Last news in Fakti

26 Февруари, 2016 13:07 2 113 1

Офис, който се вижда от Космоса

  • apple-
  • офис-
  • дизайн

Близо 13 000 служители ще работят в новата офис сграда на Apple в Мюнхен от 2017 г. Сградата, спокойно може да бъде причислена към съвременните архитектурни шедьоври. Тя ще наподобява космически кораб и ясно ще се вижда от Космоса, съобщава агенция ДПА.

В момента се монтират над 800 огромни стъклени прозорци, изработени от Josef Gartner GmbH от Гунделфинген край Улм. Фирмата е успяла да изпълни изискванията на съучредителя на Apple Стив Джобс и на британския топ архитект сър Норман Фостер. Целта е била да се избегне използването на традиционните климатични инсталации и да се достигне в максимална степен естественото термиране на сградата. „Знаехме, че искаме да построим нещо невиждано дотогава. Трябваше да подложим самите себе си на проверка и така успяхме“, казва управителят на Gartner Клаус Лотер пред „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Фасадите ще са с общо 872 прозореца, произведени от специалистите по стъкла Sedak от Герстхофен край Аугсбург, които са част от групата Seele. Тя от години произвежда стъкла за прозорци за някои магазини на Apple по цял свят. За AC2, както на жаргона на Apple наричат новия кампус, Sedak трябвало да разработи нов метод, за да може да изпече заоблените стъкла с рекордните размери от 3 на 15 метра в херметически затворен съд под налягане при 130 градуса по Целзии и да ги огъне под налягане.

Новият кампус на Apple ще е с разгъната застроена площ от 260 000 кв.м. Планира се да бъде открит през 2017 г., което е с две години закъснение спрямо първоначалните планове. Стойността на обекта не се споменава, но експерти предполагат, че разходите по строителството значително надвишават сумата от 3 млрд. USD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван зидаря

    0 0 Отговор
    Като има балъци да дават по 1500 лв за телефон ще има и такива дето си правят офисчета за по 3 млрд $.