11 Декември, 2015 19:38 4 972 11

Анализът на имотния пазар за 2015-а звучи като този отпреди 10 години

  • стойкова-
  • жилища-
  • цени
Анализът на имотния пазар за 2015-а звучи като този отпреди 10 години - 1
Снимка: М. Богданова ©
Последните седмици от 2015 г. е отлично време за равносметки и прогнози за това какво ще се случи през следващите 12 месеца. В началото на 2015-а повечето анализатори прогнозираха, че пазарът на недвижими имоти ще навлезе в нов етап на развитие. Развитието обаче се оказа по-бързо и спокойно може да кажем, че 2015-а постави началото на нов цикъл в сектора. Това, на коетоАнализът на имотния пазар за 2015-а звучи като този отпреди 10 години

станахме свидетели през изминалите 12 месеца, е ръст в броя на сделките между 20% и 30% (не само в София, но и в по-големите български градове), поскъпване на имотите, исторически ниски лихви по ипотечните кредити, почти 15% ръст при новоотпуснатите жилищни заеми, и не на последно място бум в новото строителство.

„Някак си тези данни звучат като от анализ от преди 10 години, но такава е пазарната реалност към момента. Най-добрата новина от отминаващата година е, че подемът на имотния пазар е движен от вътрешни фактори. За пръв път от повече от десетилетие имаме имотен пазар, който се движи от местното търсене, а не толкова от чуждестранни купувачи. Да, чуждестранният интерес е изключително важен. Макар и да имаше спад от страна на руснаците, и то значителен, хубаво е че той беше компенсиран донякъде от възвръщащо се доверие от купувачи от различни други страни по света”, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Не само повишаването на БВП на глава от населението и средната работна заплата, допринесоха за благоприятното развитие на жилищния пазар у нас през тази година. Друг важен фактор е достъпността на имотите. Този показател в момента е на нива, които доказват, че нещата са много по-балансирани. „Съотношението на цената на имотите към доходите на населението е на нива, които са три пъти по-ниски, отколкото в периода на бума. Всичко това води до нарастване на търсенето, което от своя страна води до ръст в предлагането на ново строителство (двойно повече разрешителни за строеж са издадени през 2015 г.). За пръв път от 7 години имаме съвкупно действие на всички тези показатели в положителна посока. Това е, което може да направим като основен извод за отминаващата година”, допълва Стойкова.

Относно следващата година, то перспективите за жилищния пазар за добри. „Трябва да положим усилия за привличането на чуждестранни купувачи и инвеститори и мисля че имаме шанса да станем свидетели на доста добри години за имотния пазар в следващите години”, допълва изпълнителен директор на Bulgarian Properties.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соломон

    0 0 Отговор
    Хубава статия в полза на Брокерите който не носят никаква законова отговорност за сдадена сделка .
    Трябва да се направи закон за агенцийте за недвижими имоти и да започнат да носят отговорности за действията и бездействията на техните служители . Помним измамите от миналата година с чужденците който си купили имоти в известен черноморски комплекс чрез АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ . Само че Агенцията не понесе никаква отговорност след като са знаели и са скрили че апартаментите там са ипотекирани от строителя . Защо да не се изложим по Български и да прекараме тоз и онзи след като хората не знаят добре Българските закони и хоп тука се появява ролята на Брокера който както винаги казва / не се безпокойте в нашата агенция за недвижими имоти има адвокат който ще оформи сделката . / Запомнете че , техният адвокат на агенцията играе за техния отбор и винаги може да се очаква удар под кръста . Ходете си с ваш доверен адвокат и като ви предлагат разни съмнителни договори с агенцията си вписвайте вашите условия , затова се нарича договор .!!!

    Коментиран от #4

  • 2 qankov

    1 0 Отговор
    zenite na imotite v bg sa kato tezi v ispaniq samo deto v ispaniq vzimat sredno po okolo 1500evro I po pati6tata nqma dupki a ne kato v bg 500ieva I patq e kato lunen peza6 gospoda otvoreni brokeri ot bg
  • 3 Патриот

    1 0 Отговор
    В по долния коментар текста
    '/ Запомнете че , техният адвокат на агенцията играе за техния отбор и винаги може да се очаква удар под кръста/'
    е на 100% верен, уж техния /на агенцията/ адвоката беше проверил всичко , но ако не беше моя адвокат, такава студена вода щях да пия.....и разбира се без никой от агенцията да носи никаква отговорност...и то уж 'много сериозна агенция'
  • 4 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Соломон":

    Напълно съм съгласен.
  • 5 гост

    2 0 Отговор
    Това са пълни глупости. Хората в България обедняват. Просто тези с пари се паникьосаха след историята с КТБ и се чудят къде да си скрият парите. Но и те ще свършат.
    Последните години има застой на имотния пазар и се чудят с какви блъфове да го съживят.
    Спомняте ли си времената, в които се редяхме за олио, брашно и какво ли не. На някой като му се застои стоката и "пуска партенка".
  • 6 начо

    2 0 Отговор
    за траен,неспекулативен ръст при н.и. са нужни -правов ред, сигурност и положителна демографска перспектива . всичко друго са капани за лапнишарани
  • 7 Xaxo

    0 0 Отговор
    Соломон, явно си запознат с пазара на недвижими имоти, но ....вземи малко научи къде се слага И и къде Й, че така постовете ти ...олекват ;)
  • 8 The 8

    0 0 Отговор
    Да ви имам оптимизма! Ще кажа само едно: "ДЕМОГРАФИЯ" ! Някаква лампичка светна ли ви? Само до няколко години ще си изпеем категорично "песента", а те за розови дни бленуват, бум в строителството. То пък едно строителство...
    ... И едно питане: изпълнителния директор Стойкова ли е казала "меСНото търсене" или авторката на статията се е изложила? Може пък да са вегетарианки, но покрай празниците им се е дояло месце?!
  • 9 дам

    0 0 Отговор
    Цените са точно същите , само дето 80 квадрата апартамент в Мадрид е 200 хиляди евро , а в София около 80 хиляди
  • 10 До Патриот 3

    0 0 Отговор
    Аз също имах подобна ситуация. Като цяло основната задача на юристите в брокерските агенции е да подсигурят комисионната на агенцията по сделката, а останалото е между другото. И да, те не носят никаква отговорност ако нещо се издъни.
  • 11 УС на НСНИ

    0 0 Отговор
    Лоши практики колкото искате. Тук една малка част от тях:

    http://www.investor.bg/imoti/109/a/i-perfanova-ima-nujda-ot-evropeiska-direktiva-za-brokerskata-deinost-207781/