2 Март, 2016 17:15 1 638 0

Швейцария: поскъпването на имоти не отказва купувачите

  • швейцария-
  • жилища-
  • цени
Швейцария: поскъпването на имоти не отказва купувачите - 1
Снимка: Google view street

В момента, който Швейцария се сблъсква с имотен балон, инвеститорите продължават да влагат средства в сектора. Две противоположности се наблюдават на имотния пазар днес, според Патрик Гизел, изпълнителен директор на Swiss Raiffeisen, третата по големина банка в Швейцария. От една страна са големите капиталовложения на институционалните инвеститори, като например пенсионни фондове или застрахователни компании. Те бяха привлечени в сраната от отрицателните лихви по държавните облигации. От друга страна е налице бум в покупките от частни лица, които придобиват жилища и къщи с цел отдаване под наем. Обикновено това са клиенти със солидни средства, но не супер богати. Те търсят начин за съхраняване на богатството в период на ниски лихви и нестабилност на пазара и не много висока доходност.

Пазарът на недвижими имоти в алпийската страна не се е намирал в ситуация на образуване на имотен балон от 1991 г., отчете наскоро в свои доклад банка UBS. С 2% поскъпнаха имотите през 2015 г. Налице е ръст в броя на свободните имоти. Цените се движат нагоре не на база реално търсене, а благодарение на силният инвестиционен поток. За разлика от Великобритания или САЩ, спекулативните сделки в Швейцария излизат скъпо и затова покупка с цел последваща продажба на по-висока цена не е оправдано.

Очакванията са през тази година пазарът да изпита "меко кацане" и цените да се стабилизират, а на места дори да отчетат лек спад.

Три пъти поскъпнаха имотите и обемите ипотечно кредитиране в Швейцария за периода 2007-2014 г. През миналата година Националната банка на страната пусна франка на "свободно плаване" и промени условията по депозитите. Големите институционални инвеститори – клиентите на банка UBS и Credit Suisse, пострадаха от въвеждането на отрицателната лихва по облигациите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА