да се съсредоточим,заплатите трябва да вървят нагоре с бързи темпове. Нима тухлите в Канада и БГ са на толкова различни цени,едва ли.Желязо , бетон, дограма също, но работната ръка , ето я разликата в цената.Канада 55м2 225 000 канадски долара/ което е около 160 000 евро/ , в БГ 55 м2 40 000 евро. Значи , да обобщим.Една и съща квадратура на жилището, почти една и съща цена за материали: тухли, бетон,желязо,дограма ит.н., а читири пъти разлика в цената. Къде е причината? Нека всеки сам даси направи изводите,дали само в по-скъпата работна ръка е разликата или надценката на инвеститорите от Канада е пъти ,пъти по-голяма от тазе на инвеститорите в БГ.

    Коментиран от #29, #30

  • 25 koko

    22 9 Отговор
    За Бога, братя не купувайте!Покупката след три месеца ще ви донесе мин 5% икономия.

    Коментиран от #37

  • 26 Скакауец

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Бръмбър":

    3.Избягвайте да прибягвате......
  • 27 трезво мислещ

    58 1 Отговор

    До коментар #23 от "Californian":

    Приятелю то с минусите и плюсовете живота няма да си оправим пък и не е особена база за извод на направения коментар, защото както виждаш половината които го четат не могат да схванат смисъла,и кво пляс някой минус щото така скив.Въпроса е,че и по наште географски ширини дължиш данъци и разни му облагания след което от тез 400лв. които съм писъл на човек му остват точно николко.Вторият аспект е,че банките не се стремят да те направят щастлив новодомец а гледат да те издоят което не е отбелязано в коментара ми.Трето пък то е много просташко,всичко се прави с най калпавия материал и най калпавия майстор за евтиния и идват наред брокитата които се опитват да те приспят всячески.Еми ето е на следи коментара ми и си прави извод за броя на мислещите и асимилиращите подадената информация и броя на тези които четат измежду редовете и шляпат минусите.Верно го писал София "Чукча писател,не читател",човек кат не може да разбере как някое нещо се иронизира, как да си прави изводи(моля не приемай текста насочен към теб,уважавам поддържането на добрия тон което е присъщо на цивилизованите хора).Хайде със здраве приятелю.

    Коментиран от #28

  • 28 софия

    8 2 Отговор

    До коментар #27 от "трезво мислещ":

    Тенкю!
  • 29 Торонто

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "До 21 и 23":

    Цената на такова жилище (1 БР, 540 ся.ф.) в Торонто на шикозно място е над $300,000 (Bayview Village)
    плюс добавете $600-$700 maintenance fee
    (тока не се включва в тази сума)
  • 30 Торонто -

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "До 21 и 23":

    Цената на такова жилище (1BR, 540 sq.f.) в Торонто на шикозно място е над $300,000 (Bayview Village)
    плюс добавете $600-$700 maintenance fee на месец !!!
    (тока не се включва в тази сума)
  • 31 platttonnn

    1 9 Отговор
    Много е вярно,това тук-http://www.imotinesi.com
  • 32 platttonnn

    1 10 Отговор
    За търсещите нежна мъжка любов - http://www.imotinesi.com
  • 33 ИРАКЛИ

    9 2 Отговор
    До коментар № 3 СОФИЯ
    Благодаря ти за положителния анонс на имотитени.Недей
    наричай някои от коментаторите"тиквеници",няма безгрешен
    човек.Надявам се,че ТРЕЗВО МИСЛЕШ е реален човек.
    СОФИЯ,всички от нашия отбор се надяваме !

    Коментиран от #34

  • 34 софия

    8 2 Отговор

    До коментар #33 от "ИРАКЛИ":

    Аз така ги наричам на галено, иначе не знам какво бих правил без тях..
  • 35 ИРАКЛИ

    9 3 Отговор
    До коментар № 34 СОФИЯ
    Щом е така,значи всичко е наред.Етиката на поведение допуска
    скеч в определини параметри.СОФИЯ,очаквам коментарите Ви
    във форумите ,където се касае за българските Ни имоти
  • 36 Kompetenten

    4 2 Отговор
    Цената на един имот зависи много и от цената на земята. В Канада земята сигурно е доста по-скъпа от тази в България - не може да се прави подобно сравнение. Отделно, строителите и банките не са виновни. Те са на пазарен принцип, ако има търсене - цената се повишава и обратно. Нашият български проблем е уникален в няколко отношения: изключително ниското заплащане за труд при непрекъснато повишаващи се "държавно" регулирани цени; монополни и картелни цени на основни стоки и продукти; на практика държавата с нейните "регулации" или липсата им изяжда заработеното от повечето работещи, и то предварително. Отделно, много силно в българския манталитет е надценяването на собствения имот, явно за сметка на труда. Един пенсионер, например, взима 200 лева пенсия, но е убеден, че имотът му струва много пари. Не е ли странно?
  • 37 Доктора

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "koko":

    Икономията,бате е майка на мизерията: 5% икономия след три месеца-10% мизерия сега!
    10% икономия след година- цял живот мизерия!
    А когато живееш мизерно почваш да се разболяваш.
  • 38 АХХХ Куркински

    2 1 Отговор
    Самата покупка на имот си е колосална Г Р Е Ш К А !