Last news in Fakti

24 Януари, 2016 20:37 18 633 7

Проектът „ЗАТО“ - спомени от закритите съветски градове

  • град-
  • ссср-
  • русия

В днешна Русия има 41 закрити градове, в които живеят 1.2 милиона души

Руският фотограф Сергей Новиков се е захванал с интересен проект – да визуализира спомените на жителите от закритите градове в бившия Съветски съюз. Нарекъл го е ЗАТО (затворени административно-териториални образувания).  С тази абревиатура се обозначават населени места, в които дори обикновените граждани нямат право на достъп. Там са забранени не само пътуванията, но и данните за тяхното местоположение, както и техните имена. На жители им се забранява да разказват къде живеят. След разпада на СССР списъкът на тези градове е разсекретен и през 1992 г. е приет специален закон на Руската Федерация, който по-късно няколко пъти е бил променян.

Целта на проекта на руския фотограф е не само да посети и да визуализира спомените на жителите от закритите градове в бившия Съветски съюз, но и да предизвика обсъждане и публикации по форумите и в социалните мрежи.

„Изненадан съм, че в съвременна Русия съществува подобно нещо. За мен те са миниатюрна версия на нашата страна, която има тенденция за самоизолация“, казва Сергей Новиков в интервю за германския вестник „Зюддойче цайтунг“. „Колкото и да са защитени тези градове, има дупки в стената и с малко сръчност човек може да се сдобие с разрешение за влизане. Аз опитах да насоча вниманието към този абсурд с гротескни снимки“, казва Новиков, макар че в неговия проект няма кадри, които са направени в закритите градове.

На своята интернет страница, авторът разказва как са създадени тези особен вид териториални образувания – закритите градове.  Те са резултат на противопоставянето между Запада и Съветския съюз.  Служили са на науката и отбраната на държавата. Това са места за разработка (Арзамас-16) или за утилизация (Свредловск-45) на ядрено оръжие, или такива, в които са базирани военноморския флот и ракетните войски.

Тези градове няма да ги намерите на географските карти. Имат закодирани имена. Пощальоните ги наричат по аналогия с разположените в тях засекретени предприятия, които нямат конкретен адрес, а само номер на пощенската кутия, в която се пристига цялата кореспонденция. На жителите на тези градове е забранено да споменават за своето местожителство. Те се ограничават да назовават само името на най-близкия голям град (например, Красноярск вместо Красноярск-26).

Заедно с разпада на съветската държава в закритите градове започва нов живот. Те престават да бъдат секретни. В останалите закрити за „чуждите“ населени места има относителното сносен живот заради държавни дотации, ниско равнище на престъпността, добри медицински услуги и сфера на обслужване. Това, според Новиков, кара жителите на тези градове да гледат с недоверие към първите плахи опити да се повдигне въпроса за целесъобразността от запазването на бариерите.

В момента в Русия останаха закрити 41 градове, в които живеят 1.2 милиона души. За да попаднете в такъв град ви е необходим пропуск или покана от близък роднина, който живее в него. Анкетите показват, че болшинството от жителите все още са против радикалната промяна на териториалната политика. Като последица от нея те виждат най-вече опасността от поток на бездомни престъпници и лишаване от държавната подкрепа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    6 5 Отговор
    Ширакаааа страна мая раднаяяя...мъка,мъкаааа:)Ну,давай водку...
  • 2 Оня без коня

    2 0 Отговор
    А, чи то-о, дет са вика, секи чиляк има няякви си му тайни, айтъй. Па и фирма, па и държава, разбираш ли. Тъй знаа ас, пък мой да ние. Па и тайни общесВа, тайни служби, квалифицирана информация, криптиране, нам какво си имало. Авторят сигур оди гол и къщата му а от стъкло, чи да нема тайни. Как инак.
  • 3 мемфис

    3 6 Отговор
    Русия-- концлагер, като концлафер!
  • 4 Дядо поп

    7 0 Отговор
    Оправихме си държавата,та тръгнахме да оправяме и
    руснаците.
  • 5 честно

    3 3 Отговор
    Опааа ПРОДАЖННИТЕ МЕКЕРЕТА коня с капаци и мемфис -черния град в юга пак ЗАРАБОТВАТ ЗЕЛЕНО
  • 6 знай

    5 0 Отговор
    ура джурналятя аткриха руската хамерика ,след 25 години!
  • 7 Сибирь

    2 0 Отговор
    Не ви ли е срам да пишете глупости! Красноярск-26 се казва Железногорск, там сглобяват спътници, винаги си се е казвал така,и така го знаят и местните.Единствено само в пощите е използвано Красноярск-26. Другият затворен град е Зеленогорск, където работят за ядрената промишленост. Пътувах с хора отЖЕлезногорс до Москва 4 денонощия,много си го харесват. Това "поток на бездомни престъпници" как го измислихте!? В Сибир?! Зимата?! А нали до тези градове трябва да отидеш.
    А от закреитите градове има достатъчно снимки. Примерно пишеш "Железногорск Красноярск" в угъла и готово.