Last news in Fakti

8 Юни, 2015 14:48 1 636 0

НАП: повече сигнали за некоректни агенции

  • нап-
  • брокери-
  • проверка-
  • данъци

Липсата на документ за плащане на комисионна е най-честото оплакване на клиенти на агенции на недвижими имоти към НАП, съобщиха от Агенцията. Проверките, извършени от служители на НАП, показват, че повечето сигнали са оправдани. Причина за увеличения брой сигнали е раздвижването на пазара

„Санкцията за неиздаване на касова бележка от физически лица, които не са търговци, е до 500 лв., а при едноличните търговци и юридическите лица санкцията е от 500 лв. до 2000 лв. Може да достигне обаче и до 10 000 лв. в случаите, в които се извършва дейност без касов апарат”, казаха от НАП.

Над 26 млн. лв. губи държавата от неотчитане на приходите от посредническа дейност на агенции за недвижими имоти и негистрираните брокери. Това е основната причина за масираните проверки на бранша от 2013 г. насам. През 2013 г. бяха ревизирани 53 лица, при които са установени допълнителни задължения от неплащане на данъци и осигуровки общо за 800 000 бв. В средата на 2014 г. започнаха нови 390 проверки и ревизии на агенции за недвижими имоти и физически лица брокери, за които данните на НАП са показали риск от неплащане на данъци. „Ппроверките продължават и през 2015 г., заради незначителното повлияване в поведението на рисковите лица от бранша, отчетено при оценката на риска през 2014 г.”, казват от НАП.

НАП и Националното сдружение „Недвижими имоти” издадоха през 2014 г. специална брошура с практически съвети за гражданите как да действат при покупка, продажба или наемане на имот и какво да изискват от агенция-посредник, ако са решили да ползват такава. Тя ще бъде доразработена през тази година и отново разпространена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА