Last news in Fakti

15 Януари, 2016 22:39 1 943 1

Плаж „Корал” не е отдаден на наемател или на концесия

  • плаж-
  • корал-
  • концесия-
  • наем

„Към настоящия момент плаж „Корал“ няма нито наемател, нито концесионер”, каза Мирослава Владимирова – директор на Дирекция „Концесии“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Поводът е протест на представители на сдружение „Да запазим Корал“ пред ведомството. Те отказаха да влязат на среща в Министерството, но пред медиите Владимирова и началника на кабинета на министър Павлова Таня Милева представиха действията на ведомството по провежданите в съответствие с нормативните разпоредби процедури за стопанисване на ивицата.

Усилията на МРРБ са плажът да бъде запазен екологичен, а процедурата за обявяването му за екоплаж да продължи през март 2016 г.

Владимирова припомни, че през миналата година МРРБ е открила процедура за отдаване на морски плаж „Корал“ на концесия със заложени екологични критерии. Тя бе проведена, но бяха открити несъответствия между предложените финансови параметри на подадените оферти за стопанисване и администриране на целия процес до края на концесията, като същата бе прекратена. Едновременно с решенията по прекратяване е било взето решение и за откриване на нова процедура с още един, допълнителен критерий. Тази процедура е обжалвана, като делото е насрочено за 15.03.2016 г. 2015 г. във Върховния административен съд.

Паралелно със стартирането на концесионната процедура с оглед на това морския плаж да бъде осигурен с водно спасяване, да бъде почистван и да има медицинско обслужване, беше стартирана и процедура за отдаване под наем, отбеляза още Владимирова. Заповедта за откриване на процедурата отново е обжалвана, като има частни жалби и определението за прекратяване на тази процедура влезе в сила едва в края на месец октомври 2015 г. Съдът, обаче, е задължил МРРБ да продължи процедурата за отдаване под наем, която приключва през месец ноември с избран кандидат. Тази процедура се обжалва, като делото е насрочено за 15.05.2016 г.

„Наемната процедура се провежда по Закона за държавната собственост и няма екоизисквания. Наемът може да е за срок до 5 години, но в договора се записва, че договорът се прекратява при влизане на концесия в сила. През месец март, ако ВАС потвърди решението на КЗК, ние ще обявим нова концесия“, категорична бе директорът на „Концесии“. „След произнасянето на ВАС може да се направи нова екологична процедура. Ако тя влезе в сила, може да няма процедура за отдаване под наем. Ние ще обявим изцяло нова екологична процедура, тогава ще се появят нови участници, които ще участват и ние няма как да знаем кои са те.“, каза тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 крадци

    0 0 Отговор
    стана опасно за живота да крадеш от някой дето си почива

    може да се объркат работите всеки момент