Last news in Fakti

9 Септември, 2011 13:31 10 479 2

Огромна загуба за получилите кредит

  • швейцарски франк-
  • евро-
  • ипотечен кредит

По време на бума на пазара на недвижими имоти имаше период, в който освен в левове и евро, се промотиха заеми и в швейцарски франкове. Някои ги предпочетоха заради по-ниските лихви. Болшинството заложиха на единната валута.

През последните месеци в медийното пространство се прокрадна новината, че Швейцарската централна банка обмисля да обвърже франка с еврото. Това няма да доведе до понижаване на лихвите на кредитополучателите от страните в Централна и Източна Европа. Основно това се отнася за Унгария и Полша. През 2008 г. две трети от отпуснатите ипотечни заеми в Унгария бяха във франкове, както и 54% в Полша.

Днес длъжните в тези две държави са в доста тежко положение след колапса на Lehman Brothers, което доведе до поскъпване на швейцарския франк.

Обвързването на франка с единната европейска валута няма да подобри състоянието на кредитополучателите от Източна Европа, но поне ще спре влошаването им е мнението на анализатори. През изминалите няколко седмици ситуацията за унгарците и поляците се превърна в критична, тъй като еврото достига паритет спрямо швейцарския франк.

Изравняването на двете валути не е проблем само за кредитополучателите, но и за икономиките на двете държави като цяло. Подобна ситуация води до ограничаване ръста, тъй като потреблението на длъжниците се свива. Преди няколко дни Унгария понижи прогнозата си за ръст на икономиката за 2011 г. от 3.1% на 2%. Този на Полша може да се забави до 2.9%.

От гледна точка на времето, българският кредитополучател може да се радва, че по време на бума на имотния пазар ипотечните заеми във франкове не бяха сред най-популярните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Живко Ангелов

    2 0 Отговор
    Унгарците и поляците ги удари кризата. Нас ни удари българската държава,която позволи на банките да ни ударят с високи лихви по кредитите,определяни от самата банка като стойност на банковия ресурс.
  • 2 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    До настоящия момент няма банкер,който да милее за кредит-получатела.Независимо какви банки се настаниха в България,
    управителите са продукт на .............../няма да го напиша/
    Имахме един велик финасис АТАНАС БУРОВ,който бе убит в
    Пазарджишкия затвор.Поклон пред българския актьор,който
    организира фондация за изграждането паметник на АТАНАС
    БУРОВ!!