Last news in Fakti

22 Януари, 2016 15:25 3 284 0

Акцентът е върху големите офиси

  • imot.bg-
  • наем-
  • офис
Акцентът е върху големите офиси - 1
Снимка: М. Богданова ©

Силно търсене и лек ръст на наемните нива. Така накратко може да бъде описана ситуацията на пазара на офиси през 2015 г. Над 105 000 кв.м. офис площи са били пуснати в експлоатация през изминалите 12 месеца. Доказателство за силния интерес към този тип имоти е фактът, че договори за наем са били подписани още преди получаване на разрешение за ползване.

„Освен интерес от нови наематели, се наблюдава се наблюдава и разрастване на вече установените на пазара компании. Средната площ на нает офис през 2015 г. е малко над 1200 кв.м”, казва Станимира Пашова, мениджър „Офис площи” във Forton.

Предлагането на помещения с подобна големина обаче не са много. На софийския пазар се оферират едва около 30-тина подобни офиса, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Цените започват от 3500 EUR на месец. Офиси на тази цена и с големина около 1200 кв.м могат да бъдат намерени на ул. „Опълченска” близо до метростанцията и ул. „Неразделни” в Лозенец.

Независимо от местоположението офиси клас „А” в нови сгради на цял етаж се търгуват значително по-скъпо. Така например, на бул. „Цар Борис III” офис с площ 1128 кв.м. е 6768 EUR на месец. Най-висока е цената на офисите, разположени в най-високата офис сграда в София на бул. „Цариградско шосе”. Наемът на офис от 1200 кв.м е 14 400 EUR.

В етап на проект са 200 000 кв.м офис площи, но през настоящата година едва 70 000 кв.м от тях се очаква да бъдат завършени. Половината (около 35 000 кв.м) са или в малки сгради, или за собствено ползване, което означава, че недостигът на качествени площи няма да бъде преодолян и през 2016-а, а също така че и тенденцията за наемане на офис площи още в етапа на строеж ще продължи да е актуална, коментират анализатори.

Пловдив, като най-голям град след София и с удобна връзка със столицата, отчете осезаемо раздвижване на пазара на офис площи през 2015 г. През втората половина на годината бяха сключени договори за наем на 9000 кв.м. площи, като и тук по-голямата част за имоти, които все още са в етап на изграждане.

Що се отнася до наемните нива, сегментирането при този вид имоти играе огромно значение. Средните цени са се движили от 11 EUR/кв.м. до 12.5 EUR/кв.м. на месец, като в долната граница се отчита 5% ръст в цената. С близо 30%, до 8 EUR/кв.м. на месец са достигнали наемните нива на офиси в Пловдив. Поскъпването е реализирано през втората половина на годината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА