Last news in Fakti

29 Февруари, 2016 13:57 4 943 16

С колко заплати може да си купите жилище

  • жилища-
  • покупка-
  • цени
С колко заплати може да си купите жилище - 1
Снимка: М. Богданова ©

Условията на банките по ипотечно кредитиране се подобряват. Според някои специалисти, дори се наблюдава надпревара сред финансовите институции за привличане на клиенти. В същото време обаче не всички искат да купуват жилище, обвързвайки се с банки. За тези, които са решили да придобият имот изцяло със собствени средства, е важно да знаят, че ще им бъдат необходими около 60 средни месечни заплати. През последните години този показател се подобрява. Само допреди 24 месеца са били необходими 65 средни заплати, припомнят анализатори.

Причините за по-малкия брой необходими месечни заплати за покупка е, че в по-малките градове на практика няма промяна в цените на имотите, докато такава се наблюдава основно в София и част от големите градове, като например Варна. В същото време обаче е налице лек ръст в средната месечна заплата за страната.

Тенденцията на пазара е към покупка на по-големи жилища, коментира Калоян Богданов, „Маркетинг мениджър” на агенция „Адрес”. Това е продиктувано от стремежа на клиентите за подобряване качеството на условията на живот. Респективно се стига и до реализиране на сделки в по-висок ценови диапазон. Той вече е в рамките от 50 000 EUR до 100 000 EUR. Друга тенденция, която се  наблюдава на жилищния пазар, е че за разлика отпреди две години, днес повечето имоти се придобиват с цел отдаване под наем.

Отлагането на покупката на жилище не е добър ход, смятат анализатори. Цените растат и ако покупката се обмисля прекалено дълго, то може да се окаже, че бюджетът, с който разполага купувачът, е недостатъчен. Тогава се стига до компромиси, които най-често са или покупка на по-малък апартамент, или в по-отдалечен от центъра район.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    2 0 Отговор
    Кога ще се спре с тези глупави сравнения? Основното нещо да го наричам глупаво е, че никой не живее от данъци (освен държавните служители) и използването на брутна средна заплата е нереалистично. Между брутна и нетна разликата е едни 200лв които по никакъв начин не стигат до работещия, изключвам получаване на пенсия или изплащане на болничен. Така че нека се използва нетната заплата, въпреки че от нея трябва да се извадят разходите за живот преди да се каже, че човек може да даде остатъка от нетната заплата за изплащане на жилище. Жилищата не отговарят на много стандарти, не са в състояние прието за нормално и затова са евтини, в развитите страни са по-скъпи но там имаш гаранции и качество.
  • 2 опсмопсус

    2 0 Отговор
    дРън дРън, статия за балъци!
    Пазара е умрял, нема сделки и затова лихвите падат!
  • 3 гост2

    1 0 Отговор
    Как с 600лв заплата ще си нахраниш семейството, ще си платиш сметките и ще ти останат пари за изплащане ипотека и то на жилище не по-скъпо от 30-40х.лв, което значи панел в краен квартал без инфраструктура, течащ и с луди съседи или пиянски истории. Много по-добре е да си купиш къща за 10х.лв в село на 5 или 10км от града, но пък тогава няма подходящи връзки за транспорт освен кола. На Запад живет точно така: работиш в града или в покрайнините на града, живееш в малко селце, където няма магазини, транспорт или др. шумове, пътуваш всеки ден до работа и обратно с автобус, трамвай или кола. Но имаш спокойствието, въпреки че няма къде да си купиш и една бира. При нас този начин на живот се отрича, всеки се набива в мизерните панели, само и само да е в града, въпреки че на село може да направиш много повече и да изкарваш много повече пари, стига да ти се работи.
  • 4 гост 8

    2 0 Отговор
    Цените са доста надути - определят ги картелно, като горивата. Сядат шефовете на агенции след КТБ издънката и решават: Тъй като сега хората с депозити са ошашкани - ще тръгнат ПОНЕ половината да си купуват имот (като инвестиция), та дайте за следващата една година, на всеки три месеца да вдигаме (включително чрез съвети на брокерите ни към продавачи) цените с по 3-4% и така ще вдигнем 10-15% цените, оттам и комисионните, а и ще накараме купувачите да бързат да купуват, поради "организираната от нас" тенденция за поскъпване! Смешници, но схемата работи в ущърб на купувача...

    Коментиран от #9

  • 5 Сикишлийски

    1 0 Отговор
    цените растат , депозитите ще станат отрицателни

    лоши времена дойдоха
  • 6 Недвижими имоти

    2 0 Отговор
    Някой може ли от вас да смята? 65 заплати по 700лв =45500лева в евро = 23260 Е Е за тези пари знаете ли какво може да се купи? В София и Варна - боксониера . Освен това 65 заплати са за около 5, 5 години , значи трябва да вземаш 1400 лева за да си позволиш да спестяваш и накрая да си купиш една стая ? Кой умник го е писал това? Нормално семейство има нужда от поне три стаи - дневна с кухня , две спални , а това в София и Варна струва минимум 50000Е , което значи 150 заплати = на 12, 5 години лишения за да спестиш , само че след 12 години цените дали ще са същите?

    Коментиран от #7

  • 7 като нямаш теглиш Кредит

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Недвижими имоти":

    лихивте са ниски ..цеините още не са скочили много

    Коментиран от #10

  • 8 гост

    2 0 Отговор
    Аз съм брокер...седя и им се чудя на акъла, на изследванията и на глупостите...да, ако работиш в София и си купиш имот във Видин, може. В София панелка тристайна, вече трудно се договаря на под 55 000 евро за крайни квартали и за тотален ремонт, да не говорим за тухла...минимум 75 000 и то не за атрактивните райони.
  • 9 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост 8":

    10 % комисионна от 0, си е 0. Преди два месеца взехме един панел 77 кв.м сменена дограма, тинтири, минтири, собственикът иска 75 000 евро...след два месеца реклама, и десетки разговори по телефина го правим на 69 000 евро, явяват се и първите сериозни клиенти (за мен болни) и му предлагат 67 500 евро и той отказа!? Какви комисионни кви 5 лева, на 5 000 евро комисионната е 150 евро, като го предлагаш 3-4 месеца, като сложиш огледите, бензина, рекламата, която е 60 ст. на седмица, и по 9.00 лв. на седмица за топ обява,...Брокерите не вдигат цената, вдигат си я собствениците. те били чували, ама то в квартала нямало по-евтин- ми няма, това, което е на нормални цени се е продало.

    Коментиран от #11

  • 10 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "като нямаш теглиш Кредит":

    я всички брокери, които са сънували розови сънища как чукат купувачи, да изтеглите по един кредит и да инвестирате в имот. хем ще раздвижите умрелия пазар, хем ще ни демонстирате как се ''инвестира'' ....................... найс а ? :)
  • 11 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    ''като го предлагаш 3-4 месеца, като сложиш огледите, бензина, рекламата...............'' - а някой кара ли те да го предлагаш а? що не си намериш друга работа? Да си полезен на обществото? Всичките нагляри (брокери), много важни станахте. И ДА, ЗАПОМНИ ДОБРЕ, ТОЧНО ТИ С ТВОИТЕ КОМИСИОННИ ПОВИШАВАШ ЦЕНАТА!!! Ако те няма теб в далаверата, сделка пак ще има но 6% надолу от цената, дори може би и повече. Хайде със здраве :)
  • 12 qankov

    1 1 Отговор
    mi v ispaniq v gr. alikante tova e grad to4no na 40 kilometra ot benidorm ima apartamenti za 30000 evro 60 kvadrata e za osnoven remont ama plaja ti e na 15 minuti pe6a I nqma ni6to ob6to s nadutite zeni v bg pak da ne govorim za infra strukturata koqto nqma ni6to ob6to s tazi v bg
  • 13 miky

    1 1 Отговор
    Тука в Търговище са яко надути
  • 14 Янко

    1 0 Отговор
    кОЙТО СИ НЯМА ЖИЛИЩЕ НЯМА И ДА ИМА А КОЙТО ИЗТЕГЛИ КРЕДИТ ДУПЕ ДА МУ Е ЯКО И НАКРАЯ И ЖИЛИЩЕТО МУ ЩЕ ВЗЕМАТ!
  • 15 jambazina

    1 0 Отговор
    Ето аз например мога с една заплата да си купя, кви са тия 65, защо заблуждавате хората? Па и се вдигнат цените, нали и заплатите се вдигат, кво толкова?
  • 16 imota

    1 0 Отговор
    60 заплати? Може, ако си учител на 6000 лева брутна месечна заплата и си я харчиш сам...