22 Юни, 2015 09:37 7 027 34

Клиентът да изисква доказателства за компетентността на брокера

  • брокери-
  • сби-
  • нап
Клиентът да изисква доказателства за компетентността на брокера - 1
Радослав Глухов – член на Управителния съвет на „Сдружение брокери на имоти”, собственик на агенция „Парагон” ЕООД, гр. Габрово

- Господин Глухов, как ще коментирате данните, с които НАП излезе, относно зачестилите оплаквания, че брокери не издават документи за платени комисионни?

- Отговорността е на всеки участник на пазара на недвижими имоти. Интересно е какъв документ издават прекупвачите на имоти и нерегистрираните участници на пазара. Градовете са облепени с хартиени обяви "Изкупувам земеделски земи и гори" , "Купувам къща или апартамент във вашия квартал  или село" с посочени телефони, но не съм чувал да бъде извършена проверка на тези лица.

Усилията на НАП са насочени към явните и легитимни участници на пазара с оправданието, че не получават информация или не знаят кои са нерегламентираните участници на пазара на имоти. А  оплакванията са свързани именно с тях. Агенциите за недвижими имоти с доказан професионализъм и стаж отдавна работят на светло с доказани добри практики при сделките с недвижими имоти.

Българинът продължава да мисли, че качествено извършената услуга може да бъде безплатна и е склонен да заплати по-ниска комисиона без документ или да не изисква такъв.

- От НАП също така съобщават, че 83% от брокерите и агенциите „имат проблем със спазването на закона”. Как ще коментирате това?

- Ние в „Сдружение брокери на имоти” смятаме, че агенциите за недвижими имоти, които нямат компетенцията и професионалния опит, ще се принудят да работят на светло или ще отпаднат от пазара само ако има законова регламентация на дейността и централен регистър на брокерите на недвижими имоти. Стремежът на всички професионалисти и експерти в нашия бранш е да се изработят и утвърдят законово ясни и точни правила за работа. Желанието ни е търговията и управлението на недвижими имоти веднъж завинаги да скъсат с определението „сив” и „рисков” сектор. Искаме заедно с държавните институции да постигнем съгласие за стройна регулация, за да облекчим проблемите, да увеличим приходите в държавната хазна, да постигнем положителна оценка и да снижим риска за нашите клиенти. В развитите държави трудът на брокерите на имоти е престижна и отговорна професия, която има ясни правила. Ясните правила дават спокойствие и сигурност за работещите в бранша, за потребителите, дават гаранции за прозрачност и отговорност пред клиентите.

- Как според вас може пазарът да се урегулира?

- Пазарът може да се регулира, когато се завишат изисквания към посредника от страна на потребителите на посреднически имотни услуги. Те трябва да изискват доказателства за компетентността. От СБИ представихме мотиви за приемане на проекто-закон за дейността на брокерите на имоти и необходимостта от централен публичен регистър на брокерите, вписването в който да бъде след доказване на професионална подготовка, стаж и ценз. Това е начинът, според нас, пазарът да се урегулира.

- Може ли да разкажете малко повече са срещата между СБИ и НАП? какви проблеми са разисквани? Предвиждат ли се някакви нови съвместни инициативи?

- Представителите на НАП и  „Сдружение брокери на имоти” бяха единодушни в желанието си за съвместна дейност в посока на идентифициране неправилните практики в бранш „недвижими имоти”. Всяка страна представи своята експертиза за справянето с тях. Необходими са обществен натиск спрямо това какви договори сключват брокерите, дали фирмите за недвижими имоти внасят реални осигуровки на служителите си. Директорът на дирекция „Комуникации и протокол” в ЦУ на НАП информира участниците в срещата, че Агенцията ще продължи да осъществява медийна комуникация и разпространяване на информация за щетите, които могат да понесат купувачи, сключили недействителни договори за покупко-продажба.

По време на срещата се проведе дискусия относно възможните начини за сътрудничество между двете организации след представяне на резултати от анализ относно размера на щетите, причинени на бюджета в резултат на укриване на приходи от агенции за недвижими имоти, недействително обявените цени при покупко-продажби, укриване на доходи от прекупваческа дейност със земеделски земи и гори, укриване на доходи от наеми, доходи от измама с имоти, както и начина за разпространение на „Добрите практики при сделките с недвижими имоти”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 здравко бомбов

    0 0 Отговор
    Като го гледам Глухов и се чувствам спокоен, че съм на правилното място, ако ми потрябва брокер. И изобщо има избор- от лелки с лица на закоравели бандити до младоци, които не знаят къде се намират и естествено, млади дами, които са готови на всичко за да купите (продадете). Престижна и отговорна професия е, спор няма!
  • 2 кУга

    0 0 Отговор
    Който за нищо друго не става и има свободно време става брокер.
  • 3 Slavi

    0 0 Отговор
    Много интересно пък вие двамата какво работите. Дали по специалноста, ако имате образование, или нещо "шменти капели". За да давате оценки за някой или някаква професия, трябва, поне за обща култура, да познавате. Драскачи.
  • 4 потърпевш

    0 0 Отговор
    Брокерите дори и регистрираните в България са НЕКОМПЕТЕНТНИ, МНООГО МЪРЗЕЛИВИ , ГЛЕДАТ ДА СЕ ДОКОПАТ ДО КОМИСИОННАТА, ПЪК НАЕМАТЕЛИ ИЛИ НАЕМОДАТЕЛИ, КУПУВАЧИ ИЛИ ПРОДАВАЧИ...КУЧЕТО ГИ ЯЛИ ! От собствен опит го знам!!!
  • 5 Жълто

    0 0 Отговор
    Да- само като видя физиономията на г-н Глухов ми става ясно, че зад нея стои един компетентен и отговорен специалист. И как иначе- всички отговорни и компетентни специалисти ходят на работа с жълти блузки. Костюмите и дори ризите за отживелици. Друго е облеклото на съвременния специалист- жълта блузка.
  • 6 007

    0 0 Отговор
    Сега са измислили към агенцията и адвокати, които ще смучат пари да се занимават с некоректни наематели, егати наглеците!!!
  • 7 ДД

    0 0 Отговор
    Те намерили кого да интервюират ... тоз е такъв измамник, че просто не е истина!
  • 8 Брокер

    0 0 Отговор
    Айде ще ви замоля да не слагаме всички под общ знаменател - то и при лекарите , адвокатите и прочие има некадърници. Да в тази професия работят хиляди хорица, които нямат и идея как да си напишат правилно името, работят лелки с джапанки с офис хола в дома им , но да си дойдем на думата- ако бяхме държава като държава брокери щяха да бъдат само хора , подлежали на обучение , преминали курс или съответно образование. Но в нашата държавица е нужно само да имаш телефон , два - три вестника и да звъниш на хората да ги занимаваш с глупости. Така че брокер е престижна професия ама не и у нас. И все пак има един процент практикуващи професията , които се стараят да покажат, че не всички са под един знаменател

    Коментиран от #11

  • 9 Илая

    0 0 Отговор
    За какво ми е брокер?Да не би да съм сакат?Отивам гледам харесвам и купшувам.Брокера само крънка пари!Безполезна брънка във веригата!
  • 10 Да ама не

    0 0 Отговор
    Много характерно за голяма част от българските граждани е да искат държава с железни закони спазвани от всички други, но не и лично от тях.
  • 11 Landlord

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Брокер":

    100% съм съгласен с вас! Браво- явно вие сте изключение и не сте типичния БГ брокер.
  • 12 Митко Младост

    0 0 Отговор
    За брокерите. Брокерите са мързеливи. Не искат да отидат да проучат имота, да видят предимствата и недостатъците му и да го предложат адекватно на подходящия клиент. Е повечето от тях разбира се, има и доста кадърни. Щракнат една две снимки с еффффтиния телефон и мислят, че до там свършва всичко. Не скъпи мой приятели едва тогава започва всичко, ако искате сериозни приходи. Иначе ще си стоите само на наемите от студенти и никой няма да се обръща към вас. Ами за какво сте му. Клиента ви казва достатъчно ясно какво иска, вие нито слушате, нито чувате-водите го където и каквото имате за продажба. Но дали това е подходящо-кой го интересува-може нещо да се случи. А то е елементарно: имате готов клиент-обърнете му малко внимание и му направете адекватно предложение-тогава шанса да стане сделка е над 95%. Знам от опит. Не е проблема в издаването на документ за комисиона на брокера.Ами когато отиваш при Нотарисуса и вместо на пазарна цена той ти изповядва сделка на данъчна оценка-защо ами защото "да не се плащат данъци" .Ето това е проблема.Нека да търсим корена на злото , а не плодовете му. Защото лесно ще отрежем плодовете, но корена ще роди нови "изродчета" след време.Погледнете към съдия изпълнителите, който ограбиха народеца с подкрепата на държавата. Взеха му къщи,коли,ниви и какво ли не...А брокерите с тези 500 евро комисион дето не издали разписка не са гнилата ябълка на системата. Еми като не са издали да започнат да издават, то като отидеш на пазара за домати някой много ти издава бележки, но найсе. Това че продават на ден за хиляди левове кой го е грижа!?

    Забележка: Аа А Аз не Не съм брокер..и никога няма да бъда а а а.
    Аз съм само човек един обикновен човек с достойнство от народа.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Каталина

    0 0 Отговор
    Много сте интересни всички...особенно "бай Брохуй". Като не ви трябват брокери ами не звънете на агенции когато искате да си купите жилище. Ходете си сами по обявите във вестника!! Или пък "бакшишите"!! Те пък какво са ви направили? Не ти харесват...имаш достатъчно алтернативи. Събери пари, изкарай си книжка, купи си кола и си я карай. Но ако единственият ти "талант" е да четеш статии и да хулиш. ХОДИ СИ ПЕШ!!!!

    Коментиран от #17

  • 15 Veselin Stanoev

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Митко Младост":

    Теб май са те взели Станчовите.Така ми се вижда.Седиш си кротко в кръчмата,пиеш си ракията,хапваш от салатката и пей сърце.Току виж си щипнал сервитьорката по.........Опитен си ти,знам те.
  • 16 смешко

    0 0 Отговор
    Поради естеството на работата съм си имал работа с десетки брокери.
    Само за един мога да кажа, че е бил коректен професионалист.
    Всички останали или са пълни аматьори или мошеници, а най често двете заедно!
  • 17 DJO

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Каталина":

    Браво! Добре казано! В общ план българите, т.е всички ние, разбираме от всичко, от футбол, политика и т.н. За това сме на този "хал". Ако всеки си вършеше съвестно работата с необходимата отговорност всичко щеше да е ОК1! Но критикари много. Както пише Каталина, като не искате нещо не го ползвайте, вместо да се изказвате неподготвени.
  • 18 У Г З

    0 0 Отговор
    требва много да стоите гладни , че да се научите. Брокери ..брокерии

    Коментиран от #20

  • 19 Брокер

    0 0 Отговор
    Благодаря на # 11 за оценката ! Относно темата.... идеята е да разберем , че ИМА минимален брой , но все пак ИМА брокери, които се интересуват от законите, интересуват се как да защитят правата на клиента си, било то в една безобидна на пръв поглед процедура по отдаване под наем на обект, било то в спестяване на време на клиента или в това как да бъдат изготвени документите му при продажба! Защото в имоти , които се намират в стари сгради има един куп допълнителни документи преди изповядване на сделка.Било то в преговори за цената, защитаваща нуждите и средствата на клиента, било то в подпомагане на клиента при необходими за него банково кредитиране и всички услуги от подобно естество. Разберете само едно - има хора , които СМЕ преминали десетки обучения преди да наречем себе си брокери!!
  • 20 VENI

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "У Г З":

    Абе човече, ти като си се родил, дали си се родил с шофьорска книжка. Не, нали! Ама си се научил в последствие. Същото е с всяка професия, човек се учи и ако се научи добре е полезен и за другите. Това се отнася за всички сфери, в това число и посредничеството. Ако не знаеш то прочети, ограмоти се, най богатите хора в цивилизования свят са лекари, адвокати и посредници на имоти или борсови такива. Така че научи се да уважаваш всеки труд, за да уважават твоя. В този бизнес работят много хора с по няколко висши образования и никак не са гладни, повярвай ми. Личен опит. И работата не е само да заведеш някой да гледа нещо а да подготвиш всичко, повтарям всичко до окончателното приключване на една сделка. И в зависимост от сделката нещата могат да бъдат и много сложни и инфарктни за брокера докато предостави "готов продукт" на клиента на агенцията. По някога комисионната която толкова ви тежи, дори не покрива разходите и усилията на брокера. Не расъждавай толкова повърхностно, както ти така и другите драскачи. Дори един се хвали че "прескочил" агенцията и беше много горд с това.Тъпак! Аз бих се срамувал от такова нещо, още по малко да го споделям с някого. Няма нищо срамно човек да си вади хляба с труда си. Надявам се че си ме разбрал правилно.
  • 21 до 14 катамарина

    0 0 Отговор
    Алоуууууу Катамарина, къде съм писал, че се обаждам на брокери?????? Пускам апартамент под наем и търтеите почват да досаждат, при положение, че съм написал с огромни букви, че не работя с брокери! И кой ти е казал, че се возя на такси? ти брокерка ли си или бакшишка - аре у лево!
  • 22 До Каталина

    0 0 Отговор
    ти си много зле! как реши, че човека няма книжка и кола и звъни на брокери??? 100% си брокерка, толко ви е акъла на всичките, само просо сънувате, а не заслужавате и 100 лева комисионни, щото нищо не вършите!!! Имал съм контакти с доста брокери и са толко кухи, че не виждам какви консултантски услуги могат да ми предоставят! И контактите ми не са били пожелание, а в резултат на тяхната наглост и паразитизъм!
  • 23 до 17 Джото

    0 0 Отговор
    Видимо е, че ти от нищо не разбираш! Жалко за теб, а аз определено разбирам много повече от 99 % от брокулите, такива взеха да стават всякакви овчари и клошари! Понеже са се залепили за всички обяви и човек от тях не може да си намери имот от частно лице просто ги използвам с поставено лице да ме заведат до имота и после довиждане! Това заслужават

    Коментиран от #24

  • 24 DJO

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "до 17 Джото":

    Голям си разбирач! Хвала на тебе. Открил си топлата вода.На твое място не бих писал и ред повече. Ти си от "разбирачите" на всичко. Не знам къде живееш, в кое населено място, имам в пред вид, но ако ти контактуваш с овчари и клошари, нищо чудно че пишеш глупости. Пий си "каменарката" довечера в панелната гарсонка и си мечтай колко си велик.
  • 25 Валя

    0 0 Отговор
    По-скоро тези, които за нищо не стават дават оценки за останалите
  • 26 Румяна

    0 0 Отговор
    Тука някакъв голям разбирач се оплаква , че като пуснел обява, че си продава апартамента търтеите, демек брокерите почвали да му звънят. Аз съм брокер и имам трима клиента , които търсят подобен на неговия, що да не му се обадя? Ама такива тарикати дето си мислят, че хората ще му купят апартамента ей така без професионална помощ , много ама много се заблуждават. А някои пък смятат,че агенциите не вършели работа и не заслужавали комисион. Е тогава нямаше да ни има. Все пак да не слагат всички под общ знаменател. От всяко дърво свирка не става.
  • 27 руми михайлова

    0 0 Отговор
    Тука някакъв голям разбирач се оплаква , че като пуснел обява, че си продава апартамента търтеите, демек брокерите почвали да му звънят. Аз съм брокер и имам трима клиента , които търсят подобен на неговия, що да не му се обадя? Ама такива тарикати дето си мислят, че хората ще му купят апартамента ей така без професионална помощ , много ама много се заблуждават. А някои пък смятат,че агенциите не вършели работа и не заслужавали комисион. Е тогава нямаше да ни има. Все пак да не слагат всички под общ знаменател. От всяко дърво свирка не става.

    Коментиран от #30

  • 28 коперник

    0 0 Отговор
    Брокер е да успееш да договориш една сделка като посредник, да вземеш колкото може повече пари като комисионна и въпреки това, да останат доволни и двете страни от теб. Трудно е и малко хора го могат. Точка по въпроса!
  • 29 Брокер

    0 0 Отговор
    "Сдружение на брокери на имоти"... Да разбирам "сбирщина неграмотни търговци, лижещи задниците на НАП, докато укриват сделки и се правят на светци", нали? Направи ми впечатление как решават кой ще става брокер, а именно:"доказване на професионална подготовка, стаж и ценз", т.е с курсовете от псевдо - училища за брокери, които ти взимат 2000лв за 3 месеца и не те научават на нищо, защото са абсолютно некомпетентни по отношение на тази материя? Мдаааа, ще сме като в училище - демотивирани хора със знания от времето на комунизма ще ни изпитват колко добре сме назубрили урока, за да ни дадат безполезен лист хартия, с който мога да си изтрия задника след голяма нужда. Не, благодаря. В сивия сектор ми е супер ;)
  • 30 Купувал и продавал

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "руми михайлова":

    Не става въпрос за брокери, които имат реални клиенти търсещи имот с именно такива характеристики- каквато вие твърдите, че сте. Става въпрос за тези пишман брокери, които май се преобладаващата част от професията, до колкото може да я наречем таква, които се обаждат по частна обява и лъжат, че имат клиент. После идват без клиента, тъй като бил в Дубай/ Лондон/ Париж/ САЩ/ Москва, но пък за сметка на това снимат с евтин мобилен апарат имота, твърдейки че тези снимки са за нуждите на клиента. Между снимките подхръвлят, че клиента- който задължително има 5 висши и е доктор/счетоводител/адвокат/ банкер с къща в Симеоново, търси именно жилище като вашето за майка си/дъщеря/сина си/ бившата си жена/кучето си И Е МНОГО СЕРИОЗЕН и готов без кредит да ви плати кеш, но предела му бил с 5к. евро по- малко. Брокера/ката щял/а обаче да му покаже снимите и понеже имота ви е ТОП и ОТЛИЧЕН щяла да го убеди да дойде да го види. Вие доста разочаровани казвате "Добре". А минути по- късно апартаментът ви цъфва в интернет с 10-15 кв.м. повече квадратура (нали сте казали, че има таван, мазе и идеални части!), с грозните снимки показващи балкона на съседа, а нерядко и самите вие сте в кадър, както и рафта със снимките на семейството ви в хола. Пише, че апартамента е на 3 етаж непоследен (реално е на 5 последен, но все пак и мазето, и тавана и партаера са етажи, нали?), пише, че е "с паркинг", при положение, че просто има уширение на улицата пред входа и не е синя зона и РАЗБИРА се се предлага с 3-4 хиляди евро по- ниска ОФЕРТНА цена, може дори и да бъде с 6- 7хиляди евро по- ниска, като при второто естествено обявата е украсена с надписа"САМО ЗА Ч.Л.", защото "аз комисионната от тях ще си я взема" А когато се обадите да поискате да махнат лъже обявата- първия път ви казват "Добре", втория питат не искате ли все пак реклама, и се кълнат, че ще я махнат в понеделник, а когато се обадате във вторник ви казват, че колегата/колежката е в отпуск/ болнчен/ в среща/ на прощапулник и само той/тя може да си изтрие офертата.
  • 31 Иполит

    0 0 Отговор
    Че то има ли още брокери бе? Повечето които познавам отидоха да работят в заводите. Свърши безумното пазаруване на жилища по времето на прехода!Тогава всеки продал нивите на дядо си на безценица тичаше да си купи апартамент в града.
  • 32 Иполит

    0 0 Отговор
    И пак си отидоха да живеят на село защото разбраха,че в апартаментите не могат да гледат прасета и кокошки!

    Коментиран от #34

  • 33 Колега

    0 0 Отговор
    До коментар № 30,

    Добре че има и такива колеги, че как иначе щеше да ги разказваш тези истории
  • 34 Veselin Stanoev

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Иполит":

    Смятам да ти продам малко кокошки-носачки,че да имаш и ти какво да отглеждаш.Да не умреш случайно от глад.