Last news in Fakti

24 Ноември, 2015 10:37 2 732 0

Българите – най-имотни и най-недоволни от жилищата си

  • жилища-
  • българи-
  • eurostat
Българите – най-имотни и най-недоволни от жилищата си - 1
Снимка: М. Богданова ©

България продължава да бъде сред европейските държави с най-висок процент на собственост, сочат най-новите данни на Eurostat. 84% от българите живеят в собствен дом, а почти 16% - под наем. Европейската държава с най-висок процент собственост продължава да е Румъния – 96.1%. На второ и трето място са съответно Словакия (90.3%) и Литва (89.9%). В края на класацията са Германия с дял на собственост 52.5% и Австрия – 57.7%.

Интересно е да се отбележи, че въпреки наличието на собствен дом, българинът не е доволен от жилището, в което живее. Той дава оценка 6 на дома си по скалата от 1 до 10. Донякъде обяснението е, че манталитетът ни е да гледаме на общите части като на нещо чуждо, а всъщност те са неразделна част от сградата.

Литовците и гърците също не са доволни от условията, при които живеят. Те дават оценка на имотите си 6.6.

Друга странна тенденция е, че въпреки наличието на висок процент собственост, българинът живее на тясно. Според данните на Eurostat, близо половината от населението не разполагат с достатъчно лично място в дома си. В същата ситуация са румънците, унгарците и поляците, като при северните ни съседи процентът е най-висок – 52.3%.

Интересно е да се отбележи, че в страните от ЕС 59.3% от населението живее в къща, а 40% обитава апартамент. В България процентите са почти равни – 56% живеят в къщи, а 43.7% в жилища. Хърватска и Великобритания са държавите с най-висок процент на обитаване на къщи. Най-малък брой граждани живеят в самостоятелен дом в Испания и Латвия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА